Kasvispolenta | Vegetable polenta

Olen ennenkin todennut, että polenta on kätevä ruoka. Sen, aivan kutenkin pastan kanssa voi tarjota miltei kaikenlaista mitä kaapista sattuu löytymään. Vaikkapa poroa ja kirsikkatomaattia, polentan voi tarjota myös paistettuna, tai tehdä siitä ranskalaisia. Polenta käy nopeasta arkiruoasta, mutta vaikkapa kampasimpukoiden kanssa siitä tulee pyhäpäivän juhlaruokaa.

I hae few times over the yeards written how versatile polenta is, I have served it
raindeer and cherry tomatos, fried or as fries.




kasvisruoka, polenta, polentapuuro


polenta, kasvisruoka


Polenta
5 dl kasvislientä
1 ½ dl polentaa
½ dl vastaraastettua parmesaanijuustoa

(1 rkl voita)
mustapippuria


Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää polentaryynit, sekoita hyvin ja anna kypsyä hiljaa poreillen noin 8 minuuttia. Sekoita parmesaanijuusto ja voi joukkoon. Mausta mustapippurilla.

 
Paista polentan lisäkkeeksi viipaloituja herkkusieniä ja punasipulia, tarjoa lisänä parmesanlastuja ja chilitahnaa tai pestoa.



Polenta



5 dl vegetable stock

1 ½ dl polenta

½ dl freshly grated Parmesan cheese

1 tablespoon butter

black pepper




Heat the vegetable broth to a boil. Add polenta, mix well and cook in medium heat approximately 8 minutes. Stir in Parmesan cheese (and butter). Season with black pepper.

Serve with fried mushrooms and red onions, parmesan flakes and chili paste or pesto.


Vuoden parhaat | The bests of 2016

Näin vuoden alkupuolella katse kääntyy muutamiin kuluneen vuoden 2016 kohokohtiin.



Vuoden paras matka oli Hongkongin matka. Hinta oli kohdillaan, lennot maksoivat 310€ ja kahden hengen 4* hotellihuone hyvällä paikalla 56€/yö. Hongkong ei pettänyt toisellakaan kertaa, aiemmin olemme olleet siellä mennen tullen matkalla Australiaan v. 2010. Menisin vielä vaikka uudestaankin.

The best trip last year our was super cheap spring holiday in Hong Kong.



Hongkongissa koettiin myös vuoden paras brunssi.  Vappuaattona nauttimamme Mandarin Oriental-hotellin sunnuntaibrunssi oli kertakaikkisen upea, ruoka tuoretta, herkullista ja kauniisti aseteltua. Tarjoilijamme piti meistä hyvää huolta ja varmisti, että lasissa oli jatkuvasti brunssin hintaan kuuluvaa Ruinartin samppanjaa.

The best brunch was also in Hong Kong. Mandarin Oriental Sunday brunch with free flow Ruinart was superb.



Vuoden ihanin kotiaamiaisruoka on granolatorttu, brunssiruokien kauneuskuningatar.

The tastiest home breakfast is granola pie, beauty queen of brunch table.



Vuoden paras kasvoöljy on Lumenen Sisu. Saadessani öljyn pressitilaisuudesta mukaan ennakko-odotuksena oli "öljy kuin öljy", tosin tyylikkäässä pullossa ja ihanan metsäisen tuoksuisena, mutta tämä olikin todella hyvä tuote iholleni. Olen käyttänyt iltaisin ja lisännyt aamulla tipan kosteusvoiteen joukkoon. Keskuslämmityksen kuivattama iho kiittää; iho tuntuu pehmeältä ja juonteet matalammilta. Sisu pääsee ostoslistalle jatkossakin! Lumenen brändiuudistus on muutenkin modernin raikas ja sarjaan on tullut muitakin hyviä uusia tuotteita.

The best facial oil is Sisu by Finnish beauty brand Lumene. I got a bottle as PR sample, even though I liked the bottle, I didn't have any high expectations. I was happily surprised how good the oil felt and how soft and plump it made my skin when used nightly.


Kengät, tennarit, loaferit

Vuoden parhaat kengät olivat nämä loafertennarit. Ehdottomasti parhaimmillaan ilman sukkia käytettynä. Kestää kuukaudia ennenkuin näiden sesonki on taas ajankohtainen...

The best shoes of the year were these tennis shoe/loafer hybrids.




Vuoden paras terassi on Löylyssä. Talvella en ole siellä käynytkään. Parhaus koskee tosin vain hyvää kahvia, näköalaa ja lukemiseen oivallisesti sopivia kivoja leveitä löhötuoleja, ruokaa en ole maistanut ja palvelussa on parantamisen varaa. Vuoden  ehdottomasti töykein palvelukokemuskin kun on Löylystä.

The best terrace in the city is at Löyly. Visited several times during summer and loved their coffee, wide chairs and views. Service was not at the same level, unfortunately.






Vuoden aliarvostetuin juures on palsternakka. Se on herkullista uunissa paahdettuna, pyreenä, keittona...

The most under rated root vegetable is parsnip. It tastes woderful wgen toasted in oven, pureed, in soups




Vuoden paras pizza on itse tehty. Taika on pitkään nostatetussa taikinassa.

The best pizza is bomemade. The secret is to let dough to rise 72 h.


Ruokakuvaajan paras vuodenaika on kevät syötävine kukkineen ja alati lisääntyvine päivänvaloineen.

Spring is the best time for food photographer with increasing daylight and edible flowers.




Vuoden paras kaupunkitapahtuma oli Taste of Helsinki, kaikesta sateesta huolimatta.


Taste of Helsinki was still the best urban festival despite the heavy rain.Sobata, mansikka


Vuoden odotetuin oli taas mansikkakausi. Veikkolalaisen Eerikinkartanon Sonata oli erinomaisen makeaa, kiinteää ja isoa niin kauden alussa juhannuksena kuin vielä elokuullakin.

Mansikkaan kiteytyy viime vuosi; ei suuria muutoksia tai valtavia onnistumisia, mutta pieniä asioita, jotka tuovat kuitenkin paljon iloa elämään.

Mitkä olivat sinun vuotesi pieniä tai suuria ilonaiheita?


Strawberry season was the most waited time of the year. Sonata strawberries didn't fail, I almost cried of joy when taking the first bite.

What were the highlights of your year?


Ruokatrendit 2017 | Food trends 2017

Hyvää uutta vuotta, arki on alkanut! Nyt on aika ennustaa tulevan vuoden  2017 ruokatrendejä ja juomasuuntauksia niin arkeen kuin juhlaankin.

Viime vuoden alussa arvailin hieman mitkä tulevat olemaan vuoden 2016 ruokatrendejä. Osa meni metsään, osaa vuoden nousijoista en osannut ennustaa ollenkaan ja aika paljon osui oikeaankin.

Vuoden lopussa voi sitten tarkastella, kuinka tarkka tämän vuoden arvio oli. Olen lukenut kymmeniä erilaisia nettisivustoja, kuunnellut ruokaan liittyviä juhlapuheita ja keskustellut ruoka-alan toimijoiden kanssa. Tämä katsaus on siis korkeintaan valistunutta arvausta, ei tieteellisesti toimitettu aineisto.

It's time to forecast food trends for year 2017. This indication is not put together in any scientific manner, but my thoughts based on speeches and talks with food professionals and reading dozens of trend forecasts online.


Suomi100, juhlalounas




hirviruoka, hirvipata, hirvenliha, pataruokaSuomi 100-juhlavuosi nostaa meillä Suomessa kotimaisen lähiruoan ja luontomme annin valokeilaan tänä vuonna. Perinneruoat ja niiden modernisoidut versiot tulevat näkymään vuoden varrella. Maailmanlaajuisestikin turvattomuuden tunne saa palaamaan perinteisiin, aitouteen, tuttuun ja turvalliseen. Keittiönostalgia on muutenkin pinnalla; esim. vanhasta kunnon piimästä  ja etenkin sen käytöstä juomisen lidäksi myös ruoanlaitossa povataan yhtä tulevan vuoden nousijaa. Yhdessä syöminen on myös yksi juhlavuoden teemoista; syödään yhdessä ja jaetaan ruokanautinto muiden kanssa.

Kansainvälisistä keittiöistä nousevat Portugalin ja Filippiinien keittiöt.

Traditions, authencity and familiarity are the keywords this year. Nostalgy will be seen in Finnish kitchens year 2017 as our nation celebrates 100 years of independency. Sharing and eating together are some of the official themes for this year.

Portuguese and Philippine kitchen are on the rise on 2017.




gazpacho, kylmä keitto, kasvisruoka

peruna, pesto, kasvisruoka



Härkis, salaatti, talvisalaatti, kasvisruoka
Kasvissyönti ja kasvisruoan lisääminen sekasyöjien ruokavalioon jatkuu tänäkin vuonna. Lihankorvikkeita kehitellään kiivaasti ympäri maailman, meilläkin Härkis ja Nyhtökaura tulevat saamaan varmasti lisää kilpailijoita nyt kun myös suuryritykset ovat heränneet huomaamaan kasvissyöntiin liittyvän kaupallisen potentiaalin.

Erilaiset erikoisruokavaliot jatkavat trendissä myös elämänvalintoina, ei vain lääketieteellisten ruokarajoitteiden takia. Briteissä ilmestyy jopa Free from-ruokalehti. Joidenkin ruokavalioiden suosio saattaa kuitenkin olla hieman laskussa. Googlen gluteeniton-haut ovat laskeneet 14% kuluneen vuoden aikana verrattuna aiempaan ja tämän katsotaan indikoivan gluteenittoman ruokavalion suosion laskua. 

Kypsentämistä vaille valmiit ateriat ja ruokien kuljetuspalvelut kasvattavat suosiotaan. Helsingin katukuvassakin ruokalähettien määrä on silminnähden lisääntynyt kuluneena vuonna.


Viime vuonna Suomeenkin avattiin hävikkiruokaan erikoistuneita ravintoloita, hävikin minimointi on tämänkin vuoden kantavia teemoja. Muotopuolet kasvikset hyväksytään, vihannesten ja ruhojen aiemmin hävikiksi päätyneet osat pääsevät lautaselle ja ruoantähteet jalostetaan uusiksi annoksiksi.

Sustainability, nose to tail and root to stem, no waste thinking are strong also this year. Vegetables are moving even more strongly to the center on the plate.  There will be even more new products to substitute and imitate meats.

kuhoruoka, ruokatrendit 2017, havaijilainen ruoka








Monet viime vuoden suosikitkin, kuten kulhoruat jatkavat edelleen suosiotaan. Terveellisyys korostuu, mutta vastapainoksi myös herkkuöverit ovat yhtä lailla suosittuja. Sokeri on pannassa monella, mutta rasvoja ei karteta. Rasvat ovat kuitenkin hyviä rasvoja, joita sisältävät vaikka virallisessa ruokasuosituksessakin olevat pähkinät.


Many favorites for 2016 will continue their success, like bowl foods and overloaded freak shakes. Good fats for exsample in nuts are recommended.



cocktail, ruokatrendit 2017, juomatrendit 2017


Mitä tapahtuu juomarintamalla vuonna 2017?

Cocktaileja voi valita mielialan mukaan, vaikkapa itsevarmuutta buustaamaan. Selkeät tuoksut cocktaileissa ovat nousussa. Etenkin Yhdysvalloissa juomavalinnoilla voi näyttää jopa poliittista kantaa juomalla kotimaista olutta tai
vaikkapa meksikolaista mezcalia.

Cocktails can be chosen to stimulate and boost mood or even to show your views on politics. Strong scents on cocktails are on the rise.


viilennetty viini, viini, punaviini, juomatrendit 201y7
Etenkin keveät punaviinit tarjoillaan totuttua viileämpinä, jopa selkeästi viilennettyinä. "Huoneenlämpöinen" ei viinistä puhuttaessa tarkoita meidän kotoisia ympärivuotisia 21-22 asteen sisälämpöjämme, vaan useamman asteen viileämpää.



Especially lighter-bodied red wines are being served cooled.




fiskars, tislaamo, juomatrendit 2017, akvaviitti
Meillä Suomessa ladukkaita juomia valmistavat tislaamot, esim. Helsinki Distillery, Kyrö Distillery, Valamon tislaamo ja uusimpana Ägräs ovat lähteneet tekemään laatutuotteita joilla tähdätään/ollaan jo päästy maailmanmarkkinoille ja kansainvälisille palkinnoille. Laadukkaati ginit, akvaviitit ja viskit sekä niistä valmistetut juomasekoitukset näkyvät jo nyt hyvin moderneissa cocktailpaikoissa. 


Several Finnish artisan distilleries have started to make quality aquavits, gins and whiskies for domestic and international markets. Cocktails based on these are popular.



mocktail, cocktail, alkoholiton juoma


Alkoholittomuus on ollut nousussa jo muutaman vuoden ja mocktailit ovat yhtä maukkaita kuin alkoholia sisältävät cocktailitkin.

Non and low alcoholic drinks have been popular already few years, but they are even more so this year. Mocktail taste and looks have to be at least as stunning as in alcoholic cocktails.



instagram, ruokatrendi 2017, smoothie, aamiainen


ruokatrendit 2017, ruokakuva, ruokakuvaus, itseilmaisu




Ruoan ulkonäölläk ja esillepanolla on entistä enemmän väliä. Kuluttajat kuvaavat ja julkaisevat yhä useammin kuvia ruoka-annoksistaan sosiaalisessa mediassa ja kuvauksellisuuden eteen nähdään vaivaa. Ruoasta onkin tullut yksi kuumimmista itseilmaisun muodoista. Ravintolatkin ovat huomanneet tämän ja annosten esillepanoa saatetaan suunnitella myös Instagram-näkyvyys mielessä. Annosten kuvaaminen ei siis tule ainakaan vähenemään lähitulevaisuudessa.


Minkä ruokatrendin uskot nousevan entä minkä viimein painuvan unholaan?


Looks of portions is getting more and more important. Taking photos of food in restaurants has become so commonplace, restaurants are now making it easier for patrons who Instagram their meals before eating. Posting pictures of also home made dinners online means that meals have become a form of self-expression.  Food is seen as the second most photographed thing, after yourself of course.

What's your favorite and/or pet peeve food trend?



Lähteinä mm./Sources among others thefoodpeople.co.uk, newyorkpost.com, finedininglovers.com, thespiritbusiness.com, executivestyle.com.au, viisitahtea.com, hs.fi, theguardian.com