Horsmapesto

Villiyrttikausi on taas käynnissä. Mm. horsmanversojen nuorista lehdistä voi tehdä herkullista pestoa. Horsmanverso on myös herkullista keitossa. Kerää kasvit puhtaita paikoilta kauempana teistä ja koirien lenkkipoluilta. 

Periaatteessa horsmapestossa on sama ohje kuin tavallisessakin pestossa, mutta lähes kaiken voi vaihtaa. Pinjansiemenet voi halutessaan vaihtaa kurpitsansiemeniin, parmesanin pecorinoon ja oliiviöljyn kurpitsaöljyyn. Käytän yleensä mitä sattuu olemaan käsillä.

Tumman kurpitsaöljyn maku on herkullisen täyteläinen, sitä käytän tällaisiin kastikkeisiin usein oliiviöljyn sijaan ja mm. aiolissa usein korvaan pari öljylusikallista kurpitsaöljyllä. Horsmanversojen lehdetkin voi korvata mm. litulaukan tai vuohenputken lehdillä tai ryöpätyillä nuoren nokkosen lehdillä. Vaihtelu virkistää ja erilaisia versioita voi kokeilla vapaasti, kaikki maistuvat herkulliselta
.


villiyrtit

Horsmapesto


½ l löyhästi pakattuja, huuhdeltuja nuorten horsmanversojen lehtiä
1/2 dl oliiviöljyä
pieni kourallinen pinjansiemeniä
1/2 dl parmesaania
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Lisää öljyä, jos haluat pestosta juoksevampaa. 
Tarjoile pastan tai gnocchien kanssa, salaattikastikkeena ja mausta horsmapestolla keittoja.


Oletko käyttänyt villiyrttejä? 

4 kommenttia :

  1. Kiitos reseptistä! Näyttääkin niin herkulliselle. Käytän villiyrttejä ja olen pitänyt kursseja villiyrttien keräämiseen ja käyttöön liittyen. Hortoilu on kivaa ja hyödyllistä. Aurinkoista viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Nokkosta, horsmaa ja voikukanlehtiä olen käyttänyt. Pitäisi kyllä perehtyä enemmän näihin villiyrtteihin, varmasti täällä meidänkin lähellä kasvaa vaikka mitä syötäväksi kelpaavaa.
    Herkullinen ja kauniin vihreä pesto syntyi näistä sinun aineksista.
    Kaunista keskiviikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  3. Koska nokkosta ei löydy kotipihalta eikä mökiltä, niin tässähän mulle korvaaja, joten horsmia kaivamaan, kiitos ohjeesta ja kivaa viikonloppua Tuuli <3

    VastaaPoista
  4. Ihanat kuvat! Tuota kurpitsaöljyä pitääkin seuraavalla kauppareissulla hankkia. Oliiviöljy on usein liian voimakas ja se peittää alleen herkät maut. Ihania herkkuhetkiä viikonloppuunne!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.