Luonnollinen kirvatorjunta

Mikä ihana sää onkaan ollut nauttia ulkoilmasta. Piskuinen parvekkeemme on juuri riittävän kokoinen kahden hengen kasvein reunustettu kesäkeidas. Parveke on pihapiirin suurten jalopuiden suojassa. Sieltä on avarat näkymät, mutta silti parvekkeella tuntee olevansa omassa rauhassaanParveke


Parvekelaatikoista löytyy niin kesäkukkia kuin yrttejäkin.


Parvekekasvit

Parvekekasvit

Parvekekasvit

Parvekekasvit

Parvekekasvit


Harmikseni huomasin, että yhdessä orvokkiruukussa oli kirvoja. Lueskelin heti ikävän huomion tehtyäni netistä vinkkejä parvekekasvien kirvantorjuntaan. Erilaisia suihkutettavia myrkkyjä löytyy kaupan hyllyltä, mutta luonnollisempiakin keinoja kirvojen häätämiseksi on. Ennestään tunsin laimennetun mäntysuovan, mutta päätin kuitenkin kokeilla ensin raparperivettä. 

Raparperissa on oksaalihappoa, joka ilmeisesti on tehoaine kirvojen torjuntaan.  Oksaalihappoa on myös mm. ketunleivässä, pinaatissa ja rucolassa. Pieninä määrinä oksaalihappo on ei ole vaarallista ihmisille, mutta suurina määrinä oksaalihappo on myrkyllistä ja aiheuttaa virtsakiviä. Olen kirvojen häivyttyä suihkutellut orvokkeja pelkällä vedellä ja uusien kukkien kasvettua napsinut niitä taas aamupuuron koristeeksikin. Orvokinkukathan ovat syötäviä. ParvekekasvitSilppua raparperinlehtiä kattilaan ja kaada päälle noin kaksinkertainen määrä vettä. Kiehauta, jähdytä, siivilöi ja suihkuta raparperivettä kasveihin sellaisenaan. Tarkkaile ruiskutettuja kasveja ja toista käsittely parin päivän kuluttua, jos uusia kirvoja on kuoriutunut munista.  Teinkin samalla kertaa isomman satsin paria suihkuttelukertaa varten. Parvekekasvit


Raparperivesi näyttää toimineen hyvin, olen vain pari yksittäistä kirvaa löytänyt kasveista kahden suihkuttelun jälkeen.


Tuholaistorjunta

Hortensia

Parvekekasvit

Parvekekasvit

Parvekekasvit


Puutarhasta voi lisäksi myös kantaa leppäkerttuja kirvaisiin kasveihin. Kirvat ovat leppäkertun herkkua. Yksi leppäkerttu voi syödä jopa tuhat kivaa. En tosin ole vielä löytänyt kotipihalta leppäkerttuja, joten tätä kikkaa en ole vielä kokeillut. Kirvantorjunta

Onko sinulla vinkkejä luontaiseen tuholaisten torjuntaan?

4 kommenttia :

 1. Voi miten kaunis ja rehevä parveke teillä on! Ja tuo lintujen romanttinen uima-allas on ihana.
  Mäntysuopavesi on meillä tuttu, olen jo monena vuonna ruiskuttanut sillä mökkisaunan edessä olevan matalan leppäaidan lehdille, kun niihin tuli parina vuonna mustia pieniä koppakuoriaisen näköisiä ötököitä, mitkä söivät lehdet lähes rangoiksi. Se toimii hyvin!
  Raparperivesi on kiinnostava myös - kunhan saa sen kasvamaan ensin!

  VastaaPoista
 2. Ihanan rehevä parveke, todella upeita kasveja vaikka kuinka. Tuo raparperivesi on jotain minkä muistan lapsuudesta, mummi teki samaa kun kirvat kiusasivat kukkia.

  VastaaPoista
 3. Kaunis parvekepuutarha <3 Niin paljon erilaisia kasveja ja rehevän näköistä! Raparperivettä en ole kokeillut, mutta otan tämän käyttöön. Olen käyttänyt vesi-ruokaöljy-sooda karkoitetta, jonka teen sumutepulloon ja siitä suihkuttelen kasveihin.

  VastaaPoista
 4. Ihanan näköinen parveke teillä ja ihanasti siellä kukkii! Tosi hyvä vinkki tuo raparperijutska. Pitää kertoa tämä meidän äidille, joka aina välillä tuskastelee noiden kirvojen kanssa.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Tuuli <3

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.