Talvilomajuoma tahinikaakao

Hei talvilomalaiset, eikös kaakao kuulu talvilomaviikkoon kuin mono talvilomalaisen jalkaan? Kysyy ihminen, joka ei ole hiihtänyt yli 20 vuoteen... No kaakao kuuluu ainakin, jollei hiihto nappaakaan.

Tällaisina hyytävän kylminä talvipäivinä alan yht'äkkiä kaipaamaan kaakaota, kahvi tai tee ei silloin aja samaa asiaa. Kaakaossa on jotain lohdullista, lämmön ja maun lisäksi se vie lapsuuden muistoihin. Tahinikaakao ei kuitenkaan ole perinteinen lapsuudesta tuttu kaakao.

Tahini- eli seesamitahna on tuhtia, siinä on enemmän kaloreita kuin suklaassa. Toisaalta pienikin määrä antaa pyöreän pehmää pähkinäistä makua. 

Seesaminsiemenissä on paljon kalsiumia, sinkkiä ja muistille hyvää tekevää E-vitamiinia. Kaakaossa puolestaan on enemmän sydänystävällisiä antioksdiantteja kuin punaviinissä tai teessä ja kaakaon sanotaan olevan hyväksi aivoille. Tätähän voisi pitää siis miltei terveysjuomana.



tahini, kaakao

tahini kaakao


tahini, kaakao


Tahinikaakakao


 1½ dl kookos- tai mantelimaitoa


1 rl kaakaojauhetta


½ rl tahinia


1 tl hunajaa


ripaus suolaa


ripaus vaniljaa


ripaus kanelia



Sekoita kaikki raaka-aineet yhteen ja lämmitä keskilämmöllä.



Pysykää lämpiminä 💜


Kävelyretki Pariisissa

46. Parisiin messumatka takana. Tavalliseen tapaan "omaa aikaa" ei juurikaan jäänyt, yhtenä iltana sentään ehdin takaisin kaupunkiin lentokentän lähellä olevasta messukeskuksesta vielä valoisan aikaan ja ehdin napsia räntäsateen vihmoessa neisenkymmentä kuvaa, siis vähän omalla mittapuullani.


pariisi, matkailu, ranska

pariisi, matkailu, ranska
Tällä kertaa vaihdoimme hotellia. Kaikilla 46 Pariisin messumatkalla olen ollut kaikkiaan vain viidessä eri hotellissa. Ihan sitä ensimmäistä lukuunottamatta olemme aina olleet Luxembourgin puiston lähettyvillä, Luxembourgin asemalta pääsee junalla suoraan messuille lentokentän lähelle.

Uusi hotellimme Bresil on siisti, tosin pariisilaiseen tapaan seinät ovat ohuet ja huoneet ovat todella pieniä, 30 mm linssillä sain kuvaan vain sängynpäädyn huoneen takaseinään peruutettuani.


pariisi, matkailu, ranska


pariisi, matkailu, ranska

pariisi, matkailu, ranska
pariisi, matkailu, ranska
pariisi, matkailu, ranska
Pariisin ravintolatarjonta on runsas, etenkin hampurilasipaikkoja on viime vuosina tullut valtavasti. Kaupungin ravintoloista suosikkini yksin ollessani on L'avant comptoir au marche 6. kaupunginosassa. Pienessä pystybaarissa soi soul ja väki vaihtuu, seisaaltaan voi nauttia laadukkaita viinejä ja pikkupaloja kohtuuhintaan, henkilökunta neuvoo mielellään.


pariisi, matkailu, ranska
Pariisin kaupungintalo on komea näky iltavalaistuksessa. Kiertelin Maraisin alueella ja hyppäsin hotellille vievään bussiin kaupungintalon kulmilta. Metro ei aina ole se kätevin vaihtoehto, mutta onneksi Googlen kartoista saa hyvät reittiohjeet bussireitteihinkin.



pariisi, matkailu, ranska

pariisi, matkailu, ranska

pariisi, matkailu, ranska

pariisi, matkailu, ranska

pariisi, matkailu, ranska

Helmikuun messumatkat osuvat miltei aina ystävänpäivän aikaan, niin nytkin. Ystävänpäivä näkyi etenkin herkkukaupoissa. Suklaarasioita sekä kukkakimppuja kantavia ihmisiä näkyi kaduilla. Omasta "Valentinestani" olin ystävänpäivänä siis erossa, mutta hän sai tuliaisiksi suklaata, juustoja ja kentältä vielä pullon samppanjaa. Samppanjalle on tänä keväänä vielä tarvetta, kun isojen juhlien putki käynnistyy reilun kuukauden päästä.







Raikkaat kasviskesärullat

Valon määrän lisääntyminen ja paivän venähtäminen yllättää joka kevät. Luonnoksissa on muutamia ruokajuttuja ja reseptejä odottamassa julkaisuaan, mutta joitain viikkoja sitten kuvatut tummasävyiset kuvat tuntuvat nyt niin tunkkaisilta. Taidan säästää ne syksyyn -ehkä ne sitten taas näyttävätkin tunnelmallisilta.

Keväällä talviruoan syvät värit saavat antaa tilaa lautasella keväisemmille sävyille. Valo, raikkaus, keveys ja värikkyys houkuttelevat nyt.


kasvisruoka, kevätrullat

kasvisruoka, kevätrullat

kasvisruoka, kevätrullat


kasvisruoka, kevätrullat
Raikkaat kasviskesärullat

1 porkkana

2 punakaalin lehteä

1 kypsä avokado

1/2 ruukkua tuoretta korianteria

½ dl maissinjyviä

1 tl maapähkinävoita

6 riisipaperia


Kuori porkkana. Leikkaa porkkana ja punakaali ohuiksi siivuiksi. Halkaise avokado, poista kivi ja viipaloi hedelmäliha. Hienonna korianteri

Valmista kastike: Hienonna valkosipuli ja chili. (Poista chilistä halutessasi siemenet.) Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään

Kuumenna vettä isolla paistinpannulla sopivan lämpimäksi, jotta voit koskea siihen käsin. 

Pane yksi riisipaperiarkki kerrallaan veteen pehmenemään. Nosta pehmennyt riisipaperi varovasti leikkuulaudalle. Täytä rullat siten, että reunoille jää tyhjää. Käännä reunat täytteiden päälle ja kieritä rulla tiiviiksi paketiksi. Valmista loput rullat samoin.
Tarjoa raikkaat kesärullat dipin kanssa.


Dippi

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 cm pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna

½ pieni chili hienonnettuna

2 rl limettimehua

1 rl makeaa soijakastiketta

1 tl riisiviinietikkaa

1 rl kalakastiketta

3 rl vettä

1 rl seesaminsiemeniä


Sekoita ainekset keskenään. Paahda seesaminsiemenet, ripottele dippikastikkeen pinnalle. Dippaile kesärullia kastikkeeseen.


Näkyykö kevään lähestyminen teillä jo lautasellakin? Pianhan se kevät tulee, maalisikuu on kalenterin mukaan jo "virallinen"kevätkuukausi.