Kymmenen ruokavinkkiä Ahvenanmaalle

Pressimatka Silja Line/Visit Åland

Maarianhamina - niin lähellä, mutta silti minulle miltei täysin tuntematon entuudestaan. Melkein hävettää myöntää, että olen käynyt Ahvenanmaalla vain kerran; teini-ikäisenä olin pari päivää Maarianhaminassa raveissa. Nyt asiaan tuli hieman korjausta osallistuessani Silja Linen ja Visit Ålandin toukokuiselle pressimatkalle.


Tervetuloa Ahvenanmaalle


Kesällä on erilaisia mahdollisuuksia matkustaa manner-Suomesta Ahvenanmaalle; Turustä lähdön lisäksi matkustajat voivat tehdä Päivä Maarianhaminassa -risteilyn 24.6.-31.7. suomalaisten suosikkilaiva Silja Serenadella. Maarianhaminaan matkustavilta ja sieltä palaavilta ei vaadita koronatestiä.

Tallink-Siljan laivoilla toteutetaan lukuisia toimenpiteitä jotta matkustajien ja henkilökunnan hyvinvointi taataan ja jotta matkakokemukset säilyvät edelleen parhaina mahdollisina. Maistakin tutut käytännöt; ei matkusteta jos on mitään oireita, maskien käyttö, turvavälit ja käsihygienia ovat tietysti laivallakin käytössä. Vältetään myös tungosta (tosin ainakin nyt laivalla oli todella väljää) ja odotetaan välimatkan päässä omaa vuoroa esim. ravintoloiden ja kauppojen jonoissa eikä laivasta poistumistakaan kannata mennä jonottelemaan liian aikaisin aulan tuntumaan.

Kontaktien ja jonojen välttämiseksi lähtöselvitys suositellaan tehtäväksi ennakkoon mobiilisovelluksella, netissä tai terminaalissa lähtöselvitysautomaatilla. Tarvittaessa tiskiltä toki saa henkilökohtaista palvelua. 

Laivalla kontakteja voi vähentää varaamalla hytin Turustakin lähtiessä. 

Ahvenanmaalla koronatapauksia on ollut vähän ja rokottaminenkin on hyvässä vauhdissa. Itsekin olin reissuun mennessä oman ensimmäisen rokotuksen saanut. Ravintolatkin saavat hyvän terveystilanteen takia olla pidempään auki kuin monella manner-Suomen alueella; tätä kirjoittaessa ravitsemusliikkeet voivat olla auki klo 5-23. Anniskelu on sallittu klo 9-22.

Pommern Maarianhamina


Kastelholma

Nautical Maarianhamina




Nautical Maarianhamina


Syö klassikkoravintolassa



Rennon elegantti  Nautical museoalus Pommernin naapurissaMerenkulkumuseon yläkerrassaNautical on jo 50-luvulla avattu Maarianhaminan klassikkoravintola, jossa syödään rennon tyylikkäästi, juhlitaan häitä ja muita perhejuhlia sekä järjestetään bisnestapaamisia. 

Åss paviljongen
Åss segelpaviljongen

Åss segelpaviljongen

Nauti merimaisemista terassilla


ÅSS Segelpaviljongen sijaitsee Maarianhaminan Länsisatamassa Lars Sonckin piirtämässä punaisessa "piparkakkutalossa".  Ravintolan terassilta on näkymä Pommernille ja kesällä terassi onkin suosittu. Kesäkaudella ravintolan erikoisuuksiin kuuluu äyriäisvati.




Boquerian maarianhamina


Boquerian maarianhamina

Boquerian maarianhamina

Tapaksia Maarianhaminassa

    
Sittkoffin kauppakeskuksessa sijaitsee tapaksia tarjoava ravintola Boqerian. Ravintolaan voi pysähtyä viinilasilliselle ja pikku palalle tai nauttia laajemman kattauksen tapaksia. 


Ångbåtsbryggan maarianhamina


Ångbåtsbryggan maarianhamina

Ångbåtsbryggan maarianhamina

Nauti venesataman tunnelmasta ja elävästä musiikista


Ångbåtsbryggan keskustan kupeessa ylpeilee näyttävällä grillillään sekä merimaisemilla. Lämpiminä kesäiltoina sataman puoleiset lasiseina avataan kokonaan auki ja ravintolassa voi nauttia elävästä musiikista. Ruokaa valmistuu grillissä, myös merenelävälautanen on suosittu. 

Indigo maarianhamina


Indigo maarianhamina


Premium-cocktaileja Maarianhaminassa



Vanhassa makasiinimiljöössä sijaitsee skandimakuja tarjoileva ravintola Indigo, yläkerran baarissa tarjoillaan premium-cocktaileja, joissa voi olla vaikka vuosia fermentoituja karviaismarjoja. 



Kvarter5 Maarianhamina


Syö hotellissa

Aina ei tarvitse lähteä hotellista saadakseen hyvän aterian


Maarianhaminnan keskustan Hotelli Pommernin Kvarter5 -ravintola menu seuraa satokautta,  satokauden vaihtelua à la carte – annoksissa ja viinibaarin pikkuannoksissa. 


Park Alandia-hotellin ravintola maarianhamina


Park Alandia-hotellin uusitussa Park- ravintolassa käytetään paikallisia raaka-aineista, juomina on mm. ahvenanmaalaisen olutpanimo Stallhagenin oluita. Ravintolan erikoisuus ja klassikkoannos on venäläinen maustehärkä. 



Compagniet maarianhamina


Compagniet maarianhamina
Compagniet maarianhamina

Hotelli Arkipelagenin boho-henkinen, 
brittiläisestä Intiasta inspiraatiota saanut  Compagniet -ravintola on suosittu illanviettopaikka Maarianhaminassa. Ruoan ja juoman lisäksi siellä voi nauttia erilaisten pelien pelaamisesta.

Kvarnbo pensionat ahvenanmaa

Kvarnbo pensionat ahvenanmaa

Kvarnbo pensionat ahvenanmaa

Vinsmedjan ahvenanmaa

Vinsmedjan ahvenanmaa

Vinsmedjan ahvenanmaa

Vinsmedjan ahvenanmaa

Viininmaistelua vanhassa pajassa


Kvarnbo Gästhemin 1700-luvulta peräisin olevassa pihapiirissä on myös VinsmedjaViehättävää  viiniravintolaa ja majataloa emännöi sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan. Ravintolassa on mahdollisuus viininmaistajaisiin sommelierin johdolla.


Smakbyn ahvenanmaa


Smakbyn ahvenanmaa
Smakbyn ahvenanmaaSmakbyn ahvenanmaa
Smakbyn ahvenanmaa
Smakbyn ahvenanmaa


Ålands distillery
 

Nauti makukylän herkkuja paikan päällä ja tuliaisina 


Televisiosta ja ruokakirjoista tutun Micke Björklundin on Smakbyn-ravintola/herkkukauppa ja tien toisella puolella olevaa oleva tislaamo Åland Distellery sijaitsevat reilun 20 kilmetrin päässä Maarianhaminasta, Kastelhoman linnan lähellä. Smakbyn makukylässä voi tietysti syödä - etenkin kaprismaiset säilötyt omenanversot jäivät mieleeni ja ostaa mukaan ruokatuliaisia, vaikkapa omenaviiniä tai paikanpäällä tehtyjä polkagris-karamelleja. 















Tutustu Ahvenanmaan oluihin


 Stallhagenin olutpanimo on Ahvenanmaan kuuluisin olutpanimo. Panimolla voi tehdä ostoksia ja syödä, etukäteen varaamalla Stallhagen voi järjestää myös panimokierroksen. 



Tuliaisia ei kannata unohtaa. Ahvenanmaalainen hunaja on herkullista.


Ahvenanmaa


Ruokakulttuuri kukoistaa Ahvenanmaalla, paikallisesta ruoasta voi nauttia eri muodoissaan ja erilaisissa ympäristöissä. 

Minulla onkin suunnitteilla matka Ahvenanmaalle kesällä, haluan nauttia Ahvenanmaan ruokaherkuista useamman päivän ja nähdä saariston vehreimmillään.

Oletko ollut Ahvenanmaalla, mikä paikallinen ruoka on jäänyt mieleesi? 

10 kommenttia :

  1. Aivan mahtava vinkkipostaus! On suunnitteilla kaksikin reissua, siskon perheen sekä kaverin kanssa Ahvenanamaalle, joten ravintolavinkit tulevat tarpeeseen. Viime syksynä toin muuuten juuri noita kaprismaisia säilöttyjä omenoita ruokatuliaisena, ihan mahtavia juustojen kanssa alkupaloina. Stallhagenin ravintola on jäänyt kyllä positiivisesti mieleen, siellä on tullut käytyä joka kerta ja ruoka on huumaavan hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säilöttyjä omenoita ei nyt ollut ulosmyynnissä, olisi kiinnostanut kyllä viedä kotiinkin, maku oli mahtava.

      Totesinkin juuri, että täytyy pian tehdä varaukset, että saadaan huone jostain kivasta hotellista.

      Poista
  2. Ihana makumatka teillä on ollut! Lapsuudessa tuli joka kesä oltua ainakin pitkä viikonloppu Maarianhaminassa, siellä kun asui meidän perhetuttuja. Paras reissu on kuitenkin teinivuosilta, kun teimme luokan kanssa sinne retken. Muistissa on ihanat leikkelepyödät ravintolassa, jota en nyt kyllä enää muista. Pitäisikin tehdä reissu tuonne pitkästä aikaa.
    Mukavaa viikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntui kuin olisin ollut pidemmälläkin kuin kotimaassa, kesällä on varmasti vielä ihanampaa. Nyt säät eivät oiken osuneet kohdilleen, mutta ruoka sitäkin paremmin.

      Poista
  3. Ihania kuvia, melkein pystyy mielessä maistelemaan herkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mitä upeita herkkuja meille tarjottiinkaan. Ei jäänyt nälkä!

      Poista
  4. Ihana ruokapostaus! Ja nyt on pakko sanoa, että tuli nälkä kun katsoin näitä osittain tuttuja ja myös uusia ruokapaikkoja Ahvenanmaalla. Harmi kun en itse työkiireiden vuoksi pystynyt osallistumaan tälle reissulle mukaan. Ahvenanmaa on jo paikkana aivan ihana ja haaveissa kerran siellä käyneenä on palata ehdottomasti toisenkin kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä palaan jo kuun lopussa. Varasin parin yön reissun loman alkupuolelle. Lähdetään suoraan maalta Turkuun ja hypätään siitä laivaan. Ajellaan Ahvenanmaalla ympäriinsä, toivottavasti säät suosivat.

      Poista
  5. Aivan mielettömiä kuvia ja herkkjuja. Ahvenanmaa kuume sen kun kasvaa.

    Ihanaa sunnuntaita Tuuli. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle nousikin Ahvenanmaa-kuume. Palaan jo kuun lopussa Klausin kanssa. Ajellaan ympäriinsä ja syödään hyvin, ei tosin ehkä niin paljon kuin tuolla reissulla!

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.