Vinkkejä juhannustaioista juhlapäiviin | Tips from Midsummer magic to fun calendar days







Juhannusaatto on jo huomenna, onko kaikki valmiina? Minulla ainakin on yhtä ja toista valmistettavaa huomisen lounaspöytään.

Yrttejä ei tarvitse kätkeä tyynyn alle, niitä voi myös laittaa ruokiin kuten tähän ihanaan salaattiin tai vaikka voileipäkakkuun. Terveelliset, kauniit ja kaunistavat yrtit saavat tehdä taikojaan syötynä.


Big national Mid summer celebration is this weekend, starting tomorrow. I still have lots to do for tomorrow's lunch.

I will pick wild herbs for salad, on Mid sumemr they are supposed to have magic powers when placed under the pillow. The future husband should appear in dreams. I am already married, so I prefer my herbs in salad or in Swedish savory cake.





Juhannuksen juhlijoiden kannattaa muistaa myös alkoholittomat vaihtoehdot. Me nostamme ennen juhannuslounasta aina lasilliset kuohuvaa. Alkoholittomaksi vaihtoehdoksi voisi käydä myös tämä ainakin isoista marketeista löytyvä alkoholiton kuohuviini Bella Ella, jota maistoin Red Bevin pressitilaisuudessa.

For summer celebrations thre is alwasy good to have a tasty alcohol free alternative for toasting. I attended a wine tasting few weeks ago and found  Bella Ella to be a refreshing alcohol free substite for sparking wine.



Oletteko kuulleet (amerikkalaisten) hassuista päivistä; on hammaskeijun päivää, mansikan, sihteerin ja juustopizzan päivää. Sitten on olemassa myös World Cucumber Day. Kurkkupäivän kunniaksi kävin kierroksella Marjon kanssa Hendricksin kurkkuratikalla. Nautimme gin tonicit -kurkun kera, totta kai- ja nautimme kaupunkinäkymistä.

Tänään on muuten hodaripäivä! Sopiva laskeutuminen juhannuksen makkarabakkanaaleihin!


Have you heard of (American) fun calendar days; there is a tooth fairy day, strawberry day, secretary way, cheese pizza day... you name it. There is also  World Cucumber Day. To Cclebrate the cucumber day I took a spin with  my friend Marjo in  Hendrics cucumber tram, sipping GT and enjoying sight seeing.

Today, by the way, is hot dog day!




Aloitan juhannukseen valmistautumisen suuntaamalla kampaajalle tänään töiden jälkeen eli juuri nyt! Saa taas tuon juurikasvun hoidettua, varmaan muutama senttikin lähtee hiusten pituudesta. Toivottavasti hemmotteluhetki kampaajalla saa uudistettua pään myös sisältä päin, olihan töissä taas kaikkea muuta kuin pehmeä laskeutumispäivä juhannukseen.

Kuvan hymystä tuli mieleen; blogisuositusten innostamana ostin Joliesta purkin kookoksen kuoresta ja bentoniittisavesta valmistettua Warpaint-valkaisua. Luomujauhe vaalentaa tummentumia hellävaraisesti samalla kuulemma hampaita ja ikeniä vahvistaen, eikä vahingoita kiillettä.  Mustan jauheen kanssa kannattaa olla varovainen ja harjata hampaat suu kiinni. Minullahan on usein kuivunutta hammastahnaa suupielissä harjattuani kiireessä hampaat ennen töihin lähtöä, sen huomaan yleensä vasta töihin tultuani. Joskus hammastahnaroiskeita mystisesti jopa olkapäällä. Tämän pikimustan jauhemaisen puhdisteen käytön olenkin rajannut iltaan. Ja pientä vaalentumista olen huomannut! Minulla on luonnostaan melko vaalea hammasluu, mutta kahvi, tummat marjat, punaviini jne. tummentavat hammasta jonkin verran. En ajattele tuotetta tavallisen hammastahnan korvaajana vaan sen rinnalla käytettävänä tuotteena.

Rentouttavaa juhannusta ja mukavaa loman alkua kaikille lomalle lähtijöille! Minulla on vielä ensi viikko pakerrusta edessä.


My midsummer weekend starts -now- at hairdresser. It's time to dye and cut a bit. It was again a crazy day at work, hope this pampering will clear my head also inside!


Varastettu voileipäkakku | A stolen party food



Kun näin Kulinaari-Kimmon voileipäkakun, halusin heti varastaa idean seuraavan viikonlopun lounaalle. Siippa ehdotti, että tarjoaisimme Australian-sukulaisille mätileipiä. Leipää ja mätiä tuli tarjoiltua, mutta hieman eri muodossa.

Kimmo oli käyttänyt kylmäsavulohta ja kaupan syötäviä kukkia & versoja. Korvasin kylmäsavulohen mädillä, retikan retiisillä , versot ja kukat kävin poimimassa luonnosta. Leipäkin vaihtui saaristolaisleipään.


En ole tehnyt kääretorttua kuin kerran tai kaksi. Voileipärullan rullaus menikin miten kuten... Ei tullut ihan yhtä tasainen ja tyylikäs kuin Kimmolla. Leiväksi valitsemani saaristolaisleipä oli myös hieman haasteellisempi kuin tavallinen vuokaleipä murenevamman rakenteensa vuoksi. Lisäksi Siippa oli sijoittanut yöksi puolikkaan vesimelonin voileipäkakun päälle jääkaapissa... Ei ollut kovinkaan kauniin näköinen luomus kun ryhdyin päällystämään kakkua. Ensin kohentelin muotoa hellästi puristelemalla ja käsin taputtelemalla, leikkasin rullan päät suoriksi ja kun rulla oli päällystetty tuorejuustolla ja villiyrteillä sekä -kukilla, se olikin jo esittelykelpoinen! Kauneusvirheet peittyivät kauniisti kukkasin.

Voileipäkakku sesongin kukin koristeltuna kerää taatusti huomiota kaikissa kesän juhlissa.


Leipäkakkurulla

4 siivua saaristolaisleipää vaakaan leikattuna
2 dl kasvislientä

täyte:
400 g maustamatonta laktoositonta tuorejuustoa
2-3 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria myllystä
2 kevätsipulia hienonnettuna
200 g kirjolohen mätiä
3 isoa retiisiä ohuina suikaleina

ketunleipää, litulaukan pieniä lehtiä, villiä ruohosipulia

pinnalle:
300 g maustamatonta laktoositonta tuorejuustoa
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
suolaa
valkopippuria myllystä

koristeluun:
Rosepippuria, puolukan kukintoja, omenapuun ja voikukan  terälehtiä, orvokkeja, litulaukan kukintoja ja lehtiä, ketunleipää, ja villiä ruohosipulia. Koristeeksi voisi käyttää myös vesikrassia, kurtturuusun terälehtiä, yrttien, puna-apilan, ruiskaunokin ja horsman kukkia...



Levitä työpöydälle jokin rullaamista helpottava alusta, esimerkiksi silikoninen leivonta-alusta. Leikkaa leipäviipaleista reunat terävällä veitsellä ja lado viipaleet vierekkäin pystysuuntaan hieman limittäin. Kostuta leipä kasvisliemellä ja painele käsin tai kaulimella litteämmäksi samalla tasoittaen saumat.


Sekoita täytettä varten tuorejuustoon sitruunamehu ja mausteet. Levitä tuorejuusto tasaisesti leipäpohjalle jättäen nelisen senttiä yläreunasta voitelematta.

Levitä kevätsipuli ja mäti tuorejuustolle. Levitä retiisisuikaleet ja versot lopuksi levyn keskelle.


Rullaa leipä itsestäsi poispäin alustaa apuna käyttäen – aivan kuin tekisit kääretorttua. Pyri pitämään rulla kutakuinkin tiukkana, niin etteivät täytteet puristu ulos. Kun olet rullannut loppuun pyöräytä alusta rullan ympärille ja pyörittele hellästi rulla tasaiseksi. Poista alusta.


Leikkaa pala vahvaa tuorekelmua tai foliota ja kääri leipärulla tiiviiksi paketiksi. Säilytä kylmässä ainakin pari tuntia, mielellään seuraavaan päivään.

Kuorrutetta varten sekoita tuorejuustoon hienonnettu ruohosipuli ja mausta. Leikkaa leipärullan päät siisteiksi ja siirrä tarjoilualustalle.


Levitä tuorejuusto leipärullan pinnalle. Koristele pinta versoilla ja syötävillä kukilla tai oman makusi mukaan.




When I saw Kulinaari-Kimmo's sandwich cake, I wanted immediately to steal the idea for a weekend lunch. Husband suggested that we would serve his Australian relatives roe sandwiches on rye. The bread and the roe were served, but in a slightly different form.

Kimmo had used cold smoked salmon and edible flowers & shoots available in stores. I replaced the cold smoked salmon to roe, radish radishes, sprouts and flowers I foraged myself. The bread was also changed to a darker, slighty sweet bread.I have done sweet Swiss roll only once or twice. My rolling wasn't ery neat and outcome wasn't as smooth and sleek as Kimmo's. I also exhanged the bread to a darker, slightly sweet bread. Because of the crumbling structure it was also a bit more challenging to roll it than a regular sandwich bread . In addition, Husband had placed for the night half a watermelon on top of the brad roll in the refrigerator ... It wasn't  very beautiful looking creature when I started to coat the cake. with cram cheese. First I gently squeezed and patted by hand to reshape it a bit, cut the roll ends straight,. Hey presto! When the roll was coated with cream cheese and wild herbs & flowers, it was already presentable! If you can't make it, fake it and cover faults with flowers.
Bread cake roll
4 slices of black "saaristolais" bread, cut horizontally
 
2 dl vegetable stock

 
filling:

 
400 g of lactose-free cream cheese
 

2-3 tbsp lemon juice
 

salt
 

freshly ground black pepper

2 spring onions, finely chopped

200 g trout roe

3 large radishes, thinly sliced

fox bread, small leaves of garlic mustard, wild chives




on the surface:

 
300 g of lactose-free cream cheese

1 dl finely chopped chives

 
salt


For decoration: Rose pepper, lingonberry blooms, apple and dandelion petals, violets, garlic mustard blooms and leaves, fox bread and wild chives. For decoration you can also use watercress, Vresrosen petals, lilac and willowherb flowers ...

Apply on a desktop for easy rolling for example, asilicone baking mat. Cut the edges of the bread slices with a sharp knife and a pile slices side by side in the vertical direction slightly overlapping. Moisten the bread with the stock and press by hand or with a rolling pin flatter at the same time smoothing the seams.
Mix the cream cheese filling for lemon juice and seasoning. Spread the cream cheese evenly on the on the bread, leaving about four centimeters free of spreading.

Sprinkle with the onions and the fish fresh cheese. Add radish slices and finally shoots center.


Roll up the bread away from you - just as you would roll a Swiss roll. Try to keep the roll quite tight, so that the fillings don't come out. When you have rolled to the end, turn the roll around and swirl gently roll until smooth. Remove the silicone mat.
Cut a piece of strong cling film or foil and wrap the bread roll in compact package. Refrigerate at least two hours, preferably overnight.

For frosting mix the cream cheese with chopped chives and season to taste. Cut the bread roll ends  and move on the serving tray.
Spread the cream cheese on the surface of the bread roll. Decorate the surfacewith sprouts and edible flowers or to your personal taste.

Paahdettu voi | Toasted butter

 



Synttäri-illallisella ravintola Oxissa leivän kanssa tuotiin fenkolilla maustettua paahdettua voita, johon ihastuin. Paahdettu voi taitaa olla nyt nosteessa, sitä oli nimellä karamellisoitu voi oli myös tallinnalaisen Ö-ravintolan annoksessa Taste of Helsingissä. Keittiössäni on yleensä enemmän öljy käytössä kuin voi, mutta joskus voisin kokeilla kastikettakin, jossa on paahdettua voita.

Appeni ja hänen kaksoissiskonsa yhteisille 150-vuotissynttäreille leivoin pataleipää ja sen lisukkeeksi tein myös paahdettua voita. Paahdetussa voissa on karamellisoitunut maku, fenkoli antaa sille oman jännittävän lisävivahteensa. Voin koristeeksi vielä ruusunterälehtisilppua. Itse kerään laajalle levinneen kurtturuusun kukkia läheisiltä puhtailta, lannoittamattomilta joutomailta.

Juhlia seuraavana aamuna voita siveltiin vielä hedelmä-pähkinäleipäviipaleille. Seuraavaksi aion tehdä voita juhannukseksi saaristolaisleivän seuraksi.


Paahdettu voi

200 g huoneenlämpöistä voita
1 tl jauhettuja fenkolinsiemeniä
1 rl ruusunterälehtisilppua

Jaa voi kahteen osaan, ruskista kattilassa 100 g voista. Lisää fenkolinsiemenet ruskistamisen loppuvaiheessa. Anna ruskistuneen voi jäähtyä, sekoita sitten se loppuun voista. Vatkaa voiseos kuohkeaksi, sekoita vatkauksen jälkeen ruusunterälehtisilppu voin joukkoon. Siirrä jääkaappiin. Tarjoa hieman pehmenneenä hyvän leivän kanssa.



On our birthday dinner at restaurant Ox we were served delicious fennel flavored roasted butter with bread. For my father in law's and her twin sister's  150 year birthday party I baked no knead bread made also a side dish of toasted butter. Toasted in butter has caramellized flavor, fennel gives it an exciting twist. Toasted, caramelized butter seems to be trendy, also Estonia restaurant Ö had it in a dish at Taste of Helsinki last week. I garnishde butter also with rose petal chop.

The morning after the party, we did spread butter on fruit and nut bread slices.


Toasted butter

200 g butter at room temperature

1 teaspoon ground fennel seeds
1 tablespoon of rose petal chopped

Share butter in two parts, fry 100 g of butter, don't let burn. Add fennel at the final stage of browning . Let browned butter cool to room temperaturer, then mix with it the rest of the butter.

Whisk until creamy, stir in after whisking chopped rose petals. Keep in  the refrigerator. Serve slightly softened.