Viisi viikon varrelta | During this week

Taas on viikko vierähtänyt, ollaan jo marraskuun puolivälissä... Päivät lyhenevät, onneksi on ollut muutamia kirkkaitakin päiviä ettei koko päivän ole pimeää. Viikkoon on kulunut niin raikkaita hedelmiä kuin yhden monivuotisen henkilökohtaisen projektin loppuun saattaminen. Muutama virallinen paperi pitäisi vielä täyttää, mutta ostin jo pikku lahjankin itselleni.


smoothie, terveellinen aamupala
Viikon hedelmä on persimon, kaki tai sharon - nimitys riippuu lajikkeesta ja alkuperämaasta. Nämä ovatg nyt seongissa. Itse lisään meheviä persimoneja lähinnä salaatteihin, tuorepuuron sekaan ja smoothieen. Beachhouse kitchenin Heli oli myös keitellyt hedelmistä (vai ovatko ne itseasiassa marjoja) hilloa.

Kaki, persimon & sharon are now in season. I add them on salads, smoothies an Dover night oats, but they are pretty versatile also in savour foods.



morsiusharso, kukkakimppu


Viikon kauneimmat kukat ovat yksinkertaisia, morsiusharsokin näyttää taas rakkaalta ja herkältä. Katri Niskasen kanssa olen vuosien varrella tehnyt paljon yhteistyötä päivätyön puitteissa. Hänen hurmaavasta morsiuspukunäytöksestään sain mukaani muutaman oksan, jotka sopivat hyvin japanilaistyyppiseen maljakkoon. Itse näytös jäi kuvaamatta, kun kamera oli kotona. Unelmien morsiuspukuja kuitenkin; laadukkaista materiaaleista valmistettuja moderneja, mutta kuitenkin romanttisia pukuja. Moni puku sai jo naimisissa olevatkin toivomaan, että häät olisivatkin vielä edessäpäin...

Baby's breath looks fresh and beautitul again when combined with simple eucalyptus .





viinibaari helsinki annankatu

Viikon ravintola on sympaattinen, uudehko viinibaari Bricco Annankadulla. Kävimme Briccossa viime viikonloppuna illallisen jälkeen vielä lasillisella ennen kotiin menoa. Bricco on keskittynyt italialaisten pienten perhetilojen viineihin. Antipastoakin on tarjolla.


Restaurant of the week is  Bricco on Annankatu, Helsinki. Wine bar Bricco is concentrated on Italian wines from small producers.


Bricco, Annankatu 22, Helsinki


terveellinen smoothie goodio helsinki

Viikon raikkaimmat annokset nautittiin Goodiossa Katajanokan Kanavanrannassa. Hedelmäiset paksut smoothiet virkistivät sunnuntai-iltapäivää.

The freshest moment of the week was Sunday afternoon break with fruity smoothies at Goodio Cafe in Helsinki.


Goodio cafe, Kanavanranta, Helsinki



Design Laakso Sundman rannekoru hopea käsintehty

Viikon koru on Design Laakso Sundmanin yksinkertainen hopeasta käsityönä valmistettu rannekoru, jonka ostin kuluneella viikolla juhlistamaan yhtä onnekkaasti päättynyttä ja vuosien varrella harmaita hiuksiakin aiheuttanutta projektia.


Jewelry of the week is a hand made sterling silver bead bracelet by Design Laakso Sundman. I bought it to celebrate a stressful personal project that finally ended last week.


Design Laakso Sundman, Pieni Roobertinkatu 8, Helsinki


Ja kuten huomaatte, ei vielä mitään jouluista. Sydämeeni joulun teen... vähän myöhemmin. Tähän viikonloppuun mahtui myös yksi pikku reissu, siitäkin vähän myöhemmin.




Vegepihvit pavuista | Bean burgers

Vuoden vihannes on papu. Ennen en pitänyt pavuista lainkaan, nykyisin käytän niitä paljon. Yksi suosikkini on valkopapuhummus ja ihan uusin lempiruoka ovat papupihvit, jotka varmasti palaavat ruokalistalle useamminkin.

Pavut ovat ruokaisia. Ne sisältävät moniin muihin kasviksiin verrattuna enemmän kuituja, foolihappoa ja valkuaisaineita, edulliset pavut ovat erinomainen osa kasvispainotteista ruokavaliota. Pavuissa niissä on vain vähän kaloreita suhteessa niiden sisältämiin ravintoaineisiin.


kasvisruoka



papuruoka, proteiini, kasvisruoka

papuruoka, proteiini, kasvisruoka






Papupihvit

1 muna


400 g isoja valkoisia papuja, huuhdeltuna ja valutettuna


2,5 dl keitettyä cous cousia (voit myös kokeilla keitettyä kvinoaa)


3 valkosipulinkynttä, murskattuna


2 rkl aurinkokuivattua tomaattia palasiksi leikattuna


1/2 teelusikallista sitruunamehua


1 dl tuoretta basilika, silputtuna


3 tl riisijauhoa (tai vehnäjauhoa)


1 dl raastettua parmesaania


iso hyppysellinen chilijauhetta


suolaa ja vastajauhettua pippuria

Riko muna isoon kulhoon ja vispaa hyvin. Lisää pavut ja käyttämällä perunasurvinta tai lusikan kuperalla puolella murskaa pavut munan kanssa, kunnes seos on melko tasaista.



Sekoita joukkoon kypsennetty kuskus. Lisää sitten loput ainesosat, sekoita.



Ota taikinasta saman kokoisia mandariinin kokoisia palloja, taputtele taikinasta halkaisijaltaan n.
8 - 10 kokoisia pihvejä.



Laita pannulle tilkka öljyä ja lämmitä keskilämmöllä. Kypsennä papupihvejä kolme minuuttia molemmin puolin, kunnes  ne ovat paistuneet kullanruskeiksi. Tarjoile tahinin, peston ja turkkilaisen jugurtin kanssa.



Onko sinulla lemppariruokaa pavuista?


Finish vegetable of the year is bean. Previosly I didn't like beans at all, but now I love and use them a lot. beans are inexpensive and they are filled with folic acids, fibers and proteins.

My new favorite bean dish are these bean burgers.



Bean burgers

1 egg 
400 g can white beans, rinsed and drained 
2,5 dl cooked cous cous (you can also try cooked quinoa) 
3 cloves garlic, minced 
2 tablespoons roughly chopped sundried tomatoes 
1/2 teaspoon lemon juice 
1 dl packed fresh basil, chopped 
3 teaspoons rice flour (or all purpose flour) 
1 dl grated Parmesan 
big pinch chili powder 
salt and freshly ground pepper 

Crack egg into a large bowl and beat well. Add the beans and, using a potato masher or the back of a big wooden spoon, mash them together with the egg until relatively smooth but with some chunks remaining. 

Fold in the cooked couscous. Then add the rest of the ingredients. Mix until combined.

Roll small handfuls of the batter into balls the size of clementines. Press down to form a patty about 8-10 cm in diameter.

Grease a pan and heat over medium. Cook the patties about 3 minutes a side, until golden brown.  Serve with tahini, pesto and Turkish yogurt.


Helppo uunimunakas yhdelle | Easy oven baked omelette for one

Munaruoat ovat helppo valinta kun haluaa jotain täyttävää, mutta ruoanvalmistuksen täytyy sujua joutuisasti.

helppo resepti, uunimunakas, munaruoka


uuniruoka, munakas, munaruoka, kananmuna
Yhden hengen uunimunakas paistui yhtenä myöhäisenä iltana kun olin piiiitkän työpäivän jälkeen yksin kotona ja halusin vain päästä nopeasti syömään suihkun ja kotiasuun pujahtamisen jälkeen. Sekoittelin ainekset nopeasti, laitoin vuoassa uuniin ja munakas olikin valmis kun tulin suihkusta.


Uunimunakas yhdelle

3 munaa
½ dl ruokakermaa tai kuohukermaa
mustapippuria myllystä ja suolaa maun mukaan

150 g kinkkua tai kylmäsavulohta
50 g juustoraastetta (Västerbottensost)

1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

Pinnalle
50 g juustoraastetta (Västerbottensost)
miniluumutomaatteja

rosmariinia


Sekoita munat, kerma ja mausteet kulhossa.
Suikaloi joukkoon kinkku tai kylmäsavulohi.

Raasta joukkoon juusto.

Kaada seos uunin kestävään pieneen kulhoon tai uunivuokaan. Ripottele loppu juusto päälle.
Kypsennä 200 -asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Koristele uunimunakas miniluumutomaateilla ja rosmariinilla



Egg dishes are easy to prepare when you want somethign filling, but easy and fast to make.

This baked omelette made in oven I prepared one late night after a very long work day. While I was showering, omelette was in oven. Quick and easy! The photos taken a dusk did not turn out perfectly, but they will do this time.


Baked omelette for one

3 eggs

½ dl of (heavy) cream

Black pepper ans salt to taste

150 g ham or cold smoked salmon

50 g grated cheese (Västerbottensost)

1 teaspoon of fresh rosemary finely chopped

on the top of omelette

50 g  grated cheese (Västerbottensost)

mini plum tomatoes

rosemary


Mix the eggs, cream and seasoning in bowl.Add sliced ham or cold salmon.Add grated cheese.Pour the mixture into a oven proof small bowl or oven dish. Sprinkle with the rest of the cheese.

Bake in a 200 C oven for about 20 minutes.Garnish  with tomatoes and rosemary