Lumikellot kuvasin maanantaiaamuna kotipihalla. Kevättä ei siis ole enää vain ilmassa vaan myös maassa!!!
Viikonlopun vietimme maalla. Anoppilasta tehtiin iltaretki Turkuun, mutta muuten otettiin rauhallisesti.
Tein muutamia kulinaristisia kokeilujakin. Toinen niistä oli lievästi hapatettu leipä, johon viilasin hyvin onnistuneen reseptin pataleipäreseptiä mukaillen. Unikonsiemenet voi vaihtaa kurpitsan tai auringonkukan siemeniin.
Vaivaamaton hapatettu rautapataleipä
7 dl sämpyläjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
11/2 tl
suolaa
kourallinen unikonsiemeniä
2 dl kädenlämpöistä
vettä
2 dl kermaviiliä
N. 18-20 h ennen uuniin laittamista sekoita
kuivat aineet keskenään. Sekoita taikinaan vesi ja kermaviili. Taikina on löysää, mutta älä
huoli, sellaista sen pitääkin olla. Hiivan määräkin on oikea. Sitä tarvitaan
vain vähän. Peitä taikina liinalla tai tuorekelmulla ja jätä tekeytymään 16
tunniksi.
Ripottele taikinan päälle jauhoa. Nostele kaapimen avulla taikinaa kulhossa kulma kerrallaan
keskustaa kohti, tuloksena on löysä
taikinapallo.
Vaivausta ei tarvita, peittele
jauhotettu taikinapallo ja anna sen kohota peiteltynä 1-1½ h lisää.
Laita tyhjä rautapata uuniin kansineen.
Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Anna padan olla uunissa ½ h, kunnes se on
hyvin kuumennut. Löysä taikina ei tartu pataan, kun se on tarpeeksi
kuuma.
Nosta pata uunista, kun se on kuumennut ½ h.
Kippaa taikina nopeasti pataan ja laita kansi päälle.
Laita pata takasin uuniin, paista 230 C asteessa 30
min. Ota sitten kansi pois padasta ja nosta lämpötila 250 C asteeseen. Anna
paistua vielä 10-15 min. Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä.
Last weekend we spent on countryside. We did a tour to Turku on Saturdy evening, but otherwiSe we just took it easy.
During weekend I also made some culinary experiments. One of them was a to create & try a new sourdough bread recipe. You can use sunflower or pumpkin seeds instead of poppy seeds.
No
knead sourdogh bread in Dutch oven
7 dl flour
1/4 tsp dry yeast
11/2 tsp salt
handful of poppy seeds
2 dl lukewarm water
2 dl sour cream
Approx 18 h hours prior to the intended momentof deliciouness, mix the dry ingredients
together. Stir the water and sour cream into the
dough . The
dough will be loose, but do not worry, it should be like that. The small amount of yeast is also
correct. Cover
with a cloth or cling film and leave to rise for 16 hours.
Sprinkle flour on the dough in the bowl. Use a scraper and turn
the corners of dought towards the center, resulting a loose dough
ball. You don't need to lift the dough from the bowl, I have made the second raising in the bolw lately and it works as well as raising the dough on silica mat.
Kneading
is not required, let the dough ball rise for 1 to 1½ hour more
covered.
Insert the Dutch oven (=cast iron cooking pot with a tight-fitting lid) in the oven
with the lid. Preheat
the oven heat to 230 degrees. Let the pot
be in the oven for ½ hours, until it is well heated . The dough does not
stick to the pot when it is hot enough. Fold
the dough quickly in the Dutch oven. Put the lid on.
Put the pot
back into the oven, bake for 230 degrees C for 30 min. Then
remove the lid and raise the temperature to 250 C degrees. Bake for a further 10-15 min.
The
result was a dark (but not burned), wonderfully crusty, delicious bread!