Ruokamatkailijan Bologna

Kesälomamatkan ensimmäinen etappi oli  Bologna Emilia Romagnan maakunnassa Italiassa. Finnair näyttää lentävän Bolognaan lokakuun lopulle asti. Kaupunki onkin helppo syyslomakohde; noin kolmen tunnin lentoaika ja kaupunki on helposti saavutettavissa lentokentältä. Kaupunki on sopivan pieni jalkaisin kuljettavaksi, mutta nähtävää riittää useaksi päiväksi.


Bologna ravintolatLentokentältä kulkee Marconi Express, monorail-juna Bolognan rautatieasemalle. Tullessamme yhteys ei ollut kuitenkaan toiminnassa, joten otimme taksin. Takseissa oli mittarit, matka kentältä kaupunkiin maksoi kesällä 2022 alle kaksikymppiä ja muistaakseni euron per laukku. koska taksi oli vaivaton, otimme sen myös takaisin kentälle. Uberin hintojakin katsoin, ne olivat selvästi kalliimpi kuin tavallinen taksi.bologna ylioppilas


Bolognassa on maailman vanhin edelleen toimiva yliopisto ja kaupungissa näkyikin paljon nuoria. Valmistujaisiakin vietettiin juuri vierailumme aikaan.


bologna torni

Kaupungissa tuntee historian siipien havinaa miltei joka askeleella, mutta fiilis on rento ja kaupunki on osittain vähän rähjäisempikin kuin esimerkiksi Firenze. Keskiaikaisia rakennuksia on jäljellä paljon; Bolognan kuuluisia nähtävyyksiä ovatkin keskiaikaset kaksi tornia. Torneja on kaupungissa 1100-1200-luvuilla ollut kymmeniä, mutta Garisendan ja Asinellin tornit ovat jäljellä. Tornit olivat vallan symboleja ja niitä käytettiin myös puolustukseen ja vankityrminä.


bologna portico
Bolognan nähtävyyksiksi voi sanoa myös katettuja käytäviä eli porticoja. Kaupungin neljäkymmentä kilometriä katettua käytävää antaa suojaa auringonpaahteelta ja sateelta. Osassa käytävistä on upeita kattomaalauksia.

teatro anatomico bologna

teatro anatomico bologna

teatro anatomico bologna


Museoissa emme Bolognassa käyneet. Kävimme Bolognan yliopiston entisessä päärakennuksessa, jossa on nykyisin kirjasto ja anatomian teatteri. Teatro Anatomicon upealle pihalle ja osaan rakennuksesta on  ilmainen pääsy. Anatomian teatteriin, jossa keskiajalla opetettiin ja havainnollistettiin ihmiskehoa ja sen leikkelyä, on pääsymaksu.


bologna ravintolat


Bolognaa ei turhaan kutsuta nimellä La Grossa eli paksu. Tarjolla on joka  puolella herkullisia ruokia, ja hyvää viiniä. Bologna on yksi Italian tai oikeastaan Euroopan johtavista ruokakaupungeista, jossa oman maakunnan ylpeydenaiheet juustoista pastoihin, leikkeleistä balsamietikkaan ovat tarjolla niin perinteisissä herkkukaupoissa kuin ravintoloissakin. Bolognan aitoa tagliatelle al ragùa on tarjolla miltei joka ravintolassa. Pasta leikataan käsin leveiksi nauhoiksi, jotka imevät hitaasti kypsytettyä lihaa sisältävän kastikkeen, myös tortellineja on miltei jokaisen paikallista ruokaa tarjoilevan ravintolan listoilla.


Osteria Dell 'Orsa Bologna

Osteria Dell 'Orsa Bologna


Osteria Dell 'Orsan olin merkinnyt Google Mapsiin ennen matkaa. Ravintolan edessä oleva jono, jossa oli pääosin paikallisia perheitä ja nuoria lupaili hyvää edullisesta osteriasta. Laitoimme nimemme listaan, jonotusajaksi sanottiin noin puoli tuntia ja meitä kehotettiin hakemana juomaa saman omistajan viereisestä baarista odotusajaksi. Kun olimme ostanee juomamme ja palasimme kadulle, olikin jo vuoromme.

Koruttoman ravintolan ruokalistalla oli lähinnä salaatteja, erilaisia bruschettoja ja muita leipäsiä sekä pastaa. Ensimmäisenä iltana valitsimme tietysti maukasta ragua  jonka kanssa joimme kevyesti pirskahtevaa lambruscoa. Tämä oli mutkaton ns. "kansanpaikka", jossa palvelu oli ripeää ja ruokailun jälkeen seuraava jonosta oli jo jonottamassa pöytään.

ristorante donatello bolognaristorante donatello bologna

Seuraavana iltana söimme näyttelijöiden kantapaikassa Ristorante Donatellossa, jonka seinät oli vuorattu näyttelijöiden kuvilla. Todella muhkeahiuksien "tukkajumalaksi" nimeämämme tarjoilija palveli meitä kohteliaasti.


via augusto righi bologna

bologna trattoriaVia Augusto de Righin ja sitä jatkavan Via delle Molinen varrella on monta muutakin mukavan näköistä ravintolaa.

tamburini herkkukauppa bologna

tamburini herkkukauppa bologna


Bolognassa on myös lukuisia ruoka- ja herkkukauppoja. Osassa  niissä on myös mahdollisuus syödä. Yksi tunnetuimmista on 1932 perustettu Tamburini, jonka terassilla söimme lounasta.


le stanze bologna


le stanze bologna

le stanze bologna


Le Stanze sijaitsee 1500-luvulta peräisin olevassa, entisessä Bentivoglion perheen yksityisessä kappelissa. Baarissa on edelleen alkuperäisiä freskoja. Aperitivona nautitut stracciatella-bruschetat nautimme pignoletton kanssa. Saimme myöhemmin kuulla keskustellessamme enotecassa paikallisten kanssa, että pignoletto on viini, jota "juodaan kotikylässä" eli edullinen kansanviini. Tämän toteaja tosin taisi olla parempien viinien asiantuntija, ainakin hänen naisystävänsä oli palkittu sommelier. No, meidän makuumme kuiva pirskahteleva viini kuitenkin oli kuuman päivän iltana suolaisen kanssa.


Ristoro del Meridiore bologna

Ristoro del Meridiore bolognaRistoro del Meridioron ohi olimme kulkeneet edellisenä iltana. Viihtyisän näköinen ravintola tuli mieleeni kun pohdimme lounaspaikkaa ennen Firenzen junaan hyppäämistä. Listalla oli yksinkertaisia, mutta herkullisia annoksia. Ricotta ja karamellisoitu sipuli olivat niin hyviä, että olemme syöneet sitä kotonakin jo pariin otteeseen.


gamberini konditoria bologna


Konditorioiden ikkunoita tuli ihailtua, mutta yhdessäkään ei tullut käytyä kahvilla. Tämä Gamberinin konditorian ikkunassa ollut kakku metsämansikoineen oli viehättävä.

via giuseppe petroni bolognaantica drogheria calzolare blogona

Antica Drogheria CalzolariVuonna 2012 kuolleen bolognalaisen laulaja-lauluntekijä Lucio Dallan laulun sanoja on useammallakin kadulla. oli paitsi nämä lyriikat, myös kiva 1900-luvun alusta toiminut enoteca -viinibaarin, herkkukaupan ja viinikaupan yhdistelmä Antica Drogheria Calzolari, johon pujahdimme viinilasilliselle. Taisimme juoda parikin lasillista, samalla kun meille tarjoiltiin pizzaa, jota joku omistajien ystävistä toi mukanaan. Samalla juttelimme parin asiakkaan kanssa viineistä ja saimme hyvän ravintolavinkin Firenzeen, johon olimme jatkamassa matkaa.


bologna herkkukaupat

bologna herkkukauppa

mortadella bologna

Mercato di Mezzon ruokahallin (jossa on enimmäkseen ravintoloita) ympäristössä, Il Quadrilateron kortteleissa on paljon ravintoloita, herkkukauppoja sekä vihannesten ja hedelmien myyjiä. tajolla oli myös keskikokoisen porsaan kokoista mortadella-makkaraa.

bologna


Bologna kuja

bologna
bologna portico

Bolognasta jatkoimme junalla Firenzeen, josta postailen myöhemmin.


11 kommenttia :

 1. Upea matka ja kuvat myös.En ole Bolognassa käynyt, mutta muutoin maa on tuttu useammalta reissulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valittiin matkakohde ihan summamutikassa, mutta onnistunut valinta!

   Poista
 2. Oi miten ihanalta kaikki näyttää. Bolognassa ja Toscanassa olen aina halunnut käydä, unelmia unelmia!
  Kaunista sunnuntaita sinulle Tuuli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisimmästä Italian-matkasta oli kymmenisen vuotta ja ihmettelin heti, miksei olla oltu sen jälkeen. Ihanaa ruokaa, historiaa ja ystävällisiä ihmisiä.

   Poista
 3. Arvaa iskikö Italia-kuume. Ihan mielettömiä kuvia ja tunnelmia Tuuli. Ihana otos nuoresta valmistuneesta. Italia on oma lemppari, jos miettii Espanjaa ja Kreikkaa.

  Kivaa tätä viikkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Italia on ihana, monta muutakin maakuntaa on mielessä joihin olisi kiva päästä.

   Poista
 4. Nyt on Italia-kuume ihan huipussaan - paljon katseltu lentoja ja hotelleja tuolta suunnalta aikuisten omalle reissulle. Nuo bruscetat, niin herkullisen näköisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuohon suuntaan lähdette, ihana ruokamatka on tiedossa.

   Poista
 5. Kiitos Tuuli, mieletön ruokainspiraatio Bolognaan! Olen käynyt siellä vuosittain beauty-messuilla arvioni mukaan 15 kertaa, mutta kuten arvata saattaa, koskaan ei jäänyt aikaa niin että olisi ehtinyt paneutua ravintoloihin - tai edes haahuiluun pienillä kaduilla. Se on totta, mitä kirjoitit, Bologna on hieman kulahtanut mutta näen sen pitkän historian upeana kädenjälkenä.
  Tämä artikkeli tulee olemaan matkaoppaani, jos/kun tieni vie sinne taas uudelleen!

  VastaaPoista
 6. Niinhän se on, ettei työmatkoilla pahemmin ehdi omia juttuja tehdä. Siksi onkin ihana päästä reissuun, jossa sitä voi suunnitella tahtinsa.

  VastaaPoista
 7. Oi, miten ihania kuvia! Italia on lempimaani ja Bolognassakin on käyty. Tuttuja paikkoja kuvissa ja tuo terrakotta väri talojen seinissä - huikeita! Bologna ei ole yhtään niin fiini kuin vaikka Firenze mutta oma lumonsa tällä kaupungilla silti on. Muistan kun kuljimme niska kenossa ja katselimme noita maalauksia holvikaarissa. Ja italialainen ruoka - mi piace! En muista koskaan pettyneeni Italissa ravintolassa vaan aina ja melkein tehnyt mieli nuolla lautanen ruokailun jälkeen - omnomnom!

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.