Riisipuuroa ja viikunahilloketta | Rice porridge with fig jam

Pakkassäillä on alkanut tehdä mieli lämmintä aamiaista. Riisipuuro vie samalla mukavasti jouluiseen tunnelmaan viikonloppuaamuna. Eihän tässä ole kuin kaksi viikkoa enää jouluun!


riisipuuro, jouluruoka, puuro, hillo, hilloke, viikunahillo

riisipuuro, jouluruoka, puuro, hillo, hilloke, viikunahillo




Riisipuuro (kahdelle)

1 dl puuroriisiä
1 dl vettä
1/4 tl suolaa
3 dl maitoa

Valmista puuro mittaamalla riisit, vesi ja suola kattilaan. Kiehauta, ja anna porista pienellä lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää kattilaan maito. Sekoita kevyesti, ja anna puuron tekeytyä miedolla lämmöllä n. 40 minuuttia, tai kunnes puuro on kermaista ja pehmeää.

Tarjoile puuro viikunahillokkeen, passionhedelmän, kumkvattien ja paahdettujen mantelien kanssa.


Viikunahilloke




200 g kuivattuja viikunoita
5 dl vettä
1 tähtianis

1 rl balsamicoa
200 g hillosokeria


Poista viikunoista kova kärki. Silppua viikunat esim. saksilla ja pane silppu kattilaan yhdessä veden, balsamicon ja tähtiniksen kanssa. Anna kiehua tasaisesti poreillen ja kannella peitettynä 20 minuuttia.

Halutessasi sileän hillokkeen, soseuta viikunat tässä vaiheessa.
Sekoita hillosokeri joukkoon. Jatka keittämistä ilman kantta ja sekoitellen 10–15 minuuttia.
Jäähdytä 15 minuuttia, poista tähtianis, purkita hilloke ja siirrä purkit jääkaappiin. Hilloketta voi tarjota valmistusta seuraavana päivänä, silloin sen rakenne on muodostunut ja maut tasaantuneet. Säilytä jääkaapissa. Hilloke on myös hyvä lahja ja maukas tarjottava juustojen kanssa.



Rice porridge (for two)

1 dl pudding rice


1 dl water


1/4 tsp salt

4 dl milk



Prepare porridge by measuring the rice, water and salt in a saucepan. Bring to a boil, and let the simmer on low heat untilrice has absorbed the water. Add clementine shells, vanilla bean and coconut milk & milk. Mix gently and allow the porridge to simmer on low heat for approx. 45 minutes, or until it is creamy and soft.



fig compote


200 g dried figs
5 dl water
1 star anise

1 tablespoon balsamic vinegar
200 g jam sugar


Remove  hard tips from figs. Chop the figs with scissors and place them in saucepan together with water, balsamic and star anis with. Let boil for covered with a lid for 20 minutes.

If you want a smooth compote, puree figs at this stage.


Mix the jam sugar in. Continue to cook, uncovered, and stirring for 10-15 minutes.
Cool 15 minutes, remove the star anise, jar the compote and move the jars in the refrigerator. Jam is ready to eat the next day, when the structure is formed and flavors stabilized. Store in a refrigerator. Compote is also a great gift to give, it tastes heavenly with cheese.


Fig compote cheese

Vinkkejä unettomuuden helpottamiseen | Sleepless in Helsinki

Olen kärsinyt ajoittaisista uniongelmista jo vuosikausia. Nukahdan iltaisin kyllä helposti, mutta suden hetkellä, aamukolmen ja viiden välissä saatan herätä, eikä uni tule silmään. Mikä avuksi?



Pyöriskelen sängyssä, murheet ja stressi kasvavat yön pimeydessä jättimäisiin mittasuhteisiin. Aamulla sitten ihmettelen mitä oikein olin murehtinut. Usein puolen tunnin pyörimisen jälkeen nousen ja lueskelen olohuoneen sohvalla levottomana ja väsyneenä perinteistä, paperista Hesaria. Lehden luettuani palaan sänkyyn ja silloin yleensä uni onneksi tulee. Tunti, puolitoista kullan kallista uniaikaa on kuitenkin hävinnyt kesken yön ja aamulla väsyttää. Viikonloppuisin, jos kello ei soi aamulla, saatankin yövalvomisen jälkeen nukkua pitkälle aamupäivään enkä oikein tunnu pääsevän vauhtiin koko päivänä.


Apua_unettomuuteen




Joi
tain viikkoja sitten olin Sugar Helsingin showroomilla ja siellä tuli sattumoisin unettomuus puheeksi muutaman bloggaajan kesken. En ole todellakaan ainoa, joka unettomuudesta kärsii! Unettomuus tuntuu olevan keski-ikäisten kansantauti; stressi, ruuhkavuodet ja iän/ajan tuomat muutokset valvottavat etenkin naisia.


Apua_unettomuuteen


Saman tien, kun olimme avanneet suumme, meille esiteltiinkin jo unettomuuden selättämiseen lääkkeettömiä vaihtoehtoja; teetä ja minulle aiemmin täysin tuntematonta ulkoisesti käytettävää magnesiumöljysuihketta. Magesium kuulemma imeytyy paremmin ihon kautta kuin vaikkapa tablettina. Nordic health Magnesium auttaa  kuulemma erilaisiin unettmuutta aiheuttaviin ongelmiin; yöhikoiluun, levottomiin jalkoihin ja suonenvetoon
. Olen suihkutellut magnesiumsuihketta sääriin. Näin talvella kun iho on todella kuiva, se saa ihon hieman kihelmöimään hetkekai. Olenkin ensin voidellut sääret.

Juon myös kupillisen English tea shopin rentouttavaa Sleepy me-teetä ennen sänkyyn menoa.

Olen keitellyt iltateetä  ja suihkinut magnesiumsuihketta ohjeen mukaan jalkoihin viimeiseksi illalla ja yöt tuntuvatkin nyt rauhallisemmilta. Useimpina öinä nukun aamuun asti heräämättä välillä. Vaikka heräisin yöllä, nukahdan uudestaan. Erilaiset rauhoittavat rutiinit auttavat myös nukkumaan mennessä; ruudun tuijottaminen pitäisi lopettaa jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoaikaa ja lukea vaikka muutama sivu kirjaa. Rutiineihini kuuluu myös tuuletus ennen nukkumaan menoa, tyynyn pöyhiminen, käsien ja huulien rasvaus sekä viileähkössä nukkuminen. Tästä meillä on Siipan kanssa hieman erimielisyyttä, hän pitää lämpimästä makuuhuoneesta, minä viileästä. Hän kuitenkin nukkuu sikeästi missä tahansa lämpötilassa, joten minun ehdoillani mennään ja olen säätänyt patteria viileämmälle.

Saatko sinä nukuttua vaiko saako höyhensaarten lauttaa odotella kauankin? Mitä keinoja käytät unen houkuttelemiseen?




I have had (occasional) sleeping problems for years. I fall asleep easily but can wake up around 3 or 4 am and an't sleep anymore. I have to get up, read newspaper, only after that I -maybe- fall asleep: i miss an hour or two of my valuable sleeping time. On weekends I sleep later but do't seem to get my motor running properly.

I don't seem to be the only one. Many middle aged (women) are facing similar problems.

Routines help, I am also drinking relaxing Sleepy me tea before going to bed and spraying  Nordic health Goodnight magnesium spray. Maybe it' the routines, maybe these products, maybe both, but lately I've been sleeping better, even 8h without waking up once.



Upeita alkoholittomia juomia kehittämässä | Fantastic alcohol free mocktails

Food Lab Helsinki on Kaivokäytävässä toimiva oikea ravintola ja samalla uusien ideoiden testipaja. Siellä järjestettiin yhden illan mocktailkurssi* viime viikolla. Kurssilla luotiin itse kehitetyn tarinan pohjalta uusia juomia.



Mocktail on siis alkoholiton cocktail, joka voi olla jonka tulee olla yhtä maukas ja näyttävä kuin alkoholia sisältävä cocktailkin. Vähäalkoholiset ja alkoholittomat juomat ovat vahvassa nousussa, niihinkin kaivataan uusia makuja sekä näyttävyyttä.


mocktail, cocktail, alkoholiton juoma

Ensin mietimme jotain hyvin mieleen jäänyttä hetkeä ja kuvailimme sitä. Meidän jaettiin kahden-kolmen hengen ryhmiin sen perusteella millainen lempihetki oli. Minä kuvailin rentoa kesäpäivää maalla, makaan riippukeinussa, koira kulkee ohi, silitän sen lämmintä turkkia, kädessä on supermehevä mansikka. Mocktail-kumppanini oli ajatellut myös kesäpäivää ja marjaretkeä mummolan mesimarja-apajille. Mietimme mitä eri aistein havaittavia elementtejä siihen sisältyi; vehreys, vihreys, hiekkatie, jonka toisella puolella on metsä, toisella avara pelto, aurinko paahtaa ihoa, sirkat sirittävät, linnut laulavat, taivas on sininen, metsässä tuoksuvat kukkivat kukat, viimein mehevä marja löytyy ja purskahtaa suussa. Mietimme kauanko hetki kesti (puoli tuntia) ja millainen tunne hetkessä oli (ilo, rentous).

Tältä pohjalta lähdimme kehittelemään mocktailiamme. Mansikka ja mesimarja vaihtuivat vadelmaan. Mietimme millainen esillepano ja mitkä maut tukisivat tarinaamme. Hillopurkki-muki oli maalaismainen ja kesän mieleen tuova. Vadelman makua nostettiin kirpeällä verigreippimehulla ja väriä aavistuksen syventävällä hapokkaalla viikunabalsamicolla. Seljankukkasiirappi antoi hieman kukkaista makeutta. Juomasta tuli raikkaan makeahko, sitä pidennettiin vichyllä, koska halusimme pitää makumaailman yksinkertaisena. Juoma koristeltiin tietysti mehevillä vadelmilla tuoreella mintulla (vihreys ja vehreys) ja syötävällä orvokilla (kesän kukat). Jo ensi yrittämällä juoma oli miltei täydellinen. Lopulliseen versioon nostimme vadelmaisuutta lisäämällä vadelmapyreen määrää neljästä senttilitrasta kuuteen. Juoma oli todella kuin täydellinen kesäpäivä maalla, raikas ja mehevän marjainen. Mielestäni siinä oli hyvää kaupallistakin potentiaalia.


Kesäpäivä maalla-mocktail

6 cl vadelmapyrettä
4 cl verigreippimehua
½ tl viikunabasamicoa
2 cl seljankukkasiirappia
vichyä
runsaasti isoja jääkuutioita

koristeluun
tuoretta minttua
vadelmia
orvokin kukkia (syötäviä)


Täytä lasi isoilla jääkuutioilla. Sheikkaa ainekset jäiden kanssa, kaada lasiin. Koristele tuoreella mintulla, vadelmilla ja orvokin kukilla.


I attended a mocktail (=alcohol free cocktail) development course* last week.

At first we thought about some memorable moment , either recently or years ago and described to the other course members. We were divided into groups of two to three people on the basis of the favorite moment as all they were stringly associated to summer or winter. I described a relaxed summer day in the countryside. I'm lying in a hammock, a dog passes by, I pet his warm coat, in my hand there is a Super juicy strawberry. My mocktail making partner was also thinking of summer days and arctic bramble berry picking with his grandmother years ago. We were thinking about the elements in story; greenery, , country road, forest on the other side, a green field on on the other, the sun warms the skin, crickets are chirping, birds singing, the sky is blue, the flowers bloom in the woods, juicy berries bursting of flavor, juice and sweetness.

Base on this tiny story, we started to develop our mocktail. Raspberry replaced strawberrry and arctic brambleberry. We frst thought what kind of presentation and flavors which would support our story. A jam jar mug was suitably rustic and summery. Raspberry taste was spiked with fig balsamic whic gave a deeper tone and a hint sourness. Elderflower syrup gave some flowery sweetness. The drink was fresh and sweet at the same time, it was extended with carbonated water, because we wanted to keep the taste pallet simple. Moctail was garnished of course with juicy raspberries, fresh mint (greenery) and and edible violet (summer flowers). Already at the first try the drink was almost perfect. In the final version raspberry taste was raised by increasing amount of raspberry purè from four to six cl. Our "Summer day on countryside" moctail was really like a perfect summer day on countryside, fresh and full of juicy berry flavor. I think it even has a good commercial potential.

Summer day in the countryside mocktail

6 cl raspberry purè

4 cl ruby grapefruit juice

½ teaspoon fig balsamic

2 cl elderflower syrup

carbonated water

plenty of large ice cubes

for decoration

fresh mint

raspberries

violet flowers (edible)


Fill a high glass or jar with large ice cubes, shake ingredients with ice, pour in glass. Garnish with fresh mint, raspberries and edible violet flowers.


cocktail, mocktail, alkoholiton juoma

Talvinen tarina kertoi pakkasyöstä Lapissa; jalan alla narskuvasta, kimaltavasta lumesta, tähtitaivaasta, pakkasessa höyryävästä hengityksestä ja hengen salpaavasta kylmyydestä. 


A wintery sory told about a freezing cold night in Lapland; sound of cold snow, starry skies, sparkling snow, coldness...

Mocktail, cocktail, happy hour, food lab helsinki



Kulinaarin ryhmän tarinassa purjehdittiin, retkeiltiin saaristossa ja paistettiin ohukaisia, joiden kanssa tarjoiltiin juuri poimittuja mustikoita. Esillepanossa oli mm. kesäisiä kukkia, tietysti musikoita, tarinassa ammunut lehmä käpylehmäversiona, kivi rantakalliota esittämässä, popcorn toi mieleen meren suolaisuuden.

In blogger friend Kulinaari's group the story was about a summer day in archipelago, sailing, pancakes served with freshly picked blueberries.


* Kurssin tarjosi Food Lab/HOK Elanto  *Courtesy of Food Lab/HOK Elanto