Toast Skagen perunarieskalla

Ruotsalainen kokki Tore Wretman kehitteli 1950-luvulla Toast Skagenin; katkarapumajoneesia paahtoleivällä. Annos on saanut nimensä tanskalaisesta Skagenin kaupungista ja siitä on tullut lukuisin eri versioin tarjoiltu klassikko.

Toast Skagen taitaa taas olla nousussa. Söin Skagenia laivalla matkalla Maarianhaminaan, sitä on useamman ravintolan kesälistalla ja äskettäin tuli Instagramin kuvavirrassa vastaan jonkin helsinkiläisravintolan herkullisen näköinen perunarieskalla tarjoiltu Toast Skagen, joka tallentui mieleni sopukoihin.

Skagenista oli siis tehtävä kotona oma versio; perunarieskaa, jokiravun pyrstöjä, kirjolohen mätiä, majoneesia, smetanaa, suolakurkkua, kurkkua, retiisiä, ruohosipulia ja marinoitua punasipulia. Voit tarjoilla Skagenin kanssa myös kylmäsavulohta jollet unohda sitä jääkaappiin kuten eräät... Jonkin ainesosan unohtaminen on jo vitsi meillä, usein jotain unohtuu. Niistä tehdään sitten myöhemmin muuta. Kylmäsavulta tarjoitiin seuraavana päivänä murskaperunoiden ja salaatin kanssa.

Marinoi ensin punasipuli, paista perunarieskat ja tee majoneesi. Majoneesi ja perunarieskat on helppo tehdä itse, mutta voit toki käyttää myös kaupan majoneesia ja rieskoja. Voit käyttää Skageniin jokiravun pyrstöjä tai katkarapuja.


Toast Skagen perunarieskalla

Toast Skagen perunarieskalla

Toast Skagen perunarieskalla


Toast Skagen

200 g jokiravun pyrstöjä
150 g majoneesia  
100 g smetanaa tai ranskankermaa
1 sitruunan mehu  
1 pieni punasipuli  
1 tl dijonsinappia  

Perunarieskoja

Koristeluun


Ravunpyrstöjä

Mätiä

Hienoksi raastettua sitruunankuorta

Viipaloitua retiisiä

Kuutioitua kurkkua

Marinoitua punasipulia

Suolakurkkua

 

Pilko punasipuli pieniksi kuutioiksi.

Sekoita majoneesi, ranskankerma, sitruunanmehu, pilkottu punasipuli, sinappi ja jokiravun pyrstöt. Anna tekeytyä viileässä n. puoli tuntia. Levitä seosta perunarieskoille ja koristele retiisiviipaleilla, kurkkukuutioilla, hienoksi raastetulla sitruunankuorella ja suolakurkulla.


Marinoitu punasipuli

2 pientä punasipulia

½ dl punaviinietikkaa

1 rl sokeria

½ tl sormisuolaa

½ dl oliiviöljyä

Kuori ja leikkaa punasipuli hyvin ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kulhoon. Kiehauta kattilassa punaviinietikka, sokeri ja suola. Kaada kuuma liemi punasipulien päälle. Anna maustua n. 5 min.

Lisää joukkoon öljy. Marinoi sipulia n. ½ h. Se poistaa sipulin kirpeyttä.


Perunarieskat

3 dl perunasosetta

1 tl suolaa

1 muna

n. 3dl vehnäjauhoja

Sekoita ainekset taikinaksi. Jaa taikina kymmeneksi nokareeksi uunipellille leivinpaperille. Taputtele taikinnokareet mataliksi jauhotetuin käsin.

 

Pistele rieskat ja paista kuumassa uunin keskitasolla 250 C  n. 15 min.


Majoneesi

1 kananmuna
1/2 limen mehu
1 rl dijonsinappia
hieman mustapippuria
ripaus suolaa
2 dl rypsiöljyä (huoneenlämpöistä)

Mittaa kaikki ainekset kapeaan kannuun, öljy viimeisenä. 
Laita sauvasekoitin kannuun, terä kiinni kannun pohjaan. Käynnistä sekoitin, ja nosta sitä vähitellen kohti pintaa.

Majoneesi on valmis sekunneissa. 

Oletko sinä tehnyt Skagenia, kuinka se eroaa tästä reseptistä? Skagen-variaatioitahan löytyy vaikka kuinka monta hieman erilaista.





x

3 kommenttia :

  1. Oi kuullostaa niin herkulta, että tätä voisi harkita juhannuksen herkkulistalle. Ihanaa viikkoa, Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin ihanaa juhannusruokaa. Aurinkoista loppuviikkoa Taru☀️

      Poista
  2. Herkullisen näköistä! Mun tämän kesän goal on saada täydellinen toast skagen yhden kerran :D

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.