Viikon varrelta | During this week

 
 



Stockan Brooklyn-teemaviikot polkaistiin tällä viikolla käyntiin pressitilaisuudella ja muotinäytöksellä. Niina Kurkisen luotsaamaan muotinäytökseen menin suosiolla takariviin, kun jouduin poistumaan ennen näytöksen loppumista.

Muotinäytöksessä oli muuten ilahduttavasti myös selkeästi jo varttuneempia, mutta cooleja malleja! Tyyli ei ole vain nuorten yksinoikeus.



Department store Stockmann's Brooklyn theme week started with a press event and fashion show. I stood in the back, as I had to leave early.

I really liked that they had in the show also cool, stylish senior models. Style is not just for youngsters!
 
 

 
 

Samana iltana kävin myös upouudessa Lilla Roberts-hotellissa uusien Jaguarien lanseeraustilaisuudessa. Mukavahan sportti-Jaggessa oli istuskella ja haaveilla ajomatkoista Rivieralla sellaisen ratissa.


Törmäsin tilaisuudessa kollegaani toisesta yrityksestä. Hänet oli kutsuttu Jaguarin omistajana paikalle, mutta autolla kuulemma ei paljoa kuitenkaan tule ajettua... Jäin siemailemaan Veuve Cliquotin samppanjaa ja juttelemaan hänen kanssaan niin, että unohdin kuvata tilaisuudessa oikeastaan mitään.

Lilla Robertsissa on tyylikkäät julkisettilat, mutta muistikortilta löytyi vain yksi kuva, sekin vessasta! Täytynee käydä Siipan kanssa hotellin aulaloungessa cocktaileilla syksyn aikana tutkailemassa sisustusta paremmin.

Sitten syöksyinkin jo kohden Belgeä, jossa paikalla olivat Nelkytplus-bloggaajista Heli, Taru ja Maiju. Ja kappas vain, täältäkään ei siten ollut yhtään kuvaa. Joskus näinkin, yleensä kuvia on niin paljon, että niiden läpikäyminen on työlästä. Nyt oli niin vilkkaat keskustelut, että kamera unohtui kokonaan.
 
I usually take lots of photos in all events (and everywhere/every day), but realized I had taken only few photos during the evening. From Stockmann's I headed to Helsinki's newest luxury hotel Lilla Roberts hotel for the launch party of new Jaguar. There I met a colleague form another firm, chatted with him and sipped Veube Clicquot. I also sat in the cool sprort edition of Jaguar and dreamed of drives along Riviera  coastline. When I left the event, I realized I had taken only few photos.

I had one more event to attend, but didn't take any photos there eihter. I simply forgot while chatting with fellow bloggers
 
 
 

Espan puistossa on nyt syysistutukset. Sää taittuikin selvästi syyskuun alettua. Intiaanikesästä siirryttiin selkeästi syksyyn. Sorry, en ole syys- enkä talvi-ihmisiä. Hesarin torstaisessa kolumnissa toimittajan "pääkaupungin miljoonan ihmisen puolesta" kirjoittama toive lumesta lokakuun puolivälistä huhtikuulle ei totisesti ole minun toiveeni!
 
Fall is now in the air; autums flowers are planted in Helsinki's parks. I'm hoping for a long, warm fall as I am not a winter person.
 
 
 

Tuorepuuro, kun sen vihdoin vuosi sitten löysin, on ollut ihan lemppariaamiaisiani. Sitä voi varioida loputtomiin. Yläkuvassa on mustikkapuuroa, alakuvassa vesimelonituorepuuroa avokadon, itsetehdyn myslin ja suklaanibsien kanssa.

Entiseen verrattuna luen vähän aikakauslehtiä. Stockan uusi Brooklyn-teemainen Premium-heti oli vähän kuin hyvän naistenlehden ja blogin risteytys ja printtimediaa onkin ihan kiva selailla aamiaista syödessä.

Tällä viikolla olin myös vankilan muurien varjossa, siitä enemmän myöhemmin ja nyt olen matkalla Tukholmaan, enköhän matkasta tule raportoitua..

Iloista viikonloppua!
 
 
Overnight oats are my favorite breakfast. This week I made my oats with blueberries and watermelon.
 
This week I have also visited an old prison and now I am on my way to Stockholm. More about these later on.

Richard McCormick's Pariisin lehtikaalisalaatti | Kale, avocado and raspberry salad

 

 

 

Sain arvostelukappaleen Richard McCormickin uunituoreesta Pariisi-kirjasta* tutustuttavaksi.

Kirjassa on nuoren ravintolagurun vinkkejä Pariisin ravintoloista ja liikkeistä sekä kaupungin innoittamia reseptejä.

Olen ollut Pariisissa lähinnä työmatkoilla, mutta niitä on kertynyt yli 40. Kun seuraava Pariisin messumatka onkin pian taas käsillä, selailinkin kirjaa innolla. Usea kirjassa esitelty paikka oli  jo ennestään tuttu; Mercin lifestyle-liikkeessä olen tehnyt ostoksia muutamaan otteeseen ja Rue du Rosiersin falafel-paikka L'As du Fallafeliin olen yksin kaupungissa liikkuessani päätynyt pikaiselle illalliselle useamman kerran. P
anin muistin muutamia minulle ennestään tuntemattomia paikkoja. Tällä kertaa jään kaupunkiin messupäivien jälkeen vielä pariksi päiväksi vapaalle. Toivottavasti pääsen vaikkapa kahville Marais'sa kahvila L'impropableen tai syömään kalaa Fich-ravintolaan.
 
 
Klassikoreseptien lisäksi kirjassa oli uudempien paikkojen ja Pariisin nuorten keittiömestarien innoittamia reseptejä. Heti samana iltana, kun sain kirjan käsiini, tein salaatin kirjan ohjeella. Kotona oli sopivasti edellisenä iltana poimimiani villivadelmia.
 
 
 
Lehtikaali-avokadosalaatti vadelmakastikkeella (neljälle)
 
300 g lehtikaalia
suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 avokadoa
1 dl granaattiomenan siemeniä
1 dl tuoreita vadelmia
1 dl saksanpähkinöitä
 1 dl alfalfan ituja

Pese lehtikaali, poista ruodit ja viipaloi. Ryöppää lehtikaalia kiehuvassa vedessä 30 sekuntia, valuta ja mausta suolalla, pippurilla sekä oliiviöljyllä.
 
Halkaise avokadot, poista kivet, lusikoi hedelmäliha kuorista ja viipaloi.
 
Kokoa salaatti suurelle lautaselle; aseta sille ensin lehtikaali ja avokadoviipaleet, sen jälkeen ganaattiomenan siemenet, tuoreet vadelmat, pähkinät ja idut. Pirskottele vadelmakastikkeella.
 
 
Vadelmakastike
 
2 rkl vadelmahilloa
1 rkl dijonsinappia
4 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
1 dl öljyä
 
Sekoita hillo, sinappi ja punaviinietikka keskenään. Kaada öljy joukkoon hiljalleen, koko ajan vispaten. Mausta suolalla.
 
 

Vadelmahilloa olinkin sopivasti tehnyt edellisellä viikolla itse poimimistani villivadelmista.
 
Pidän pekaanipähkinöistä enemmän kuin saksanpähkinöistä, joten käytin niitä. Idut unohdin kaupassa, hyvin meni ilmankin. Lehtikaalissa on yleensä hyvin vahvat lehtiruodit, jotka täytyy riipiä irti. Järvikylällä on todella hyvän makuista pehmeälehtisempää lehtikaalia ruukussa, jota käytin tässä. Sen voi käyttää sellaisenaan lehtiruoteineen ja varsineen, ilman ryöppäämistä. 
 
*Kirja kustantajalta arvostelua varten.
 
 
 
 
I received from publisher for review a Paris travel and cookbook* by  a young restaurant guru Richard McCormick. I'll travel to Paris two weeks, so it was a perfect timing.
 
 
In addition to classic recipes there are several recipes inspired by the young chefs of Paris. The very same night I got my hands on the book, I made a salad from the book as I happened to have fresh wild strawberries  had picked the previous night.
 
Kale-avocado salad with raspberry sauce (for four)
 
300 g kale
 
salt
 
2 tablespoons olive oil
 
2 avocados
 
1 dl pomegranate seeds
 
1 dl fresh raspberries
 
1 dl walnuts

 
1 cup alfalfa sprouts
 
Wash kale, remove the stems and slice. Blanch kale in boiling water for 30 seconds, drain and season with salt, pepper and olive oil.



Halve the avocados, remove the stones, spoon the flesh from the skins and slice.Assemble salad on a large plate; Place first kale and avocado, then pomegranate seeds, fresh raspberries, nuts and sprouts. Sprinkle with raspberry dressing.



Raspberry dressing
 
2 tablespoons raspberry jam
 
1 tablespoon Dijon mustard
 
4 tablespoons red wine vinegar
 
1 teaspoon salt
 
1 dl oil



Mix together jam, mustard and red wine vinegar. Pour the oil in slowly, whisking constantly. Season with salt.
 

I like pecans more than walnuts, so I used them. Sprouts I forgot to buy, but salad was delicious with out them. Kale has usually strong stalks that have to be cut off, but I found delicious softer kale that didn't call for blanching either.

 
* Book received from publisher for reviews.

 

Rapujuhlat ruotsalaisittain | Swedish style crayfish party





 


 
 
 
 
 


 

 

 
 
 
"Ruotsalaiset rapujuhlat eivät ole mitään ilman Västerbottensostia".
 
Tämä oli tervetuliaispuheen avajaislause Västerbottensost-juuston järjestämillä rapujuhlilla Teurastamon A21 Flavour studiolla viime viikolla. Upean illan aikana kuulimme, että Västebottenostin valmistus ei onnistu missään muualla kuin Ruotiin Burträskissä, syy ei ole juustonvalmistajillekaan aivan selvä ja siitä on olemassa monta myyttiä.

Maistelimme juustoa tietysti sellaisenaankin ja kokkailimme erilaisia juustoherkkuja rapujen alkuruoaksi G.W. Sundmanin keittiöpäällikkö Matti Jämsenin johdolla parin tunnin ajan ennen kuin istuuduimme pöytään .

Meidät jaettiin pienin ryhmiin valmistamaan alkupaloja. Leipominen ei ole vahvin lajini, mutta niin vaan jouduin pois mukavuusalueeltani ja aloin toisen Nelkytplus-bloggaajan  Helin sekä  Naiselo45:n Kaisan ja Sinin kanssa valmistamaan tuulihattuja. Matti oli onneksi laittanut ainekset valmiiksi ja opasti matkan varrella. Huomatkaa keskittynyt pursottamisilmeeni. (Kuva Simo Arvo).

Söimme myös marinoitua juustoa ja vihannespikkelsiä, marinoidun punasipulia härkätartarin ja hiillostetun juuston kera, juustopiirakkaa ja totta kai valtavan kokoisia rapuja.
 
Västerbotensostpiirakka on ruotsalaisten rapujuhlien vakioruokia ja se tarjotaan usein kylmäsavulohen tai muikunmädin kera. Paahtoleivän päälle laitetaan usein siivu vähintään 14 kk kypsynyttä Västerbottensost-juustoa sekä tillisilppua ravunpyrstöjen seuraksi.
 
Piirakkaa innostuin leipomaan maalla itse heti viikonloppuna, resepti tulossa myöhemmin blogiin.
 
Kokkailun jälkeen olikin nälkä, valmistamamme pikkupalat, juustopiirakka ja ravut hupenivat nopeaa tahtia iloisen rupattelun ja tietysti rapulaulujen lomassa.

Oletteko olleet rapujuhlissa tänä vuonna? Sesonkihan jatkuu vielä kaksi kuukautta, joten aikaa rapujuhliin on vielä mukavasti syksyn pimetessäkin.
 
 
 
Swedish Västerbottensost arranged a traditional crayfish party for food bloggers and writers. We have crayfish parties in Finland also, but one the main differences is Västerbottensost. In Sweden it's an essential part of every crayfish party.
 
First we made our own fingerfood with chef matti Jämsen. I was in a profiterol group, we prepared salty profiterols. Besides crayfish we also ate tartar with marinated red onion, pickled vegetables and quickly blackened cheese and cheese pie.

I made Västerbottensost cheese pie also during weekend, recipe will follow in blog later on.

We Finns eat our crayfish on buttered toast, but in Sweden they add also a slice of Västerbottensost on the toast, which was a delicisous addition.
 
After the cooking session we were hungry. Finger food, cheese pie and crayfish dissappeared fast while we chatted and sang traditional crayfish party songs.

What a great, tasty night!