Perunapizza vol. 2

Muistan hyvin kun tein ensimmäisen kerran perunapizzaa. Ajattelin, että perunapizza on parasta mitä olen koskaan syönyt tai ainakin parasta mitä olen koskaan itse tehnyt! Yksinkertaista ja ah, niin herkullista!



pizza, perunaruoka

pizza, perunaruoka
Olen aiemmin syönyt perunapizzaa ihan sellaisenaan, mutta nyt halusin pizzasta vielä ruokaisampaa ja lisäsin pizzan päälle burrataa, pestoa ja basilikanlehtiä. Perunapizza nousi vielä uusiin sfääreihin näillä lisukkeilla! Pellillisestä riitti kaksi isohkoa siivua neljälle illalliseksi ja kaikki tulivat täyteen.

Pestoreseptini blogin alkutaipaleelta kymmenen vuoden takaa on edelleen passeli, itse tosin teen aika näppituntumalla pestonkin mittailematta sen kummemmin.


pizza, perunaruoka

pizza, perunaruoka
Burratan sijaan pizzan päälle voi laittaa tuoretta mozzarellaa.

pizza, perunaruoka

pizza, perunaruoka




pizza, perunaruoka


Pizzapohjan teen aina Pizze-kirjan ohjeella ja annan taikinan nousta noin kolme vuorokautta jääkaapissa. Taikina saa nousta rauhassa ja siihen tulee loistava sitko. 00-jauhoja tai pizzajauhoja saa nykyisin ainakin kaikista isommista marketeista.


Pizzapohja

500 g “00”-vehnäjauhoja
3,5 dl kylmää vettä
3 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)

Ota tilkka vettä erikseen (n. 10%) ja sekoita siihen hieno merisuola.
Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja lisää vesi (90%). Jos käytät tuorehiivaa, liuota se aluksi veteen ja vasta sen jälkeen jauhoihin. Vaivaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.

Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin.

Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.

Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein. Hyvä yleiskone on tässä kyllä kullanarvoinen, en varmaan jaksaisi/viitsisi vaivata tarpeeksi käsin ja siinä lopputulos kärsisi.
Koko prosessi kestää n. 20 minuuttia. Älä tingi vaivaamisajasta, jotta käymisprosessi käynnistyy kunnolla ennen jääkaappiin laittamista. Jos siirrät taikinan kylmään vaivaamatta, saattaa olla, ettei taikina ala nousta. Kuivahiiva toimii varmemmin kuin tuorehiiva, käytä myös mahdollisimman hyvälaatuista jauhoa.

Kun taikina on valmis, sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja laita vihanneslokeroon noin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile palloksi. Käsittele taikinaa varoen niin, ettet riko ilmakuplia. Laita pallot vielä toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin (tai halutessasi vielä pidemmäksi ajaksi, jopa 2-3 päiväksi). Ota kohonnut taikina pois jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia huoneenlämmössä, ennen kuin aloitat taikinan käsittelyn.

Lämmitä uuni 250 C asteeseen keskilänmölle.


Pizzan päälle

2 dl creme fraichea
4 isoa vahapintaista, kiinteää perunaa ohuelti viipaloituna
suolaa, pippuria
1 rl oliiviöljyä

Levittele puolet taikinasta käsin uunipellille. Taikina on elastista, se venyy hyvin rauhallisesti käsiteltynä. Älä kauli taikinaa.

Levitä creme fraiche (johon voit halutessasi sekoittaa ruokalusikallisen pestoa) pizzapohjan päälle. Taputtele perunaviipaleet mahdollisimman kuiviksi talouspaperilla ja puhtaalla keittiöpyyhkeellä. JOs perunaviipaleet ovat kovin kosteita, pizzapohjasta ei tule rapeaa. Levitä perunaviipaleet ohuesti pizzapohjan päälle.


Pirskottele oliiviöljy pizzan päälle, ripottele suolaa ja pippuria.

Paista pizza uunissa n. 15 min, kunnes perunaviipaleet ovat kypsyneet ja saaneet väriä ja pizzapohja on kypsä.

Pizzan viimeistelyyn

oliiviöljyä
2 burrata- tai mozzarellapalloa
pestoa
basilikanlehtiä

Selleri-taatelisalaatti

Selleri jakaa mielipiteitä; toiset tykkäävät, toiset eivät. Tämä taatelilla pehmennetty ja sitruunalla piristetty selleri-taatelisalaatti  on kuitenkin monen sellaisenkin mieleen jolle ei selleri muuten maistu.

Selleri-taatelisalaatista onkin tullut meille uusi suosikkisalaatti, jota on parin viikon aikana syöty jo neljä kertaa.


Salaatti



Salaatti

Salaatti

Selleri-taatelisalaatti



1 d manteleita
8 sellerinvartta, ohuelti vinosti viipaloituina
6 kuivattua pehmeää taatelia karkeasti hienonnettuna
3 rkl vastapuristettua sitruunamehua
1 sitruunan kuori (keltainen osa) hienoksi raastettuna
suolaa ja mustapippuria
50 g pecorinoa
0,5 dl oliiviöljyä
chilihiutaleita

Kuumenna uuni 200 °: seen. Levitä mantelit uunipellille; paahda sekoittaen välillä, kunnes mantelit ovat kullanruskeita, n. 8–10 minuuttia. Anna mantelien jäähtyä; pilko karkeasti .

Sekoita selleri, sellerilehdetja taatelit kulhossa; mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita öljy ja sitruunamehu ja sekoita varovasti. Lisää salaattiin raastettu sitruunanakuori, pecorinolastut ja mantelit, mausta chilihiutaleilla. 

Viisi viikon varrelta

Postaus sisältää PR-näytteitä


Myrskyävää iltaa. Toivottavasti tämä harmaa, sateinen päivä ei käänny ihan hirmumyrsky-yöksi.









Joululahjaksi saamaamme museokorttia on nyt vingutettu useampaan otteeseen. Viimeksi tänään vietimme sateista päivää Didrichsenin taidemuseon Kuutti Lavosen näyttelyssä.




Valokuvaaja

Valokuvaaja

Helmikuussa museokorttia on käytetty myös Valokuvataiteen museossa Kaapelilla. 

Amerikkalaisen valokuvaaja-lastenhoitaja Vivian Maierin näyttelystä Omakuva ja sen varjo on hyvää vauhtia tulossa Suomen valokuvataiteen museon kaikkien aikojen suosituin näyttely. Yli 15 800 näyttelyvierasta on käynyt katsomassa Maierin teoksia neljän ensimmäisen näyttelyviikon aikana. Vivian Maier (1926–2009) oli amerikkalainen valokuvaaja, joka kuvasi aktiivisesti läpi elämänsä, mutta ei juuri vedostanut kuviaan tai näyttänyt niitä kenellekään. 

Maierin kuville ominaista on hänen oman varjonsa tai heijastuksensa näkyminen kuvissa. Yleensä oman varjan näkymistä kuvissa koetetaan välttää, mutta Maier teki siitä 150000 kuvan toistolla taidetta.



Kosmetiikka


Olen saanut vuosien varrella blogin kautta testiin erilaisia kosmetiikkatuotteita. Monet ovat todella hyviä, mutta usein tulee jotain vieläkin parempaa.  Toisaalta monet tuotteet ovat kuitenkin jääneet jatkuvaan käyttöön ja testauksen jälkeen olen ostanut samaa tuotetta lisää. 

Max Factorilta meikkipussin vakioita ovat Miracle Sculpting Wand Highlighter*, joka antaa aikuiselle iholle sopivan kevyttä, luonnollista hehkua hyvässä ihon väriin sulautuvassa sävyssä. Brow Revival-kulmaväri* antaa kulmille juuri sopivaa harmaanruskeaa sävyä, väri levittyy pikku harjalla sopivasti eikä ole liian paksua. Tuotteella saa kulmat kuriin ja väriä ilmeeseen, mutta silti kulmat näyttävät luonnollisilta.




Ystävänpäivän iltaa vietimme kotona kahdestaan; hyvää ruokaa ja jälkiruoaksi macaronseja (PR-näyte Foodmarket Herkku*). Oli taas vauhdikas viikko töissä, ja rento ilta kaksistaan oli juuri sitä mitä kaipasin.






Ystäväpäivänä ei siis nähty ystäviä, mutta lauantaina kokoonnuimme ystäväjoukon kanssa Holidayssa. Ruokakuvat unohtuivat keskustelun lomassa, mutta annokset olivat maittavia, suosittelen etenkin currya jossa on pehmeäkuorista rapua. Illan aikana pitkäaikaisten ystävien erilaisten elämänvaiheiden vertailu kirvoitti nauruja ja yhdestä seurueen leideistä kuoriutui karaoketähti. Kaksikymmentä vuotta ystävyyttä, kuinka tapaamisestamme voikin olla niin pitkä aika! 


Juhlistitko ystävänpäivää, oletko käynyt kiinnostavissa näyttelyissä viime aikoina tai mikä on suosikkikosmetiikkatuotteesi?