Kuusenkerkkämarinoitu graavilohi

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan juuri nyt kesäkuun alussa; parin sentin mittaisina, pehmeinä ja heleän vihreinä.

Raikkaan pihkainen, metsäisen makuinen kuusenkerkkä antaa upean maun graavikalalle. Kuusenkerkistä voi tehdä myös aromikasta kuusenkerkkäsiirappia.

Kuusenkerkkien poimiminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, kysythän siis luvan maanomistajalta ennen kuin napsit niitä talteen.


Vinkkinä jouluihmisille; kerkkää voi myös pakastaa vaikka joulukalaa varten, jos haluaa varautua todella hyvissä ajoin. 

Graavilohiresepti



Graavilohiresepti

Graavilohiresepti








Kuusenkerkkämarinoitu graavilohi

800 g lohifileetä
1½ dl kuusenkerkkiä
½ dl merisuolaa 
½ dl sokeria 
mustapippuria 

Hienonna kuusenkerkät. Puolita lohifilee. Pane toinen puoli fileestä nahkapuoli alaspäin reunalliselle lautaselle. 

Sekoita suola ja sokeri keskenään. Hiero suola-sokeriseos molempien lohifileiden lihapuolelle. Mausta lisäksi mustapippurilla.

Ripottele hienonnetut kuusenkerkät kalafileiden päälle. 

Aseta toinen puolilohifileestä toisen päälle lihaosat vastakkain. Jätä astia puoleksi tunniksi huoneenlämpöön, jotta sokeri ja suola sulavat.

Peitä lautanen tuorekelmulla ja aseta päälle paino. Siirrä lautanen jääkaappiin vuorokaudeksi. Kääntele fileitä muutaman kerran suolautumisen aikana.

Raaputa ylimääräiset mausteet pois ja leikkaa kala  ohuiksi viipaleiksi.

Tarjoa uusien perunoiden ja salaatin kanssa. 


Kuusenkerkkäsalaattikastike

3 rl  oliiviöljyä
1 rl sherry- tai siiderietikkaa
½ tl   kuusenkerkkäsiirappia (tai hunajaa)
hienoksi silputtuja kerkkiä
suolaa
pippuria 

Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku.






4 kommenttia :

  1. Kuusenkerkkä onkin aika monikäyttöistä. Siirappina on viimeksi tullut sitä syötyä. Antaa kyllä varmasti kalaan ihanan säväyksen.
    Mukavaa viikonloppua sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siirappia tein pari vuotta sitten, sitä voisi ehkä tänä vuonnakin keitellä jos muistana anoppilassa poimia kerkkiä huomenna.

      Poista
  2. Kuusenkerkkä marinadissa kuulostaa kyllä hyvältä! Itsellä suunnitelmissa se siirappi, ties kuinka monetta kesää putkeen... Taitaisi olla sen aika hiljalleen jos meinaan saada tehtyä, jos ei tänään niin tuskin tänä vuonna, katsotaan miten käy.

    Ihanaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerkkäkausi, niinkuin moni muukin alkukesän sesonki tuntuu livahtavan ohi aivan hetkessä!

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.