Za'atar-tähtileipä

Näyttävä tähtileipä on upea pikkujoulupöydän keskipiste, se on myös helppo valmistaa. 

Kauniiseen leipään oman makunsa antaa za'atar -mausteseos. Olen aiemmin tehnyt pieniä pyöreitä za'atar-leipäsiä mutta juhlapöytään on kiva nostaa kauniin muotoinen leipä.

Za'tar-mausteseos on kotoisin Lähi-Idästä ja joka kokilla on oma "salainen" reseptinsä. Mausteseosta saa myös valmiina, mutta se on helppo valmistaa itsekin.

Reseptissä mainittua sumakkia piti aiemmin metsästää Lähi-Idän elintarvikkeita myyvistä kaupoista, mutta nykyään sitä saa jo ainakin Helsingissä isoimpien ruokakauppojen hyllyistäkin.




x







Za'atar-tähtileipä

2½ dl vettä

25 g hiivaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

2 tl suolaa

5–7 dl vehnäjauhoja

1 rkl oliiviöljyä + 1 rkl voiteluun





Za'atar


1 rkl jauhettua kuminaa

2 tl kuivattua meiramia

1 rkl jauhettua kuivattua timjamia

1 rkl sumakkia

1 rkl paahdettua seesaminsiemeniä

1 tl suolaa

1 tl tuoretta jauhettua mustapippuria


2 rkl oliiviöljyä


Sekoita kaikki ainesosat pienessä kulhossa.

Käytä välittömästi tai säilytä tiiviissä astiassa enintään 3 kuukautta.



Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää nesteeseen hunaja ja suola. Lisää jauhot nesteeseen vähitellen ja alusta taikina kimmoisaksi. Sekoita lopuksi öljy taikinaan.


Valmista tällä välin täyte; paahda seesaminsiemenet ja sekoita kaikki mausteet keskenään. Lisää oliiviöljy ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.


Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan ja pyöritä palat palloiksi.


Kauli kevyesti jauhotetulla pöydällä jokaisesta pallosta noin 25–30 cm:n kokoinen ympyrä.


Nosta yksi taikinaympyröistä leivinpaperin päälle ja levitä kolmannes täytteestä sen päälle. Nosta toinen taikinaympyrä päälle, paina se kevyesti kiinni ja levitä taas kolmannes täytteestä päälle. Toista vielä kerran ja nosta neljäs taikinaympyrä kanneksi.


Ennen taikinan leikkaamista, aseta juomalasi taikinan keskelle. Leikkaa tämän jälkeen taikinaympyrä kuuteentoista osaan siten, että taikinan keskelle jää ympyrän mallinen leikkaamaton pala. Leikkaaminen onnistuu parhaiten, kun ensin leikkaat taikinan neljään sektoriin ja tämän jälkeen jaat jokaisen neljänneksen vielä neljään.


Muotoile tähti ottamalla kiinni kahdesta vierekkäisestä taikinapalasta. Kieritä niitä toisistaan ulospäin ja nipistä päät toisiinsa kiinni. Toista, kunnes on muodostunut kahdeksansakarainen tähti. Nosta tähti pellille kohoamaan.


Anna leivän kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolesta tunnista tuntiin 


Voitele leivän pinta oliiviöljyllä.


Paista leipää uunin alatasolla 200 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea.



Mitä sinä tarjoat pikkujouluissa?

6 kommenttia :

  1. Onpa aivan upea leipä! Jos järjestäisin pikkujoulut, saattaisin tehdä pitkästä aikaa voileipäkakkua ja ehdotomasti piparipohjaisen juustokakun :)
    Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköinen leipä ja varmasti myös maukas! Jos jotkut pikkujoulut järjestäisin niin varmasti paistaisin ensimmäiset joulutortut ja tarjoaisin uunivoileipiä. Jotain lämmintä juomaa vaikka glögiä sitten kyytipojaksi :)

    VastaaPoista
  3. Oih tätä voisin tarjota ja tehdä sille ehkä jogurtti-hunajadipin! Rakastan tuota za'atar -mausteseosta... Pikkujoulutarjottavina helpoimpia & herkullisimpia ovat myös kaikenlaiset ruissipsit kylmäsavulohi- tai skagentäytteillä, juustoplatterit sekä galetet. Ihanaa joulukuun alkua, ehkä nähdään torstaina kahvitilaisuudessa!

    VastaaPoista
  4. Miten kaunis leipä! Niin upea pöytään kuin pöytään ja za'atar mauste on meilläkin suosikki. Olen tehnyt sitä itse ja helppo ohje onkin. Meillä ei ole erityisiä pikkujouluja tänä(kään) vuonna, mutta tämä leipä sopisi myös joulupöytään...

    VastaaPoista
  5. Miten kaunis voi leipä olla, kuin taideteos! Tunnelmallista joulun odotusta, Tuuli!

    VastaaPoista
  6. Upein leipä ikinä! Tätä voisi taikoa joulupöytään. Eilen oli ns. pikkujoulut ystävien kanssa, niin mentiin viime aikaisilla, Cacio e pepe, Lyonin kana ja omenapiirakka.

    Ihanaa tulevaa uutta viikkoa Tuuli. <3

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.