Ruokamatka Tukholmaan | Foodie trip to Stockholm





Keväällä kädessäni tutustumisretkellä Siljan uudistetulla aluksella tulin haikailleeksi Tukholmaan. Siipalle osui nopealla aikataululla viikonlopuksi työreissu laivalle ja hän kysyi haluaisinko lähteä "siivellä" mukaan, matkathan varataan hyteittäin. Hän työskenteli pari tuntia mennen tullen laivalla erään projektin parissa, mutta meille jäi aikaa syödä yhdessä  ja viettää lauantai Tukholmassa.

Launtaiaamuna suuntasimmekin metrolla Södermalmille, jossa vietimme suuren osan päivästä.

Husband had to leave for a work trip cruising between Helsinki and Stockholm. He had work only few hours per night, so I joined him to have a day together in Stockholm.On Saturday morning we took metro to Södermalm are where we spent most of the day.








Kävelimme ensin ruokamarkkinoiden läpi, jossa pientuottajat myivät tuotteitaan; lampaantaljoja, hunajaa, leivonnaisia, juustoja, vihanneksia, kukkia... Tunnelma oli samanlainen kuin Pariisin tai Berliinin markkinoilla; yksinkertaista mutta tyylikästä. En voinut olla vertaamatta Herkkujen Suomi-tapahtumaan Helsingissä, jossa on hyviä tuotteita esillä, mutta esillepano ja pakkaukset ovat sekavia. Tällaisilta markkinoilta olisi MTK:lla ja yrittäjillä opittavaa.

Siippa haluasi välttämättä ostaa valtavan, herkullisen näköisen leivän. Söimme leipää jo samana iltana, mutta kotiin leivästä riitti vielä puolitoista kiloa! Oli nimittäin pakko punnita mitä leipä painoi, niin iso se oli.



We walked trough a food market, Husband wanted to buy a huge bread from a local baker, It must have weighted about 2 kg, but the happily carrid it the whole day.













Olimme jättäneet laivan aamiaisen väliin. Söimme vintage-henkisessä Älskande Traditioner-kahvilassa hyvän Brakfrullen-aamiaisen; suolaisia vohveleita, jugurttia tai smoothia, tuorepuristettua mehua ja valinnainen kahvi. Annoksella pärjäsi hyvin iltaan asti.



Breakfast we had at Älskande Traditioner cafe; delicious salty waffles, yoghurt and granola, latte and juice. Enough to keep us happy until evening.










Brunssia ja aamiaista tarjoavia ravintoloita oli ympäri Södermalmia, paljon asiakkaita niissä istuikin nauttimassa leppeästä syyssäästä.



There were lots of options for brunch around Södermalm.













Kotiin viemisiä ja illallisherkkuja haimme useasta paikasta; Cajsa Wargilta, Södermalmshallista ja Urban Delistä. Urban delissä, joka on herkkukaupan ja ravintolan risteytys, kävimme viime reissulla kahvilla ja nyt se oli yksi aamiaispaikkavaihtoehto tällekin matkalle, kävimme siellä kuitenkin vain ostoksilla. Pärlans konfektyrissä tehdään herkullisia toffeita, mutta ostimme tällä kertaa jälkiruokakastiketta

We bought goodies from several places around Södermalm; Cajsa Warg, Södermalm food hall, Urban deli and Pärlans konfektyr.










Sitten olikin aika suunnata vanhan kaupungin läpi kohden Östermalmia, jonka tunnetusta hallista haimme vielä juustoja ja makkaraa laivalla nautittavaksi.

Then it was time to head trought old town towards Östermal food hall to buy cold cuts and cheese.







 

Päätimme jättää laivalla illallisen väliin ja syödä hytissä ostamiamme herkkuja. Haimme laivan kaupasta ruoan seuraksi pullon hyvää viiniä ja herkuttelimme Tukholman saariston lipuessa ohi. Loistava vaihtoehto rentoutua ihan kaksistaan kivan päivän lopuksi.


Instead of dinner in one of the ship's restaurants, we enjoyed in the cabin the goodies we had bought in Stockholm, watching the passing by archipelago. A great way to end a fun day.

 

Donna Hayn vadelmakakku | Donna Hay's upside down raspberry cake



 

 
Entinen työkaveri kertoi Facebookissa tekevänsä australialaisen kokkigurun Donnan Hayn vadelmakeikauskakkua ja linkkasi reseptiin. Kakku näytti niin houkuttelevalta, että halusin kokeilla sitä, kun villivadelmien viimeisiäkin vielä löytyi pensaista. Keräilin viime viikolla vielä kesän viimeisiä vadelmia, niistä riitti viikonlopun anoppilavisiitillä niin siipan aamiaiseksi toivomien banaaniohukaisten päälle, Richard McCormickin avokado-vadelmasalaattiin kuin tähän kakkuunkin.
 
 
Pienensin leipoessani reseptiä kolmanneksella (alla olevassa reseptissä määrät ovat alkuperäiset) ja tein sen pienempään 19 cm vuokaan. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin pakastevadelmia, jotka kaverini mukaan tekevät kakusta mehukkaamman, mutta kakusta tuli tuoreillakin vadelmilla mehevä ja se sai suitsutusta Siipalta ja appivanhemmiltani. Hyvä kuitenkin tietää, että kakun voi leipoa vaikka keskellä talvea tuomaan tuulahduksen kesästä. Kakku on sen tyyppinen, että se on itse asiassa mehevämpi seuraavana päivänä saatuaan vetäytyä. Pidänkin tämän mielessä joitain tulevia illallisia varten, etenkään työpäivän jälkeen kun ei ole aikaa tehdä kaikkea hetkessä valmiiksi ennen vieraiden saapumista. Kakun voisi myös tehdä vaikka sekamarjoista; esimerkiksi vadelmaa, puna- ja mustaherukkaa.
 
 
 
 
Vadelmakeikauskakku



1kg pakastevadelmia, sulatettuna
 
385g sokeria
 
190g suolatonta voita, pehmennettynä
 
2 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
 
1 vaniljatangon siemenet
 
3 munaa
 
300 g jauhoja siivilöitynä

1½ tl leivinjauhetta, siivilöitynä
 
½ tl leivinsoodaa, siivilöitynä
 
60 g mantelijauhetta
 
2,5 dl piiimää
 
 
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä vadelmat kevyesti voideltuun 24cm irtopohjavuoan pohjalle. Ripottele 110g sokeria vadelmien pinnalle.. Laita voi, loput sokerista, sitruunan kuori ja vaniljan siemenet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella  8-10 minuuttia,  kunnes voivaahto on vaaleaa ja kuohkeaa.
 
 
Kaavi voivaahto kulhon reunoilta ja lisää munat, yksi kerrallaan, vatkaten hyvin jokaisen munan jälkeen. Lisää jauhot, leivinjauhe, leivinsooda, mantelijauhe ja piimä. Vatkaa alhaisella nopeudella kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Lusikoi seos vadelmien päälle vuokaan ja siloita taikinan pinta. Paista 45 minuuttia. Peitä löyhästi alumiinifoliolla ja paista vielä 40-45 minuuttia tai kunnes takina ei enää testattaessa tartu puutikkuun. Anna jäähtyä vuoassa kaksi tuntia. Kumoa kakku tarjoiluastialle ja poista varovasti irtopohjavuoasta. Kakusta riittää 8-10 hengelle.
 
 
 
My ex colleague told on Facebook that she was about to bake Australian food gur Donna Hay's upside raspberry almond upside down cake. I love Donna Hay's recipes and had a liter of just picked raspberries at hand, so I also had to try the recipe. I made the cake in a smaller tin, and had enough raspberries also for a avocado raspberry salad and banana pancakes Husband wanted to have for breakfast.
 
Raspberry and almond upside-down cake
1kg frozen raspberries, thawed on absorbent paper
1¾ cups (385g) caster (superfine) sugar
190g unsalted butter, softened       
2 teaspoons finely grated lemon zest       
1 vanilla bean, split and seeds scraped       
3 eggs       
2 cups (300g) plain (all-purpose) flour, sifted
1½ teaspoons baking powder, sifted       
½ teaspoons bicarbonate of (baking) soda, sifted       
½ cup (60g) almond meal (ground almonds)       
1 cup (250ml) buttermilk       
 
 
 
Preheat oven to 180°C (350°F). Layer the raspberries over the base of a lightly greased 24cm-round tin lined with non-stick baking paper to form two layers. Sprinkle with ½ cup (110g) sugar and set aside. Place the butter, remaining sugar, lemon zest and vanilla seeds in an electric mixer and beat for 8–10 minutes or until pale and creamy. Scrape down the sides of the bowl and add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Add the flour, baking powder, bicarbonate of soda, almond meal and buttermilk and beat on low speed until just combined. Spoon the mixture over the raspberries and smooth the top with a palette knife. Bake for 45 minutes. Cover loosely with aluminium foil and bake for a further 40–45 minutes or until cooked when tested with a skewer. Allow to cool in the tin at room temperature for 2 hours or until just warm. Invert the cake onto a serving plate and carefully remove the tin to serve. Serves 8–10
 
 

Viikon varrelta | During this week

 
 



Stockan Brooklyn-teemaviikot polkaistiin tällä viikolla käyntiin pressitilaisuudella ja muotinäytöksellä. Niina Kurkisen luotsaamaan muotinäytökseen menin suosiolla takariviin, kun jouduin poistumaan ennen näytöksen loppumista.

Muotinäytöksessä oli muuten ilahduttavasti myös selkeästi jo varttuneempia, mutta cooleja malleja! Tyyli ei ole vain nuorten yksinoikeus.



Department store Stockmann's Brooklyn theme week started with a press event and fashion show. I stood in the back, as I had to leave early.

I really liked that they had in the show also cool, stylish senior models. Style is not just for youngsters!
 
 

 
 

Samana iltana kävin myös upouudessa Lilla Roberts-hotellissa uusien Jaguarien lanseeraustilaisuudessa. Mukavahan sportti-Jaggessa oli istuskella ja haaveilla ajomatkoista Rivieralla sellaisen ratissa.


Törmäsin tilaisuudessa kollegaani toisesta yrityksestä. Hänet oli kutsuttu Jaguarin omistajana paikalle, mutta autolla kuulemma ei paljoa kuitenkaan tule ajettua... Jäin siemailemaan Veuve Cliquotin samppanjaa ja juttelemaan hänen kanssaan niin, että unohdin kuvata tilaisuudessa oikeastaan mitään.

Lilla Robertsissa on tyylikkäät julkisettilat, mutta muistikortilta löytyi vain yksi kuva, sekin vessasta! Täytynee käydä Siipan kanssa hotellin aulaloungessa cocktaileilla syksyn aikana tutkailemassa sisustusta paremmin.

Sitten syöksyinkin jo kohden Belgeä, jossa paikalla olivat Nelkytplus-bloggaajista Heli, Taru ja Maiju. Ja kappas vain, täältäkään ei siten ollut yhtään kuvaa. Joskus näinkin, yleensä kuvia on niin paljon, että niiden läpikäyminen on työlästä. Nyt oli niin vilkkaat keskustelut, että kamera unohtui kokonaan.
 
I usually take lots of photos in all events (and everywhere/every day), but realized I had taken only few photos during the evening. From Stockmann's I headed to Helsinki's newest luxury hotel Lilla Roberts hotel for the launch party of new Jaguar. There I met a colleague form another firm, chatted with him and sipped Veube Clicquot. I also sat in the cool sprort edition of Jaguar and dreamed of drives along Riviera  coastline. When I left the event, I realized I had taken only few photos.

I had one more event to attend, but didn't take any photos there eihter. I simply forgot while chatting with fellow bloggers
 
 
 

Espan puistossa on nyt syysistutukset. Sää taittuikin selvästi syyskuun alettua. Intiaanikesästä siirryttiin selkeästi syksyyn. Sorry, en ole syys- enkä talvi-ihmisiä. Hesarin torstaisessa kolumnissa toimittajan "pääkaupungin miljoonan ihmisen puolesta" kirjoittama toive lumesta lokakuun puolivälistä huhtikuulle ei totisesti ole minun toiveeni!
 
Fall is now in the air; autums flowers are planted in Helsinki's parks. I'm hoping for a long, warm fall as I am not a winter person.
 
 
 

Tuorepuuro, kun sen vihdoin vuosi sitten löysin, on ollut ihan lemppariaamiaisiani. Sitä voi varioida loputtomiin. Yläkuvassa on mustikkapuuroa, alakuvassa vesimelonituorepuuroa avokadon, itsetehdyn myslin ja suklaanibsien kanssa.

Entiseen verrattuna luen vähän aikakauslehtiä. Stockan uusi Brooklyn-teemainen Premium-heti oli vähän kuin hyvän naistenlehden ja blogin risteytys ja printtimediaa onkin ihan kiva selailla aamiaista syödessä.

Tällä viikolla olin myös vankilan muurien varjossa, siitä enemmän myöhemmin ja nyt olen matkalla Tukholmaan, enköhän matkasta tule raportoitua..

Iloista viikonloppua!
 
 
Overnight oats are my favorite breakfast. This week I made my oats with blueberries and watermelon.
 
This week I have also visited an old prison and now I am on my way to Stockholm. More about these later on.

Richard McCormick's Pariisin lehtikaalisalaatti | Kale, avocado and raspberry salad

 

 

 

Sain arvostelukappaleen Richard McCormickin uunituoreesta Pariisi-kirjasta* tutustuttavaksi.

Kirjassa on nuoren ravintolagurun vinkkejä Pariisin ravintoloista ja liikkeistä sekä kaupungin innoittamia reseptejä.

Olen ollut Pariisissa lähinnä työmatkoilla, mutta niitä on kertynyt yli 40. Kun seuraava Pariisin messumatka onkin pian taas käsillä, selailinkin kirjaa innolla. Usea kirjassa esitelty paikka oli  jo ennestään tuttu; Mercin lifestyle-liikkeessä olen tehnyt ostoksia muutamaan otteeseen ja Rue du Rosiersin falafel-paikka L'As du Fallafeliin olen yksin kaupungissa liikkuessani päätynyt pikaiselle illalliselle useamman kerran. P
anin muistin muutamia minulle ennestään tuntemattomia paikkoja. Tällä kertaa jään kaupunkiin messupäivien jälkeen vielä pariksi päiväksi vapaalle. Toivottavasti pääsen vaikkapa kahville Marais'sa kahvila L'impropableen tai syömään kalaa Fich-ravintolaan.
 
 
Klassikoreseptien lisäksi kirjassa oli uudempien paikkojen ja Pariisin nuorten keittiömestarien innoittamia reseptejä. Heti samana iltana, kun sain kirjan käsiini, tein salaatin kirjan ohjeella. Kotona oli sopivasti edellisenä iltana poimimiani villivadelmia.
 
 
 
Lehtikaali-avokadosalaatti vadelmakastikkeella (neljälle)
 
300 g lehtikaalia
suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 avokadoa
1 dl granaattiomenan siemeniä
1 dl tuoreita vadelmia
1 dl saksanpähkinöitä
 1 dl alfalfan ituja

Pese lehtikaali, poista ruodit ja viipaloi. Ryöppää lehtikaalia kiehuvassa vedessä 30 sekuntia, valuta ja mausta suolalla, pippurilla sekä oliiviöljyllä.
 
Halkaise avokadot, poista kivet, lusikoi hedelmäliha kuorista ja viipaloi.
 
Kokoa salaatti suurelle lautaselle; aseta sille ensin lehtikaali ja avokadoviipaleet, sen jälkeen ganaattiomenan siemenet, tuoreet vadelmat, pähkinät ja idut. Pirskottele vadelmakastikkeella.
 
 
Vadelmakastike
 
2 rkl vadelmahilloa
1 rkl dijonsinappia
4 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
1 dl öljyä
 
Sekoita hillo, sinappi ja punaviinietikka keskenään. Kaada öljy joukkoon hiljalleen, koko ajan vispaten. Mausta suolalla.
 
 

Vadelmahilloa olinkin sopivasti tehnyt edellisellä viikolla itse poimimistani villivadelmista.
 
Pidän pekaanipähkinöistä enemmän kuin saksanpähkinöistä, joten käytin niitä. Idut unohdin kaupassa, hyvin meni ilmankin. Lehtikaalissa on yleensä hyvin vahvat lehtiruodit, jotka täytyy riipiä irti. Järvikylällä on todella hyvän makuista pehmeälehtisempää lehtikaalia ruukussa, jota käytin tässä. Sen voi käyttää sellaisenaan lehtiruoteineen ja varsineen, ilman ryöppäämistä. 
 
*Kirja kustantajalta arvostelua varten.
 
 
 
 
I received from publisher for review a Paris travel and cookbook* by  a young restaurant guru Richard McCormick. I'll travel to Paris two weeks, so it was a perfect timing.
 
 
In addition to classic recipes there are several recipes inspired by the young chefs of Paris. The very same night I got my hands on the book, I made a salad from the book as I happened to have fresh wild strawberries  had picked the previous night.
 
Kale-avocado salad with raspberry sauce (for four)
 
300 g kale
 
salt
 
2 tablespoons olive oil
 
2 avocados
 
1 dl pomegranate seeds
 
1 dl fresh raspberries
 
1 dl walnuts

 
1 cup alfalfa sprouts
 
Wash kale, remove the stems and slice. Blanch kale in boiling water for 30 seconds, drain and season with salt, pepper and olive oil.



Halve the avocados, remove the stones, spoon the flesh from the skins and slice.Assemble salad on a large plate; Place first kale and avocado, then pomegranate seeds, fresh raspberries, nuts and sprouts. Sprinkle with raspberry dressing.



Raspberry dressing
 
2 tablespoons raspberry jam
 
1 tablespoon Dijon mustard
 
4 tablespoons red wine vinegar
 
1 teaspoon salt
 
1 dl oil



Mix together jam, mustard and red wine vinegar. Pour the oil in slowly, whisking constantly. Season with salt.
 

I like pecans more than walnuts, so I used them. Sprouts I forgot to buy, but salad was delicious with out them. Kale has usually strong stalks that have to be cut off, but I found delicious softer kale that didn't call for blanching either.

 
* Book received from publisher for reviews.

 

Rapujuhlat ruotsalaisittain | Swedish style crayfish party





 


 
 
 
 
 


 

 

 
 
 
"Ruotsalaiset rapujuhlat eivät ole mitään ilman Västerbottensostia".
 
Tämä oli tervetuliaispuheen avajaislause Västerbottensost-juuston järjestämillä rapujuhlilla Teurastamon A21 Flavour studiolla viime viikolla. Upean illan aikana kuulimme, että Västebottenostin valmistus ei onnistu missään muualla kuin Ruotiin Burträskissä, syy ei ole juustonvalmistajillekaan aivan selvä ja siitä on olemassa monta myyttiä.

Maistelimme juustoa tietysti sellaisenaankin ja kokkailimme erilaisia juustoherkkuja rapujen alkuruoaksi G.W. Sundmanin keittiöpäällikkö Matti Jämsenin johdolla parin tunnin ajan ennen kuin istuuduimme pöytään .

Meidät jaettiin pienin ryhmiin valmistamaan alkupaloja. Leipominen ei ole vahvin lajini, mutta niin vaan jouduin pois mukavuusalueeltani ja aloin toisen Nelkytplus-bloggaajan  Helin sekä  Naiselo45:n Kaisan ja Sinin kanssa valmistamaan tuulihattuja. Matti oli onneksi laittanut ainekset valmiiksi ja opasti matkan varrella. Huomatkaa keskittynyt pursottamisilmeeni. (Kuva Simo Arvo).

Söimme myös marinoitua juustoa ja vihannespikkelsiä, marinoidun punasipulia härkätartarin ja hiillostetun juuston kera, juustopiirakkaa ja totta kai valtavan kokoisia rapuja.
 
Västerbotensostpiirakka on ruotsalaisten rapujuhlien vakioruokia ja se tarjotaan usein kylmäsavulohen tai muikunmädin kera. Paahtoleivän päälle laitetaan usein siivu vähintään 14 kk kypsynyttä Västerbottensost-juustoa sekä tillisilppua ravunpyrstöjen seuraksi.
 
Piirakkaa innostuin leipomaan maalla itse heti viikonloppuna, resepti tulossa myöhemmin blogiin.
 
Kokkailun jälkeen olikin nälkä, valmistamamme pikkupalat, juustopiirakka ja ravut hupenivat nopeaa tahtia iloisen rupattelun ja tietysti rapulaulujen lomassa.

Oletteko olleet rapujuhlissa tänä vuonna? Sesonkihan jatkuu vielä kaksi kuukautta, joten aikaa rapujuhliin on vielä mukavasti syksyn pimetessäkin.
 
 
 
Swedish Västerbottensost arranged a traditional crayfish party for food bloggers and writers. We have crayfish parties in Finland also, but one the main differences is Västerbottensost. In Sweden it's an essential part of every crayfish party.
 
First we made our own fingerfood with chef matti Jämsen. I was in a profiterol group, we prepared salty profiterols. Besides crayfish we also ate tartar with marinated red onion, pickled vegetables and quickly blackened cheese and cheese pie.

I made Västerbottensost cheese pie also during weekend, recipe will follow in blog later on.

We Finns eat our crayfish on buttered toast, but in Sweden they add also a slice of Västerbottensost on the toast, which was a delicisous addition.
 
After the cooking session we were hungry. Finger food, cheese pie and crayfish dissappeared fast while we chatted and sang traditional crayfish party songs.

What a great, tasty night!

Aamiaisella Brooklynnissa * Breakfast in Brooklynn

 
 
 

 

 

 


No nyt varmaan joku lukijoista ajatteli otsikkoa lukiessaan, ettei se Lumo osaa tavata sanaa Brooklyn. Kyseessä on kuitenkin Stockmannin sanaleikki syyskuun Brooklyn-teemaviikoille. Brooklynn-kirjaimet ovat ilmestyneet Helsingin tavaratalon ulko-ovien yläpuolelle jo pari viikkoa sitten tutun Stockan logon sijaan.
 
Kävin viime viikolla aamiaistilaisuudessa kuuntelemassa tavaratalon 3.9. alkavasta kampanjasta ja maistelemassa New Yorkin Brooklynista vaikutteita saanutta aamiaista. Aamiaista tarjoillaan Helsingin Stockan Delissä kampanjan aikana aamuisin jo aamuseitsemästä alkaen.
 
Herkun väki on koonnut lähituottajien sadosta sekä aidoista Amerikan herkuista Brooklynin ruokatoreilta innoituksensa ammentaneita reseptejä. Teema näkyy myös kodin osastolla sekä miestenosastolle rakennettavalla Brooklynn -pop up-osastolla.

Nyt tuli kova ikävä New Yorkiin. Voi Brooklyn, milloin pääsen taas luoksesi? Te onnekkaat, jotka matkustatte kaupunkiin, älkää jättäkö Brooklyniä vain Williamsburgiin. Valtaisan Broolynin helmiä ovat mm. Red Hook, Carrols Garden, Park Slope ja Brooklyn Heights.
 
 

 Now probably someof the readers thought I cannot spell word Brooklyn. However, this is Stockmann's department store's pun for their September Brooklyn themed campaign.

I attended a media breakfast last week to hear about the upcoming campaign and taste the department store's Brooklyn-inspired breakfast.
Oh, how much I miss New York! Brooklyn - when do I get back to you? You lucky ones who are traveling to New York, do not leave Brooklyn just to a visit Williamsburg. Besides Billyburg, huge area of Brooklyn has gems like Red Hook, Carrols Garden, Park Slope and Brooklyn Heights