Tarte tatin viikunoista

Viikunat ovat suurta herkkuani syksyllä ja nyt niitä onkin saanut edullisesti. Ostin laatikollisen viikunoita kolmella eurolla eikä minun tarvinnut kauaa miettiä mitä niistä tekisin kun mieleeni tuli Tarte Tatin.

Olen aiemminkin kertonut kuinka hankin rautapannun maalaiskirpparilta muutamalla eurolla. Yksi kimmoke uuninkestävän, rautakahvaisen pannun hankintaan oli Tarte Tatin. Pannulla paistettava piirakka oli ollut to do -listallani jo pitkään, mutta sopivan pannun puutteessa sen tekeminen oli jäänyt vaikka olisin tietysti voinut nostaa omenat pannusta vuokaankin. Rautapannulla tarte tatin on kuitenkin kätevä tehdä "oikeaoppisesti".

Normaalisti Tarte Tatinín makeutuksena käytetään sokeria, mutta sitä kaapista kaivaessani katseeni osui vaahterasiirappipulloon. Ariomaattinen vaahterasiirappi sopii hyvin viikunoiden kanssa, mutta saitäkään ei ollut aivan riittävästi, jatkoin siis portviinillä. Viikuna portviinissä on talvinen jälkiruoka ja hyvin sopii loraus portia myös piirakkaan.




Tarte Tatin viikunoista




Tarte Tatin viikunoista

Tarte Tatin viikunoista
Tarte tatin viikunoista

6 rkl voita
1 dl vaahterasiirappia
½ dl portviiniä
2 tl vaniljasokerua
10  halkaistua viikunaa 
1 arkki pakastevoitaikinaa sulatettuna
tuoretta timjamia ja mustikoita


Esilämmitä uuni 200 C asteeseen.

Sulata voi, vaahterasiirappi ja portviini halkaisijaltaan 25 cm valurautapannussa. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpö keskilämmölle, anna poreilla hiljalleen 3-4 minuuttia. Nosta pannu levyltä ja sekoita vaniljasokeri nesteen joukkoon. Järjestä viikunat pannulle tiiviisti, leikattu puoli alaspäin.

Nosta taikina viikunoiden päälle, painele taikinan reunat kevyesti reunimmaisten viikunoiden alle niin hyvin kuin pystyt. Tee terävällä veitsellä kolme pientä viiltoa taikinna keskelle. Laita paistinpannu leivinpaperin päälle uuniin (pannusta voi kuohua nestettä) ja paista 30-35 minuuttia tai kunnes taikina on tummahkoin kullanruskea. Anna piirakan levätä pannulla pari minuuttia ja laita sitten tarjoiluastia kuuman paistinpannun päälle. Kumoa Tarte Tatin varovasti lautaselle, tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Oletko kostkaaknkokeillut tehdä Tarte Tatinia muista hedelmistä kuin omenoista?

7 kommenttia :

  1. Näyttääpä herkulta. Pakko tunnustaa että, en ole KOSKAAN tehnyt Tarte Tatinia, jospa tänä syksynä?? Iloa päivään <3

    VastaaPoista
  2. Miehen äiti on leiponut Tarte Tatinia aprikooseista, oli hyvää. Me olemme ihan innoissamme aina viikuna ajasta, tälläkin hetkellä niitä on tuolla hedelmäkorissa odottamassa syöjäänsä.
    Herkullisen näköinen torttu <3
    Ihanaa iltaa sinulle Tuuli!

    VastaaPoista
  3. Enpä kyllä ole Tarte Tatinia koskaan tehnyt, mutta nytpä taidan yrittää - nimittäin minulla on iso valurautapannu, joka on jäänyt vähälle käytölle. Kiitos reseptistä ja kiitos vinkistä!
    Upeita syyspäiviä sinulle, Tuuli <3

    VastaaPoista
  4. En ole koskaan kokeillut, mutta viikuna on niin hyvää. Ihana ranskalainen klassikko, maistuisi kyllä täälläkin. <3

    Ihanaa päivää Tuuli. <3

    VastaaPoista
  5. Kiva idea! Viikunoista tulee aina tehtyä hilloketta, mutta nyt voisi kokeilla leivontaan : )

    VastaaPoista
  6. Olen tehnyt persikoista,mutta kyllä omenasta tulee paras👍

    VastaaPoista
  7. Herkullinen resepti - maistanut joskus olen, mutta en ole tehnyt - siis vielä :) Kiitos reseptistä! Kauniita syyspäiviä <3

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.