Viisi viikon varrelta

Hyvää itsenäisyyspäivää! 

Nyt eletään kaamoksen pimeimpiä viikkoja. Pimeä kausi väsyttää aina, mutta oudosti juuri tänä vuonna en tunne ihan niin pohjatonta väsymystä. 

Joulukuun merimaisema


Olen tosin kuvannut aamupäivisin työpaikalla tulevaa nettikauppaa varten kahden kirkkaan päivänvaloaseteuksella olevan kuvauslampun valossa, toimivat kirkasvalolamppuina samalla, tämän uumoiluni vahvisti HS Kuukausiliitteen juttu eilen. 

Etenkin pilvisinä päivinä saattaa tosin heti puolen päivän jälkeen tuntua myöhäiseltä illalta, kun päivä ei ole valjennut oikeastaan ollenkaan ja alkuiltapäivästä on melkein pimeää. Mutta hei, enää muutama viikko talvipäivän seisauksen ja sitten mennäänkin jo kohden valoisempia aikoja, monessakin mielessä. (Kuva on parin vuoden takaa. Jouluaattona kuvattu Helsingissä kotirannassa, eli kyllä joulukuussakin joskus on ollut valoisaa -lunta ei tosin aattona ole tainnut olla enää moneen vuoteen).


Esplanadin puisto jouluvaloissa


Katariinankatu jouluvaloissa

Jouluvalot kuitenkin valaisevat pimeintä kaamosta. Espan nykyinen kausivalaistus ilahduttaa vuodesta toiseen.

Pizzorante Bro

Pizzorante Bro

Pizzorante Bro

Pizzorante Bro


Pizzaillallisen tarjosi Pizzorante Bro
 

Hilton Helsinki Strandin ravintola on nyt italialaista, ruokaa tarjoileva Pizzorante Bro. Kärkituotteena ovat pizzat roomalaisittain ykkösluokan raaka-aineista valmistettuna, mutta toki pizzan lisäksi muutakin italialaista herkkua löytyy listalta antipastista tiramisuun. Roomalaisen pizzan pohja on ohut ja rapea, ja sitä paistetaan 350-asteisessa uunissa, pidempään kuin napolilaista pizzaa. Täytteenä käytetään tomaattimurskaa ja mehukasta mozzarellaa.

Kävimme Siipan kanssa maistelemassa Pizzorante Bron kutsumana pizzoja. Yllättäen suosikiksi nousi anjovispizza, jota en välttämättä olisi itse listalta tilannut. Anjovista oli juuri sopivasta antamaan makuun syvyyttä, sitruksista raikkautta toi limeranskankerma. Keittiöpäällikkö Jarto Stepanoffin yllättävä yhdistelmä, joka toimii.

Ravintola on ilmava ja väljä, tätäkin osaa arvostaa tämän hetken tilanteessa. 

Joulukeräys







Marski-hotellin aulassa on vielä maanantaihin 7.12. asti joulukuusi, jonka alle veimme lahjoja Hope r.y.:n jaettavaksi. Lahjat toimitetaan vähävaraisiin tai kriisin kokeneisiin perheisiin ja tällä halutaan saada lapsille ja nuorille pientä taikaa arjen keskelle. Keskiluokkaisen länsimaisen yltäkylläisyyden keskellä on hyvä muistaa, että kaikilla asiat eivät ole hyvin.Tämän vuoden joulu on erityisen ankeaa aikaa monessa perheessä, pienikin lahja tai lahjoitus voi auttaa

Joululahjoiksi vastaanotetaan vain uusia tuotteita ja Hope r.y.:n keräykseen lahjat toivotaan paketoimattomina. Paketoimisen hoitavat vanhemmat, jotka näin pääsevät osallistumaan lastensa joulun järjestämiseen. Lahjakorteista toivotaan korttien arvo kirjoitettuna kirjekuoreen esimerkiksi tarralapulla, sillä yhdistys pyrkii saamaan samaan perheeseen lapsille samanarvoisia lahjakortteja. Takuukuitit ym. pyydetään liittämään lahjan mukaan.

Esimerkkejä toivotuimmista lahjoista:

Lasten suosikkeja ovat Legot ja Duplot, Kotileikki- tavarat, Pokemonjutut, nuket ja tarvikkeet, LOL nuket, Pet shop, Lautapelit, Nerf- aseet, autot ym, Barbiet, elämysliput (uimaan ym.) ja pelisovellusten latauslipukkeet (playstation store, google store ym.), ulkovaatteet ja muut vaatteet.

Nuorten toiveita ovat mm. lahjakortit vaatteille ja pikaruokaloihin, kahviloihin ym, hygienia ja kosmetiikkatuotteet, elekroniikka, elokuvaliput, pelisovellusten latauslipukkeet, joulumakeiset ja lautapelit, pussilakanat ja pyyhkeet ym.

Perheet toivovat ruokaa/ruokakaupan lahjakortteja, hygieniatuotteita, joulumakeisia ym.

Monena vuonna olen vienyt lahjoja myös Joulupuu-keräykseen, tänä vuonna Helsingin keskustan keräyspiste on Forumin 0-kerroksessa Gigantin vieressä.

Joulupuu-keräykseen lahjat tulee tuoda valmiiksi paketoituna sekä pakettikorttilla varustettuna. Lahjaan merkitään sen saajan ikä, sukupuoli (tyttö, poika, lapsi/nuori) sekä lahjan sisältö tarkasti. Mikäli lahjana on lahjakortti, tulee pakettikorttiin merkitä myös liike, johon lahjakortti on osoitettu sekä lahjakortin summa.

Forumin Joulupuu-keräykseen voi lahjoja toimittaa 

  • torstai – perjantai 10.-11.12.2020 klo 11:00 – 19:00
  • lauantai – sunnuntai 12.-13.12.2020 klo 12:00 – 18:00
Muiden pääkaupunkiseudun ja muun Suomen keräyspisteiden aukioloajat voit tarkistaa täältä.

Lapsille lahjoja tulee keräyksiin yleensä runsaasti, mutta kerääjien kanssa aiempina vuosina juteltuani olen kuullut että teinien ja etenkin teinipoikien lahjoja kaivataan enemmänkin.

Monia muitakin hyviä tapoja on auttaa; esim. Pelastakaa lapset-joulukeräys, Pelastusarmeijan joulupadat, kehitysmaihin apua toimittavat mm. World VisionUnicef ja Plan. Mieheni on ollut Unicefin kanssa Sierra Leonessa, hän näki kuinka merkityksellistä Unicefin toimittama  aineellinen ja aineeton apu on todella köyhissä oloissa eläville lapsille.

Auttaa voi viemällä lahjoja paikan päälle, mutta netissäkin voi helposti tehdä lahjoituksen. Järjestöjen lisäksi on monia epävirallisia kanavia, vaikkapa Facebookissa on monia auttamisryhmiä, esim. Autetaan kun voidaan ja Jouluapua. Kun tyhjensin äitini kotia muuttoa varten, naapurista löytyi sopivasti Autetaan kun voidaan-ryhmän aktiivi, joka toimitti mm. käytettyjä, mutta hyväkuntoisia vaatteita, pyyhkeitä ja vuodevaatteita avuntarvisijoille. Osa lähti eteenpäin Itä-Suomea myöden.


Design laakso sundman



4.12. oli Osta työtä Suomeen -päivä. Jos jokainen suomalainen lisäisi kotimaisten tuotteiden ja palveluiden ostamista 10 eurolla kuussa, voisimme säilyttää jopa 10 000 työpaikkaa. Pieni teko, mutta suuri vaikutus, etenkin näinä aikoina kun moni pienyrittäjä on vaikeuksissa. 

Kaunis suomalainen joululahjavinkki on kälyni Mariian valmistama rannekoru, myös keramiikka-astia on hänen tekemänsä. Mariialla ja hänen miehellään on työhuone-liikkeessään Pikku Roba kahdeksassa hopeakoruja, nahkatuotteita ja muuta ihanaa käsintehtyä.

Oletko ajatellut osallistua joulukeräyksiin tai hankkia kotimaisia lahjoja? Mikä on lempparipizzasi?



8 kommenttia :

  1. Lempparipizza taitaa kyllä olla tulinen kebabpizza tai grillikanapizza, vaikea valita näiden kahden väliltä. Osallistuin Tiian vinkkaamaan korttikeräykseen ja teimme töissä lasten kanssa myös kortteja hoivakotien asukkaille.
    Ihanaa itsenäisyyspäivää sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kortit lämmittävät varmasti monen mieltä, etenkin tänä vuonna kun monella on yksinäinen joulu edessä.

      Poista
  2. Mukavaa uutta viikkoa, toivottavasti sininen taivas näkyy tällä viikolla! Ainakin luvattu kylmenevämpää, joten jospa sadepilvet väistyisivät pois. Oma lempipizza on juuri tuollainen pelkistetty anjovis & lime creme/mozzarella tai sitten överi, josta löytyy ananasta, tonnikalaa, katkarapuja, kylmäsavulohta, punasipulia ja smetanaa! Sama pohjan suhteen, joskus maistuu ohut ja rapsakka, toisena päivänä oikein muhkea ja ilmava pannupizzatyyppinen tai napolilainen pizza. Kiva kokeilla uusia täytekombojakin!

    Olemme osallistuneet joka vuosi noihin keräyksiin ja olemme valinneet hankittavaksi juuri teinien lahjoja, sillä niistä eniten pulaa - samaa siis kuultu. Veimme toissa perjantaina Amoksen todella hyväkuntoista vaatetta monelta vuodelta Hopen keräyspisteeseen Isossa Omenassa. Kova tarve tällä hetkellä juuri pienten lasten kengille ja talvivaatteille. Oli tarkoitus alunperin myydä vaatetta nettikirppareilla, vaatteet kun todella hyväkuntoisia ja laadukkaita, mutta enpä olisi jaksanut sitä uv, av, yv -rumbaa. Nyt tuli paljon parempi mieli, että vaatteet menevät niitä todella tarvitseville. Meillä on myös kummilapsi Filippiineillä, usein hänelle tulee laitettua kuukausilahjoituksen lisäksi joululahjaraha.

    Kotimaisia lahjoja tarkoitus hankkia tänä vuonna ja suosia naisyrittäjien tuotteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uv, av, yv -rumba saattaa ollakin todella kuluttavaa. Kun myin äidin huonekaluja viime kesänä ei kovin moni mennyt ihan ostan-haen -meiningillä vaan oli järjetöntä säätöä. "Paras" taisi olla, kun hyväkuntoisesta edullisesta sohvasta, josta olin päällisetkin pessyt tarjottiin todella edullista pyyntihintaa vähemmän pyynnöllä "Voitko tuoda sohvan Korkeasaaren parkkipaikalle torstaina klo 14?"
      Mieluummin siis keräyksiin. Lahjoilla voi olla todella suurin merkitys saajalle.

      Minullekin maistuvat kaikenlaiset pizzat, kunhan raaka-aineet ovat hyvät. Tämä anjovispizza tosiaan kuitenkin yllätti maukkaudellaan.

      Poista
  3. Pitääkin oikein miettiä nyt noita lahjoja, kun ei meillä nyt enää niihin niin hurahdeta. Mutta kotimaista haluisin suosia.
    Pitää muistaa se koruliike, kun seuraavan kerran taas tulee piipahdettua keskustassa:) Ai niin ja verkkokauppaa odottelen innolla!

    VastaaPoista
  4. Tänä vuonna aioin tukea Tuomaan Markkinoiden kauppiaita eli ostaa heidän tuotteitaan verkosta kun itse tapahtuma jouduttiin perumaan poikkeustilan takia. Pelastuarmeijan joulupatakeräys on myös listalla ja perinteisesti aina ennen joulua viedän tavaraa Fidaan kierrätykseen.
    Pizzojen suhteen varmasti aurajuusto, pepperoni, punasipuli, oliivi, tomaatti on oma suosikki ♥ nyt tuli nälkä eli pitäisikö tehdä tänään pizzaa... :D

    VastaaPoista
  5. Ihania kuvia taas <3. Ravintolaruokailua on kova ikävä ja ajattelin käyttää ravintoloita ensi vuonna oikein ekstrapaljon :) Olen lahjoittanut jouluna yleensä eläinten keräykseen sekä joulupataan tulee aina laitettua jotan juttuja. Pitääkin aloittaa keräily nyt hyvissä ajoin. Ihanaa viikkoa <3

    VastaaPoista
  6. Kyllä joulukeräykseen osallistutaan. Niin ihania nuo teidän paketitkin. Isän ja isän vaimon lahjat tulevat aina tuossa samaisessa paperissa, joka on alimmassa paketissa ja eivät käytä ikinä teippiä, heh teippi ei nättiä.

    Ah pitsaa, kyllä kiitos.

    Sydämellistä tätä viikkoa Tuuli. <3

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.