Muistojen tiramisu | Tiramisu memories






Eilen herkuteltiin (tosin jo pari kuukautta sitten tehdyllä) raakatortulla, tänään on vuorossa klassinen jälkiruoka.

Tiramisun makuun pääsin aikoinaan Kaliforniassa viettäessäni siellä työvaihdossa kesää. Asuin ihastuttavan leskirouvan luona, jonka kanssa olen edelleen yhteydessä. Hänen luonaan asui myös työvaihdossa oleva, melko erikoisesti käyttäytyvä belgialais-italialainen tyttö, jonka kanssa oli hieman hankala tulla toimeen. Yksi hyvä puoli tässä nuoressa naisessa oli; hän teki herkullista tiramisua! Tiramisun avulla hän saikin paljon anteeksi...


Tiramisu

1 1/2 dl espressoa
 
1/4 dl vino santoa
 
3 munaa

 
½ dl sokeria
 

250 g mascarponejuustoa
 
100 g savoiard-keksejä
 

 
Pinnalle
 
tummaa kaakaojauhetta
 
 

Valmista kahvi. Mausta jäähtynyt kahvi vino santolla.
Erota keltuaiset valkuaisista ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Lisää sokeri keltuaisten joukkoon ja vaahdota.

Sekoita keltuaisvaahtoon mascarpone. Lisää valkuaisvaahto  joukkoon kevyesti nostellen.
Kasta yksitellen (pikaisesti!) puolet kekseistä maustettuun kahviin ja asettele ne vuoan pohjalle sokeripuoli ylöspäin. Levitä päälle puolet juustoseoksesta. Toista keksi-mascarpone kerrokset.
Ripottele päälle kaakaojauheetta ja anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa parista tunnista vuorokauteen.

Voit koota tiramisun suoraan myös annosmaljoihin. Savoard-keksejä saa isommista marketeista ja joskus jopa Lidlistä, kun siellä on Italian teemaviikko.




Years ago I spent a summer in California in a work exhange program and lived with a lovely widowed lady. We are still friends after over twenty years. Ih her home stayed also another girl from Europe. She was quite difficult to get along with, but she had one asset; she made superb tiramisu!


Tiramisu

1 1/2 dl espresso
1/4 dl vino santo
3 eggs
½ dl sugar
250 g Mascarpone
100 g of Savoiard bisquits

dark cocoa powder


Prepare the coffee. Season the cooled coffee with vino santo.
Separate the whites and egg yolks and beat until the egg whites until stiff.
Mix in separate bowl sugar with yolks.

Mix the egg yolks with mascarpone. Add egg whites gently in the mixture.

Dip one by one (swiftly!) half of the savoiard biscuits in the vino santo- coffee and place them around the bottom of  a dish sugar side up. Spread half of the cheese mix on top. Repeat with biscuits and mascarpone layers.

Sprinkle with cocoa powder and let the tiramisu stand couple of hours (up to a day) in the refrigerator.

You can assemble the tiramisu also directly in individual serving bowls.
 

 



 

Granaattiomena-raakatorttu | Pomegranate raw tart





Näin Pinterestissä kuvan vatkatusta kookoskermasta. Sen innoittamana tein pienen kakkusen jo muutaman kuukauden takaiselle brunssille, kun halusin tarjota odottavalle äidille ja kaksivuotiaalle jälkiruokaa, johon ei ollut lisätty sokeria.

Raakakakkuja olen maistellut jonkin kerran, mutta en ole niitä tehnyt koskaan. Useissa resepteissä pähkinöitä liotetaan (silloin ne ilmeisesti ovat raakoja, käytin itse tavallisia pähkinöitä, jotka eivät siis teknisesti kai ihan raakoja, kuoret kun irrotetaan höyryttämällä), itse käytin pähkinät liottamatta ja paahdoinkin niitä pannulla. Ei siis raakapuristien mielestä varmaankaan millään mittareilla raakakakku, mutta kutsuttakoon vaikka paistamattomaksi. Pohjasta tulikin enemmän lättymäinen ja tahmea kuin varsinaisen kakkumainen.

Menin aika mututuntumalla sen mukaan mitä kotoa löytyi; pari kourallista hassel- ja cashewpähkinöitä, kolme pehmeää kuivattua viikunaa ja kourallinen rusinoita sekä ruokalusikallinen kookosöljyä. Kaikki tehosekoittimeen kunnes ne sekoittuivat tahmeaksi massaksi. Painelin massan leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja annoin pohjan jähmettyä yön yli. Irrottelin aamulla pohjan varovasti leivinpaperista ja kumosin vadille.

Kylmässä pidetystä kookosmaitopurkista kaadoin varsinaisen maidon pois ja kaavin kookoskerman astiaan. Vatkaamalla siitä tuli vaahtomaista. Kookoskerman täytyy käsittääkseni olla kylmää, että se vaahtoutuu kunnolla. Kookosvaahto pohjan päälle ja koristeeksi granaattiomenan siemeniä.



I saw a photo of whipped coconut cream in Pinterest. It inspiretd me to make a tart for a bruch.

I toasted few handfuls of cashew and hazel nuts, three soft dried figs and table spoon of coconut oil. Mix in blender and pat on the bottom of a cake tin. Let stand in cold overnight.

Whip cold coconut milk, and garnish tart with pomegranate seeds.

Possua ja jumalaista palsternakkapyreetä | Pork and divine parsnip pure









Sain pari viikkoa sitten HKScanin tilaisuudesta testattavaksi normipossuun verrattuna rasvan laadultaan terveellisempää rypsipossun kasleria. Valmistin kaslerin uunipadassa pitkään hauduttaen; liemeen laitoin soija- ja kalakastiketta, srirachaa, kasvislientä, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, purjoa ja pippuria. Rypsiöljyruokinnan vaikuttaa possun rasvan laadun lisäksi myös lihan koostumukseen ja makuun, se olikin mureaa ja herkullista. Joku muu kutsuisi nyhtöpossuksi, mutta kun nimitys on jo vähän out, sanon tämän olevan riivittyä possua. Lihan haudutusnesteen pakastin annoksina, siitä tulee loistavaa keitto- tai kastikepohjaa.

Possun kanssa tarjosin uunissa paahdettua porkkanaa ja kirpeän mehukasta Granny Smith-omenaa. Sopii vaikka vierastarjottavaksi. Annoksen sankariksi nousee kuitenkin suloisen pehmeän ja hienostuneen makuinen, todella helppotekoinen pasternakkapyree. Palsternakka on mielestäni täysin aliarvostettu ja unohdettu juures, se on herkullista myös uunissa paahdettuna.

Palsternakkapyree
 
300 g palsternakkaa kuorittuna ja paloiteltuna
kasvislientä
 
1 dl kermaa
 
Keitä palsternakkapalat pehmeäksi kasvisliemessä, soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. 


Field mustard fed pork neck is delicious when made in oven in broth made of vegetable stock, onion, carrot, garlic, sriracha, fish and soy sauces. But it's even more delicius when served with divine parsnip puree. This underestimated root vegetable is delicious also when toasted in oven.


Parsnip puree

300 g parsnips peeld and cubed
vegetable stock

1 dl cream

Boil parsnip cubes in vegetable stock until they are soft, puree with hand hedl mixer. Season with salt and pepper.