En ole käynyt maalla anoppilassa sitten marraskuun. Tänään lähdin Siipan mukaan.
Matkalla talvi maiseman läpi pysähdyttiin Nummen Lahjahovissa, josta ostin muutaman Arabian vanhan lautasen. Olin niitä aiemminkin ihaillut, mutta nyt en voinut vastustaa. Koetin etsiä näistä lautasista tietoa, mutta käänteisellä kuvahaullakaan ei löytynyt mitään.
Nyt lukuvuorossa on "uusin" Murakami tai ainakin viimeisin suomennos, Kirja alkuperäiskielellä on julkaistu jo 2014. Osa Murakamin kirjoista on aika erikoisia ja tässäkin on fantasiamaailmaa, mutta Tokion tunnelmat vievät mukanaan.
Valmistukseen tarvittavat tuotteet saatu Paulig/Santa Maria
Pauligin etäkokkikoulussa valmistui viikolla Santa Marian tuotteista kiinalainen ateria Tomi Björckin ohjeilla kiinalaisen uuden vuoden kunniaksi. Kokkasin etukäteen saatujen ohjeiden mukaan jo viikonloppuna, sillä en ehtinyt arkena päivällä ruoanlaittoon. Mutta todella maukasta tuli ihan itsekseen kokatessakin, vaikka kaipasinkin aiempien kokkikoulujen yhteisiä oivalluksia, törmäilyä keittiössä, yhdessä tekemisen meininkiä ja tietysti yhdessä isommalla joukolla ateriointia.
Seurasin Pauligin keittiöstä tulevaa lähetystä; vahvoja ruokatrendejä nyt ovat vastuullisuus, aitous, kotimaisuus, mutta myös kotikeittiössä “matkailu” kun reissuun ei pääse. Pauligilla ja Santa Marialla toiminnassa, myös mausteiden hankinnassa hyvinvointi, ilmasto ja ihmiset ovat toiminnan keskiössä.
Käytän muutenkin vähän suolaa, mutta yhtenä kokkikoulun vinkkinä tulivat itsekin hyväksi havaitsemani mausteet ja hapokkuus; vaikka sitruuna antavat makua suolan sijaan.
Pippurit ovat trendin huipulla. Viher- tai mustapippuri mandariinijälkkärin mausteena oli huippu. Mustapippuri on yksi yleisimmin käyttämistäni mausteista ja olen joskus rouhinut mustapippuria mansikoiden päälle, mutta pippuria voisi käyttää enemmänkin jälkiruoissa.
Kokkikoulun yhteydessä järjestettiin myös pieni kuvakilpailu. Tämä jälkkärikkuvani oli yksi Tomin valitsemista voittajakuvista. Pääsen syömään Tomin Lily Lee-ravintolaan.
Tässä ihanan jälkiruoan resepti, muut kokkikoulun reseptit ovat mm. Tiian blogissa.
MANDARIN CURD
400 g mandariinia
120 g voita
1.4 dl sokeria
1 kpl kananmunan keltuainen
1 kpl kananmuna
1 kpl liivatelehti
MARINOIDUT MANDARIINIT
2 tl sokeria
Santa Maria Viherpippuri, kokonainen
400 g mandariinia
MANDARIN CRÈME
100 g crème fraichea - paino
0.5 dl kuohukermaa
mandariini
1 tl Vaniljasokeria
MANDARIN CURD
Valmista ensin mandarin curd. Purista mandariineista (4kpl) mehu kattilaan ja kiehauta yhdessä sokerin kanssa. Laita levy pois päältä ja lisää kananmuna ja keltuainen voimakkaasti sekoittaen. Ota pois hellalta. Lisää liotettu liivatelehti ja pehmeä voi. Vatkaa joukkoon. Anna jäähtyä ja laita kylmään hetkeksi. Vatkaa uudelleen, kun curd on jäähtynyt.
MANDARIN CRÈME
Vatkaa ranskankerma, kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Mausta raastetulla mandariinin kuorella.
MARINOIDUT MANDARIINIT
Raasta neljän mandariinin kuoret raastimella mandarin crèmeen ja kuori veitsellä leikaten mandariinin valkoiset kuoret pois. Leikkaa lihat paloiksi siten, ettei keskustaa tai siemeniä jää joukkoon. Jos käytät viherpippuria, jauha kokonaiset pippurit morttelissa tai painamalla esimerkiksi kaulimella tai lihanuijalla leikkuulautaa vasten. Mausta lopuksi mandariinit viher- tai mustapippurilla.
TARJOILU
Kokoa jälkiruoka annoskulhoihin tai laseihin. Lisää pohjalle mandarin crème, sen päälle curd ja lopuksi marinoidut mandariinit. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla.
Vanha nainen tanssii- kirja tuli viimeksi luettua, lämmin suositus.
VastaaPoistaValoisaa uutta viikkoa, Tuuli <3
Oi mitä jälkkäriä <3 En ole lukenut nyt mitään kirjaa, vain lehtiä ja blogeja. Arkena teen usein ruokia, joista riittää ainakin puoleksitoista päiväksi syötävää, poika kun on etäopiskelemassa kotona.
VastaaPoistaNuudeliwokki, lasagne ja erilaiset vuokaruoat on hyviä arjen pelastajia :)
Mukavaa helmikuun alkua sinulle Tuuli <3
Kirjoja kuuntelen tasaiseen tahtiin,viimeisin oli norjalaisen hiihtolegenda,Petter Northugin elämäkerta.Aikuinen poika käväisi viikonloppuna kotona ja sienilihamureketta tein ja toivomiaan laskiaispullia kermavaahdolla ja mansikkahillolla.
VastaaPoistaOn varmasti ollut todella hyvää tuo mandariinijälkkäri.
Ihanaa, että pääsitte vihdoin maalle ja anoppilaan. <3 Tuo kokkaushetki oli niin kiva, superpaljon onnea voitosta Tuuli ja ihanaa tätä viikkoa. <3
VastaaPoistaSilmät lepää näissä sun kuvissa, eikä ole ihme, että voitit tuon kuvauskilpailun, olet niin ansainnut sen. Tuo jälkkäri kuullostaa herkulliselta, nam.
VastaaPoista