Maa-artisokkakeitto

Söimme uudenvuoden aattona ystävien luona herkullista maa-artisokkakeittoa, joka inspiroi tekemään maa-artisokkakeittoa itsekin heti tammikuun alkupuolella.

Maa-artisokan makua kuvaillaan hienostuneeksi ja omintakeiseksi, se on makea, pähkinäinen ja aavistuksen savuinen.

Maa-artisokkakeitto maistuu arkenakin ja valmiista soseesta valmistettuna se on myös nopea tehdä arki-iltanakin. Halutessasi voit tietysti keittää ja seuttaa maa-artisokat itse.






Maa-artisokkakeitto


400 g maa-artisokkasosetta

1 valkosipulinkynsi

1 salottisipuli

1 tl korianterinsiemeniä murskattuna

1 rl öljyä kuullotukseen 

2 keskikokoista perunaa

6 dl  vihanneslientä

1 dl kasvi- tai ruokakermaa

Koristeluun esim. paahdettuja kurpitsansiemeniä, timjamia, pestoa, turkkilaista jugurttia

Hienonna valkosipuli ja salottisipuli ja kuullota niitä korianterin siementen kanssa öljyssä miedolla lämmöllä kattilassa. Kuori ja pilko perunat. Purista maa-artisokkasose kattilaan ja lisää perunat ja kasvisliemi. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi ja lämmitä liedellä. Paahda kurpitsansiemenet paistinpannulla kevyesti. 
Tarjoa keitto kurpitsansiementen ja muiden höysteiden kanssa.



6 kommenttia :

  1. Maa-artisokkakeitto on kyllä hyvää. Valmiilla soseella keitto on varmasti myös nopea tehdä, koska maa-artisokka ei ole niitä helpoimpia kuorittavia. Ja näin keskitalvella mukuloiden saatavuuskaan ei taida olla kummoinen, maa-artisokkaahan nostetaan pakkasiin asti ja taas heti maan sulettua ennen kuin mukulat taas itävät.
    Itse teen maa-artisokkakeittoa keittämällä pilkotut maa-artisokat niukassa vedessä ja lisäämällä keittämisen lopulla joukkoon suolaa ja voita ja soseuttamalla todella hyvin. Siitä tulee ihanan ilmava ja suussa sulava keitto. w

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kälyni kuulemma laittoi meille kasvimaalle syksyllä maa-artisokkaa, katsotaan saadaanko omasta maasta syksyllä keitot.

      Poista
  2. No on kyllä ihanan pehmoisen ja herkullisen näköinen keitto. Jotenkin itsekin pitäisi panostaa enemmän keittoihin, jotka sopivat erityisesti näihin talven pakkasiin.
    Herkullista loppuviikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitot maistuvat näin talvella, kesällä syön silloin tällöin kylmiä keittoja, mutta lämpimiä en lainkaan. Syksyllä ne taas alkavat maistua.

      Poista
  3. Aivan mielettömän upeat kuvat. TTäällä ollaan nyt innostuttu keitoista, joten kiitos kovasti reseptistä Tuuli. Keitot ovat ihan täydellisiä pakkaspäiviin. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitot ovat kyllä täydellistä pakkapäivien ruokaa. Teillähin oli sitä ihanaa enemmän on enemmmän-siskomakkarakeittokian!

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.