Vadelma-valkosuklaasemifreddo | Raspberry white chocolate semifreddo

Heti kun muutama aurinkoinen päivä oli saanut ensimmäiset vadelmat kypsymään, hyökkäsin kotikulmilla kasvavien vadelmapensaiden kimppuun. Samana päivänä kuljin Stockalla karkkihyllyn ohi ja tarjouksessa oleva vadelma-lakritsivalkosuklaalevy osui silmiini... Vadelma-valkosuklaasemifreddo tuli heti mieleeni, levy lennähti ostoskoriin ja kotiin tultuani tein semifreddoa pakkaseen.











Olen tehnyt semifreddoa hieman vaihtelevin perusohjein. Tällä kertaa pohjana oli alla oleva resepti, johon sekoitin tuoreita vadelmia, hienonnettua vadelma-lakritsivalkosuklaata ja ripottelin päälle vielä paahdettua mantelia.

Semifreddo on italiaa ja tarkoittaa puolijäätynyttä. Semidfreddo on siis pehmeähköa jäädykettä.


Lisää semifreddo-ohjeitani täällä



Semifreddon perusohje

2 kananmunaa

1 dl tomusokeria


 2 tl vaniljasokeria

2 dl kuohukermaa



Laita noin 1 litran vuoka pakastimeen kylmenemään.

Erottele kananmunista valkuai­set ja keltuaiset eri kulhoihin.


Mittaa keltuaisten joukkoon vanilja- ja tomusokeri. Vatkaa keltuaisseos kuohkeaksi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaah­doksi omassa kulhossaan.

Vatkaa kerma vaahdoksi kol­mannessa kulhossa.

Sekoita  kermavaahto keltuais­seokseen. Nostele lopuksi jouk­koon valkuaisvaahto. Kääntele vaahdot huolellisesti sekaisin, mutta vältä turhaa sekoittamista, jotta ne eivät laske.

Kumoa seos pakastekylmään vuokaan. Peitä kannella tai kelmulla. Voit käyttää myös annosvuo­kia.


Nosta vuoka  pakastimeen vähintään pariksi tunniksi tai yön yli. Anna pehmetä 15 min ennen tarjoilua.




Semifreddo is on one of my fool proof summer recipes. This time I used the below basic recipe and mixed in raspberry liquorice white chocolate, fresh wild raspberries and sprinkles semifreddo with toasted crushed almonds.



More of my semifreddo recipes here

Semifreddo basic recipe

2 dl whipping cream
2 eggs
1 dl powdered sugar
2 tsp vanilla sugar


Whip the cream, whisk the egg whites until stiff, whisk the egg yolks and sugar.
 

Mix the egg yolk-sugar with whipped cream. Fold the egg whites with previous ingredients.

Pur the semifreddo in a freezer proof container. Freeze for 4 h.

Let the semifreddo soften 15 min in room temperature before serving.


Vanha sotaratsu | Old war horse


Pyörälläni on ikää noin viitisentoista vuotta. Joka kevät vertailen pyörätelineessä vanhan sotaratsun haalistunutta runkoa kiiltäviin kauniisiin city-fillareihin.


Viime kesänä olin jo taluttelemassa uutta pyörää kassalle, kun pyörsinkin ympäri. Onhan vanha sotaratsu jo aika rujo ja kolhiintunutkin, mutta se vie edelleen hyvin paikasta A paikkaan B, kotiovelta suoraan keskustaan töihin tai vaikka Stockalle, koko matka pyörätietä pitkin. Pyörän on voinut jättää huolettomasti -lukittuna toki- yöksi uloskin. Sen houkuttelevuus ei taida olla sitä luokkaa, että monikaan haluaisi nähdä vaivaa sen varastamiseksi. Ei kaiken tarvitse aina olla uutta ja kiiltävää, käytettävyys ratkaisee.

Silloin tällöin olen joutunut korjauttamaan puhjenneen renkaan, kerran olen vaihdattanut vaihteiston ja viimeksi käsijarrun. Sen sain kuitenkin vaihdettua läheisessä korjaamossa muutamalla kympillä. Ja kun pesin pyörän kunnolla, se näytti vähän nuortuvankin.

Millaisilla fillareilla te poljette?


Sometimes I consider buying a new bike. My old war horse is about 15 years old, way past best before date, weathered and dented. Still, it takes me to work and fun. And a little wash made it look much better. I think we will go together for another year.

Näyttävä alkuruoka kokkimaajoukkueen opein | Super easy, stylish appetizer






Osallistuin kesäkuisilla Taste of Helsinki-ruokafestareilla Electroluxin Chef's secrets-kokkikouluun maajoukkuekokkien johdolla. Sama annos oli tehty jo pressitilaisuudessa toukokuussa, joten valmistimme parini kanssa annoksen ripeästi. Wasabimajoneesi syntyi tehokkaalla sauvasekoittimella kirjaimellisesti sekunneissa, vaikka kokkailuparini ei ollut koskaan valmistanut majoneesia ja oli selvästi epäileväinen onnistuisiko hän. Tehosekoittimella tehtävän majoneesin kassa ei voi epäonnistua, jos ainesosien suhteet vain ovat oikein! Majoneesista tuli niin hyvää, että sitä laitettiin annokseen reilulla kädellä.


Tartarkin syntyi helposti, sehän oli vain kylmäsavustettua lohta maustettuna. Tyylikkään, maukkaan alkuruoan voi todella valmistaa aivan minuuteissa!


Reseptin unohdin Electroluxin keittiöön, mutta suunnilleen näin se meni, resepti neljälle. (Huomasin juuri, että Electrolux on julkaissut reseptit sivuillaan, koko menu löytyy täältä)


Wasabimajoneesi



1 kananmuna

1/2 limen mehu

1 rl dijon-sinappia
hieman mustapippuria
ripaus suolaa
½ tl wasabijauhetta (tai wasabitahnaa)
2 dl rypsiöljyä (huoneenlämpöistä)

Mittaa kaikki ainekset kapeaan kannuun, öljy viimeisenä.
 
Laita sauvasekoitin kannuun, terä kiinni kannun pohjaan. Käynnistä sekoitin, ja nosta sitä vähitellen kohti pintaa.
Majoneesi on valmis sekunneissa. Wasabia voit sekoittaa majoneesiin lisää, jos maku on liian mieto.

Lohitartar

200 g kylmäsavulohta viipaleina

4 vartta ruohosipulia
mustapippuria

yrttejä tai versoja



Silppua kylmäsavulohi ja ruohosipuli pieneksi. Sekoita keskenään, jaa neljään osaan ja muotoile lohimassasta pulla, jonka voit litistää lautasella. Koristele yrteillä tai versoilla sekä majoneesilla.



At Taste of Helsinki food festival  in June I attended Electrolux Chef's secrets cooking class. I had clear advance that I had made the same dish already once at Taste of Helsinki launch event in May. I an my cooking partner prepared the dish in minutes an dcould even mentor her a bit wit mayonnaise. She could not believe making mayo is that easy!


Salmon tartar is also super easy to pepare, it's just minced cold smoked fish and chives minced. This stylish appetizer can be made in under 10 minutes.


Wasabi mayo

2 teaspoons coarse Dijon mustard

1 egg

juice of 1/2 lime

pinch of black pepper

pinch of salt

2 dl rapeseed oil (at room temperature)



Measure all ingredients into the pitcher, adding oil last.

Put the blender in the pitcher, a blade attached to the bottom of the pitcher. Start the mixer and lift it slowly to the surface. Mayo is ready in seconds.



Salmon tartar

200 g cold smoked salmon

4 stems of chives

black pepper


hebs or sprouces for garnishing


Minche salmon and chives. Mix together, divide in four, form balls in yor hands and flatten slightly on plate. Garnish with herbs or sprouts, serve withwasabi mayonaise.