Finnjävel

Yksi talven ruokaelämyksiä on ollut illallinen ravintola Finnjävelissä, jonne olin saanut lahjaksi illlallislahjakortin.

Finnjävelissä tulkitaan modernisti suomalaisia juuria ja ruokakulttuuria. Jo avajaispäivänä ravintolan viimeinen aukiolopäivä oli tiedossa eli tarkoitus oli alusta asti pitää Finnjävel auki vain kaksi vuotta. Finnjävel sulkee ovensa kuun lopussa ja paikalle avataan uusi ravintola uudella, vielä salaisella konseptilla. Uuden ravntolan liikeideaa toki yritimme udella, mutta henkilökunnan vastaukset tulevaisuudesta pysyivät ympäripyöreinä. Äskettäin tosin luin, että uudessa konseptissa tarjolla olisi mm. sirkkoja.

Istuimme portaiden lähellä pienemmässä tilassa. Varsinaista ruokasalia on monessa arviossa moitittu hälyisäksi, omassa kulmassamme oli mukavan hillitty tunnelma.

Ravintolassa kuvaaminen on miltei aina haastavaa. Vaikka nykyisin "kaikki" kuvaavat annoksiaan -viereisen pöydän kiinalaisseurueesta jokainen kuvasi kaikki pöytään kannetut annokset kaikista kuvakulmista- koetan ottaa kuvat mahdollisimman huomaamattomasti, omaa ja muita seurueita häiritsemättä. Tunnelmallisen hämärä ravintolavalaistus tarkoittaa kuvissa yleensä pimeää. Käsivaralla nopeasti hämärässä kuvatuissa otoksissa tarkennukset tuppaavat olemaan mitä sattuvat, valkotasapaino vähän pielessä ja kuvat rakeisia. Mutta koetin pelastaa kuvankäsitelyllä  mitä pelastettavissa oli - mennään niillä mitä on, näitä söimme.

Tilasimme seitsemän ruokalajin illallisen ja viinipaketit.

Pöydän pinnassa oli ledvalo, jonka päällä oli aluksi pieni lasinen piru. Myöhemmin tilalle tuotiin koruton, mutta tyylikäs valokeppi, jonka valoa saattoi suunnata. 

Finnjävel-ravintola
Alkuun tarjottiin suolaisen makeana keittiön tervehdyksenä macaronseja.

Finnjävel-ravintola

Topinen keittiön tervehdys, muikun kanssa tarjottu liemi toi kesän mieleem.

Finnjävel-ravintola

Tästä annoksesta ei ole ihan tarkkaa mielikuvaa; kalaa (siikaa?) ja "sinappikaviaaria" sekä herkkusientä josta kuitenkin muistelen ajatelleeni, että sen olisi voinut korvata jollain metsäsienelläkin. Nämä ravintolajutuista minun kannattaisi ainakin annokset kirjoittaa itselleen ylös pian, kuukausi-pari jälkeenpäin on vaikea muistaa kaikkea.


Finnjävel-ravintola
Kanaviilokki ei todellakaan ollut samanlaista kuin koulussa.

Finnjävel-ravintola


Veriletutkin -annoksen nimenä- toivat kouluajat mieleen. Maussa oli paljon tuttua, mutta esillepano oli erilainen kuin koulussa.



Finnjävel-ravintola
Lämpimän rieskan ja omenavoin kanssa jaoimme suositellun oluen.


Finnjävel-ravintola
Lammaskaali oli yksi illan parhaita annoksia. Jouduimme odottamaan lammaskaaliamme jonkin aikaa, viinilasia käytiin anteeksipyynnön kera täyttämässä.



Finnjävel-ravintola, mämmi
Mämmi oli saanut uuden muodon. Uppoaa ulkomaisiin vieraisiin tässä muodossa helpommin kuin ihan perinteisenä versiona.


Finnjävel-ravintola, viinilasit

Ateljè Sotamaan designia olevat tyylikkäät, Finnjävelille suunnitellut viinilasit, käsintehdyt veitset, dekantterit ja suuri osa sisustustakin olisi ostettavissa. Plussaa  suomalaisten kädentaitajien käyttämisestä toteutuksessa. Pitkät aterimet eivät tosin ole kovin käytännölliset mutta muotoilultaan kauniit.


Finnjävel-ravintola

Avokeittiö oli heti sisääntulon tuntumassa.

Kaikki annokset olivat viimeisteltyjä ja kauniita, tuo aiemmin mainittu herkusieni oli ainoa, jonka olisin muuttanut. Annokset olivat pieniä, kuten ne fine dining-ravintoloissa tapaavat olla, mutta illallinen täytti kuitenkin, annoksia oli sen verran useita.

Tällaiset illalliset ajattelen kokevani kokonaiselämyksenä, johon kuuluu paljon muutakin kuin ruoka; annoksien lisäksi palvelu, sisustus, kattaus muodostavat kokonaisuuden. Finnjävelissä elämys oli onnistunut. Tuleva sirkkaravintola ei suoraan sanottuna innosta ainakaan vielä, mutta olen iloinen, että pääsin kokemaan Finnjävelin ravintolan loppumetreillä.

Pakkaspäivän hotpot

Hesarissa oli pari viikkoa sitten hyvältä kuulostavia hotpot-ohjeita. Reseptit eivät jääneet talteen, mutta muistelin kuvia ja niiden innoittamana tein kulhollisen. Ostin muutamia yrttejä, loput raaka-aineet etsin kuivakaapeista ja pakastimesta kotona.

Pakkasten vielä jatkuessa kuuma keitto on ihana, nopeasti valmistuva lämmittäjä.



Hotpot, ramen, keitto, liemi, keittoresepti

Hotpot, ramen, keitto, liemi, keittoresepti

Hotpot, ramen, keitto, liemi, keittoresepti
 Kuvat otettuani onnistuin ihmeellisesti hävittämään ne muistikortilta, onneksi olin ottanut kuvat jalustalta puhelimen kaukosäädinsovelluksen avulla. Kuvat olivat vielä tallessa myös puhelimessa, tosin pienemmässä koossa kuin muistikortilla.

1/2 l kasvislientä

1 cm tuoretta inkivääriä ohueksi viipaloituna

1 tähtianis

1/2  rl soijakastiketta

1/2 rl kalakastiketta

5 katkaravun pyrstöä

1 tl seesamiöljyä

1 chili ohueksi viipaloituna, siemenet poistettuna

1 kananmuna

nuudeleita

tuoretta korianteria, tuoretta lehtikaalia




Kiehauta kasvisliemi, lisää kalakastike, soijakastike, tähtianis.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

Lisää katkaravunpyrstöt kiehuvaan kasvisliemeen, anna kiehua pari minuuttia jotta pyrstöt kypsyvät. Ota tähtianis pois liemestä, mausta liemi seesamiöljyllä.

Riko kananmuna tarjoilukulhon pohjalle. Kaada kiehuva liemi ja katkaravut kananmunan päälle, anna seistä pari minuuttia, jotta muna hyytyy hieman. Tarjoile nuudeleiden, chilin, korianterin ja lehtikaalin kera.

Mitä sinä tykkäät syödä kylminä päivinä?

Kokeilussa Sannan ruokakassi ja resepti Merguez-makkaraa tomaattikastikkeessa

Yhteistyö Sannan ruokakassi


Pääsin kokeilemaan Sannan ruokakassia - kotiin maanantai-iltaisin toimitettavaa, valmiiksi mietittyä ruokakassipalvelua. Messureissujen(kin) jälkeiset viikot ovat kiireistä aikaa ja päivät venyvät. Tällaisina hetkinä on ihanaa, kun ei tarvitse lähteä työpäivän jälkeen kauppaan ja etenkin kun ei tarvitse miettiä mitä tekisi ruoaksi.



Sannan ruokakassi, ruokakassi-palvelu
Sannan ruokakassi uunilohi



Valitsin ruokakassivaihtoehdoista Maukaskassin, vaihtoehtoina oli myös mm. vegekassi, gluteeniton kuin lasten suosikkikassikin. Kassissa oli niin ainekset kuin reseptitkin kolmeen ateriaan. Joitain, pääosin kuiva-aineita, oletetaan kotoa löytyvän, niistä on lista reseptivihkosessa. (Mm, chilirouhetta, valkosipulia, kasvisliemikuutioita, oliiviöljyä ja voita). Meiltä löytyi kaikki juustokuminaa myöten, mutta tämä lista on hyvä tarkistaa ennen ruoanlaittopuuhia.

Tuoreet raaka-aineet olivat ilahduttavan raikkaita ja tuoreita. Etukäteen oli "huoleni" etten itse pääse valitsemaan ja osa aineksista voi olla vähän kärsineitä. Vihannekset olivat kuitenkin rapsakoita, yrtit terhakan tuoreita ja kalassa sekä makkarassa oli runsaasti myyntiaikaa jäljellä.


Sannan ruokakassi, ruokakassi-palvelu
Sannan ruokakassi paprika-tomaattikeitto

Valmistettavat ateriat olivat merguez-makkara tomaattikastikkeessa salaatin kera, paprika-tomaattikeitto ja naan-leipä sekä tilli-kevätsipulipasta ja uunikirjolohi. Maukaskassin kerrotaan sivuilla olevan suunnattu perheille, joissa arvostetaan maukasta arkiruokaa pienellä vivahteella. Maukaskassin luvataan tuovan monipuolista vaihtelua vaivattomasti. Omaan makuuni ateriat eivät olleet kovin yllätyksellisiä, vaan turvallisen hyvää kotiruokaa. Ruokia voi toki maustaa ohejtta uskaliaamminkin oman maun mukaan.  Olin itse odottanut maultaan jotain selkeästi uutta, mutta tällaisten valmismenujen täytyy tietysti taipua moneen makuun. 

Saamani kassi oli neljälle ja meitä on kaksi syöjää, meidän tarpeisiimme siis vähän suuri, vaikka kaikki ainekset tulivatkin viikon aikana käytettyä. Sivuilta kuitenkin selviää, että kahden hengen Maukaskassinkin voi tilata.

Sannan ruokakassi
Sannan ruokakassi merguez-makkarat tomaattikastikkeessa


Ruokakassin tilaajat saavat seuraavan viikon reseptivihon sähköpostitse toimitusta edeltävänä torstaina, siitä voi etukäteen myös tarkistaa onko kotiin hankittava mausteita tms. Reseptit sähköpostilla sopisi minulle, sillä ruokakassin mukana tulevat painettu reseptivihko oli meillä keittiön tiskipöydällä lojuessaan lentää vahingossa roskiin.

Kenelle sopii - arjen helpotusta etsiville ja heille, jotka eivät jaksa joka ilta keksiä uutta syötävää, mutta haluavat vaihtelua ruokapöytään. Yksistään ruokakassi ei täysin eliminoi ruokakaupassa käyntiä, mutta voi vapauttaa kaupassakäynniltä kerran, pari viikossa.

Tässä vielä yksi resepti viikon ruokalistalta


Merguez-makkaraa tomaattikastikkeessa


½ ruukkua lehtipersiljaa
1 pussi valmista coleslaw-kaalisekoitusta
250 g porkkanoita
75 g turkkilaista jugurttia
400 merguez-raakamakkaraa
50 g juustoraastetta
Arrabiata-valmistomaattikastiketta

Lisäksi kotoa

Riisiä tai muuta vastaavaa lisuketta (meillä oli viestintätoimistosta testiin saatua Risentan hetivalmista punaista ja valkoista kvinoaa).
Hunajaa
Oliiviöljyä
Suolaa
Juustokuminaa

Keitä 4 annosta riisiä pakkauksen ohjeen mukaan. Meillä oli lisäkkeenä viestintätoimistosta testiin saatua Risentan hetivalmista punaista ja valkoista kvinoaa.

Salaattikastike; sekoita yhteen salaattikulhossa 75 g turkkilaista jugurttia, ½ tl juustokuminaa, 1 tl oliiviöljyä, 1 tl hunajaa ja ½ tl suolaa.

Kuumenna paistinpannu ja valuta tilkaa oliiviöljyä pannuun. Paista merguez-makkarat 2-3 min per puoli. Lisää joukkoon purkillinen tomaattikastiketta ja ½ dl vettä. Anna hautua 4-5 min kunnes makkarat ovat läpikypsiä.

Salaatti; hienonna ½ ruukkua lehtipersijaa karkeasksi silpuksi. Kuori ja raasta 250 g porkkanoita. Sekoita yhteen salaattkulhossa coleslaw-kaalisekoitus, porkkanaraaste, puolet persiljasta sekä kastike.


Ripottele makkarapannuun loput persiljasta sekä juustoraaste. Tarjoile vastakeitetyn riisin/muun lisäkkeen sekä salaatin kera.

Oletteko kokeilleet näitä valmiiksi mietittyjä ruokakasseja?