Kokkikoulu Espassa kokkailemassa versoista

Olen päässyt kuluneena talvena kokkikouluilemaan pariinkin otteeseen. Muutama viikko sitten sain tilaisuuden olla mukana Mimis versojen ja Kokkikoulu Espan ruokabloggareiden ja -toimittajien kokkailuillassa. Valmistimme noin kolmellekymmenelle hengelle tiimeittäin gourmetillallisen Kokkikoulu Espaa vetävän Suomen kokkimaajoukkueen kapteenin Kristian Vuojärven johdolla.





Kokkikoulu Espa on tyylikkäissä tiloissa aivan Helsingin keskustassa Espalla. Istuimme kolmisenkymmentä henkeä vetävään pitkään pöytään nauttimaan valmistamiamme annoksia.


 Annoksissa käytettiin  Kotipellon puutarhan Mimis-versoja ja kukkia.


 Keittiöissä kävi melkoinen tohina, mutta kokkailun lomassa ehdittiin seurustella ja siemailla hieman juomiakin.  Juotavaa tarjosivat Fiskarsin panimo oluineen ja Arvid Nordqvist viineineen. Maisteltavana oli myös Ägräs distilleryn Ägräs-lonkeroa ja niinikään fiskarsilaista Kuura-siideriä.



Kokkikoulu Espa, itsetehty näkkileipä
Meidät jaettiin sattumanvaraisiin tiimeihin, tiiit valmistivat aina yhden ruokalajin. Meille osui spelttinäkkärin, juustokreemin ja marinoitujen tomaattien valmistus.

Tiimimme oli hieman kapinallinen, toteutimme reseptejä soveltaen. Minä leivoin näkkärin ja lisäsin hieman suolan ja veden määrää. Paistoin 200 asteessa vähintään 12 minuuttia, vaikka reseptissä oli 175 astetta/8 minuuttia. Lopputulos oli aika hyvä, vapaalla kädellä soveltavan kotikokin mieltä lämmitti kun Suomen kokkimaajoukkueen kapteeni kehui kollegoilleen näkkäriä "todella helvetin hyväksi" ja palasi yhä uudestaan napsimaan näkkileipää kulhosta. Näkkäriähän se vain oli, mutta ainakin jotain tällainen huoleton soveltajakokkaaja osaa tehdä hyvin...

Katso resepti postauksen lopusta. Kotona lisäisin näkkäritaikinaan vielä ripauksen fenkolinsimeniä ja kuminaa...









Minttusuolatun Benella-siian ja etikkasienten parina toimi Domaine Marcel Deiss Alsace Blanc Bergheimistä Alcasesta/Alkon tilausvalikoimassa. Vierailimme Bergheimin kylässä viime kesänä Saksan ja Ranskan viinireissullamme.




Lampaan tartarpihviä, pikkelöityä maa-artisokkaa ja keltuaiskreemiä.





Lämmin liharuoka oli Mangalitza-possua thaibasilika-emulsion ja sipuli-rucolapaistoksen kera.




Jälkiruoka; valkosuklaamousse ja mandariinisorbetti, josta tulikin mandariinikastike koristeltiin tietysti Mimis-kukilla.

Olipa hauska ilta ja toinen toistaaan upeampia annoksia!



Tässä vielä lupaamani näkkäriresepti.

Jos kaapissa on pastakone pölyttymässä, tässä on resepti, jossa sitä voi käyttää! Jos pastakonetta ei taloudesta löydy, ei huolta. Taikinan voi myös kaulia.


Spelttinäkkileipä
20 g hiivaa
2 dl vettä
6 dl spelttijauhoja
5 g suolaa

Mittaa aineet kulhoon sekoita voimakkaasti.
Jätä taikina huoneenlämpöön 10 tunniksi.
Mikäli taikina on löysää lisää jauhoja
Kauli taikinasta taikinakoneella ohutta levyä ja stanssaa pyöreiksi kiekoiksi.
Paista uunissa 180 astetta 8 minuuttia

Juustokreemi
0,3 kg kolatun chevreä
½ dl kermaa
0,3 kg creme fraichea
suolaa
Mustapippuria

Lämmitä kerma sulata juusto kermaan.
Vatkaa creme fraiche vaahdoksi. Lisää juustomassa vaahtoon.
Mausta suolalla, mustapippurilla ja yrteillä.

Marinoitua tomaattia
0,5 kg tomaattia
2 dl balsamicoa
50 g sokeria
tähtianis
suolaa
Mustapippuria

Mittaa sokeri, anis, balsamico kattilaan ja kiehauta.
Leikkaa tomaatit mieleisiksi paloiksi
Kaada kuuma liemi tomaattien päälle. Anna maustua 2 h.
Siivilöi ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Koristeluun

Ketunleipää

Oletko osallistunut koskaan kokkikouluun? Opitko jotain uutta?

Viisi viikon varrelta

Tähän viikkoon on kuulunut taas kaikenlaista.

Olen nostanut lasia kuningatar Elizabethille, kytännyt lumihankea, halannut tyynyä ja syönyt brunssia illansuussa...

Englantilainen kuohuviini
Englantilainen kuohuviini

Englantilainen kuohuviini


Kaksi englantilaista kuohuviinivalmistajaa; Hattingley Valley ja Ambriel esittelivät viinejään Englannin suurlähetystössä kuluneella viikolla.

Ilmaston lämpenemisen myötä Etelä-Englannin sää on nyt samanlainen kuin Ranskan Champagnen alueella kolmisenkymmentä vuotta sitten, maaperä on myös samankaltaista kalkkipitoista kuin Champagnessa. Alueella tuotetaan laadukkaita kuohuviinejä ja vivaihteikkaat brittikuohuvat kahmivatkin nykyisin alan arvostettuja palkintoja.



Ruokakirja, tammi kirjat

Kevään kaunein ruokakirja on Liemessä-blogin Jennin ja Viimeistä murua myöten-blogin Saaran Brunssikirja*. Kirjaa juhlistettiin after work-brunssilla. Kirjasta ehdottomasti lisää kunhan olen ehtinyt toteuttaa pari reseptiä.



In bloom, kimppu

Viikon kukkakimppu on ihana keväinen kimppu, jonka sain mukaani Brunssikirjan julkkareissa. Ja kuten näkyy, se on päätynyt moniin kuviinkin. En jostain syystä kaipaile "perjantaipuskia" vuoden pimeimpänä aikana, mutta valon lisääntyessä haluan viikonloppukimppuja kotiin.

Kukista puheenollen, missä luuraavat lumikellot? Facebook on muistutellut ottamillani lumikellokuvilla usealta vuodelta -talvella 2015 lumikellot olivat jo helmikuussa nupullaan, tänä vuonna hangesta ei pilkota edes vihreää, saati sitten nuppuja vaikka maanisesti kyttäilenkin talon seinustalla kevään merkkejä odotellen...






Viikon herkullisin paketti oli saamani Cococvin paketti*, josta paljastui mm. luomulaatuisia proteiini- ja aminohappopitoisia hampunsimeniä, kuitupitoisia chiansiemeniä sekä berkullisia, terveellisiä mulperimarjoja. Tuotteet pääsivät heti käyttöön viikonlopun aamuisessa tuorepuurossa. 

Ruokabloggaajille vinkiksi; taustalla oleva "puulevy" on Lidlistä tällä viikolla hintaan 1,99€/rulla ostettua kontaktimuovia,  vähän kauempaa ja isommalla aukolla kuvattuna menee melko hyvin aidosta.


Finlayson, tyyny, nukkuminen

Perjantaiaamuna kävin ennen töitä uudistetussa hotelli Presidentissä kevyessä joogahetkessä Kylli Kukkin johdolla. Pääsin myös kokeilemaan erilaisia Finlaysonin tyynyjä. Nukkumistapani eivät kuulemma ole ihan parhaat vaikka jätin sentään kertomatta herääväni usein puristaen olkapäätäni niin, että olassa on sormenkuvat tai välillä havahtuvani jopa kasvot kämmenen sisällä... kyljellään nukkujalle suositeltiin pään alle korkeaa tyynyä ja toista halattavaksi. Ehkäpä tyynyä halaillessa pysyisivät kädet pois kasvoilta.



Miten sinulla on viikko sujunut, nukutko levollisesti ja pähkäiletkö laillani missä kevän ensimmäiset kasvit viivyttelevät?

Makoisa lemon curd eli sitruunatahna

Herkullinen, aromikas ja raikkaan sitruksinen sitruunatahna on ihana herkku, jolla voit lisätä hieman aurinkoa päivääsi. Nauti curdia ohukaisten, vohvelien tai paahtoleipien kanssa, lisää sitä lusikallinen jugurttiin. Curdilla voit myös maustaa kakut, täyttää macaronsit tai käyttää sitä pavlovan täytteenä.

Curdia voi tehdä myös muiden hedelmien tai marjojen mehusta.



kotitekoinen-lemon-curd


kakuntäyte, curd, sitruunatahna



sitruunatahna, sitruunat, kakuntäyte

sitruunatahna, sitruunat, kakuntäyte





Lemon curd

2 isoa sitruunaa

2 kananmunaa 

2 dl sokeria 

50 g voita 

1 tl vaniljasokeria


Raasta huolellisesti pestyjen sitruunoidenkuoreet ja purista mehu talteen. Laita keltuaiset ja sokeri teräksiseen kulhoon tai kattilaan. 

Kiehauta vesi kattilassa. Kun vesi alkaa kiehua, sammuta liesi ja poista kattila liedeltä. Nosta kulho kattilan päälle. Huolehdi, että kattilassa oleva vesi ei osu kulhon pohjaan Vatkaa vesihauteessa keltuaisia ja sokeria kunnes vaahto muuttuu vaaleaksi ja kuohkeaksi. 


Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste ja mehu vähitellen, koko ajan vatkaten. Nosta kulho vesihauteesta ja vatkaa vähän jäähtyneen seoksen joukkoon voi. Mausta vaniljasokerilla. 





Sitruunatahna säilyy tiiviissä rasiassa jääkaapissa pari viikkoa.