Egguccino-marenkilatte

Äitienpäivä on sunnuntaina, suloinen ja helposti valmistuva marenkilatte koristaa äitienpäivän aamiaisen.

Egguccino, latte, marenki, kahvi, marenkilatte

Egguccino, latte, marenki, kahvi, marenkilatte, munakahvi


Egguccino, latte, marenki, kahvi, marenkilatte, munakahvi

Egguccino, latte, marenki, kahvi, marenkilatte



Olin keväällä lounaalla, jossa puheeksi tuli myös erilaiset munakahvit. Yksinkertaisimmillaan raaka kananmuna sekoitetaan mustaan kahviin ja vaahdotetaan teho- tai sauvasekoittimella, jotkut lisäävä joukkoon myös kookosöljyä.  On myös versio, jossa muna rikotaan kahvin joukkoon jo ennen keittämistä.

Kepeämpi vaihtoehto on marenkilatte, johon käytetään kypsentämätöntä "ranskalaista marenkia"



Marenkilatte


1 annos vastakeitettyä espressoa (tai tuplaespresso)
1 valkuainen
1-2 rl tomusokeria

Vatkaa valkuainen kuohkeaksi vaahdoksi, lisää maun mukaan tomusokeria. (Käytin mansikan makuista tomusokeria, joka antoi miedon maun ja kauniin vaaleanpunaisen värin). Kaada espresso kuppiin ja nostele valkuaisvaahto kahvin päälle. Tarjoile.

Jos marenkikahvi ei inspiroi, kokeile laventelilattea. Laventeli onkin yksi  tämän vuoden trendikkäimmistä mausteista.


Oeltko maistanut munakahveja? Mitä pidit?

Suklaamarenkikakku

Kevät ja kesä tuovat mukanaan erilaisia juhlia; on äitienpäivää, valmistujaisia, päättäjäisiä,  rippijuhlia, häitä... Ja miltei aina tarjotaan kakkua. Syntisen suklainen suklaamarenkikakku on ihana tarjottava juhliin.

Tein suklaamarenkikakkua uudenvuoden juhliin, mutta kappas vain; tämä(kin) resepti oli unohtunut luonnoksiin.Täytyykin kahlata luonnoskansio läpi. Siellä on aiheista postauksille, reseptejä ilman kuvia, kuvia ilman tekstiä jne...

Suklaamarenkikakku on todellinen makeanystävän unelma. Vaikka ainesluetteo on pitkähkö, kaikki raaka-aineet saa lähikaupasta eikä kakku ole vähän leiponeellekaan liian vaikea.




suklaakakku, marenki, leivonta

suklaakakku, marenki, leivonta

suklaakakku, marenki, leivonta


Suklaamarenkikakku

Kakku

225 g tummaa suklaata, hienonnettuna
2 dl suolatonta voita kuutioituna
2 suurta munaa
4 keltuaista (valkuaiset käytät marenkiin)
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl jauhoja siivilöitynä
1/2 tl leivinjauhetta, siivilöitynä
1 dl mantelijauhoa

Marenki

4 munanvalkuaista
2 dl tomusokeria
1 tl etikkaa
2 tl maissitärkkelystä, siivilöitynä
1 rkl kaakaota, siivilöitynä
½ dl tummaa suklaata, sulatettuna


KAKKU

Kuumenna uuni 170 C asteeseen. Voitele kevyesti 20 cm kakkuvuokakevyesti, vuoraa pohja leivinpaperilla ja aseta sivuun.

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Ota levyltä kun suklaa on sulanut ja anna seistä pari minuuttia.

Vatkaa suuressa kulhossa munat, munankeltuaiset, fariinisokeri ja vanilja. Vatkaa noin 5 minuuttia, kunnes seos on vaaleaa ja hyvin kuohkeaa. Lisää yksitellen sulatettu suklaa-voiseos, jauhot, leivinjauhe ja mantelijauho ja taittele varovasti muna-sokerivaahdon joukkoon. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa noin 30 min, kunnes kakku on miltei, mutta ei täysin kypsä. Ota kakku uunista. 

Kakun paistamisen loppuvaiheessa tee marenki/ohje alla ja kaada marenki heti uunista ottamasi kakun päälle.


MARENKI


Heti kun otat kakun uunista, kaada marenki kakun päälle.

Nosta uunin lämpötilaa 180 asteeseen.

Laita munanvalkuaiset puhtaaseen kulhoon ja vatkaa kunnes vaahtoon muodostuu pehmeitä huippuja. Lisää sokeri hitaasti vatkaten (noin 1 rkl kerrallaan). Kun olet lisännyt sokerin, lisää etikka ja vatkaa, kunnes marenki kiiltävää. Lisää maissitärkkelys ja kaakao, vatkaa kevyesti kunnes ne ovat sekoittuneet marengin joukkoon. Kaada joukkoon hitaasti sulatettua suklaata ja taittele suklaa lastalla marengin joukkoon. Kaada marenki kakun päälle.

Aseta kakku takaisin uuniin ja paista noin 15-20 minuuttia tai kunnes marenkiin tulee kuiva kuori. Voit testata kevyesti napauttamalla. Sisältä marenki jää pehmeäksi ja vähän sitkeäksi. Ota kakku uunista kun se on valmis ja anna jäähtyä.

Peruna-taleggiopizza

Olen tainnut joskus useampi vuosi sitten jakaa perunapizzan ohjeen blogissa, mutta tässä päivitetty versio yleisön pyynnöstä. Viimeisimmän pizzan tein vappuaattona taleggio-juustolla. Maku on upea!

Peruna-taleggiopizza,perunapizza, taleggiojuusto, pizzataikina

Peruna-taleggiopizza,perunapizza, taleggiojuusto, pizzataikina

Peruna-taleggiopizza,perunapizza, taleggiojuusto, pizzataikina
Peruna-taleggiopizza,perunapizza, taleggiojuusto, pizzataikina
Peruna-taleggiopizza,perunapizza, taleggiojuusto, pizzataikina

Perunapizza (yhdelle)

1 keskikokoinen peruna
½ purkkia smetanaa
100 g Taleggio-juustoa
suolaa
tuoretta rosmariinia
oliiviöljyä

Parhaan pizzataikinan salaisuus on taikinan nostattaminen 72 tuntia viileässä. Parhaaksi todetun pizzataikinan resepti toimii aina. Pizzaperjantaihin kannattaa varautua siis jo tiistaina. Jos taikinaa jää yli, sen voi pakastaa annoksina. Tämä taikina kestä hyvin pakastamista.

Aiemmin parhaan tuloksen takaavia 00-jauhoja joutui ennen hakemaan erikoisliikkeistä, mutta nyt niitä saa jo marketeistakin.

Älä kauli taikina vaan muotoile sitä käsin levittelemällä leivinpaperin päällä. Pitkä nostatus ja 00-jauhot antavat taikinaan hyvän sitkon, taikina leviää mukavasti ilman kaulinat.

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen alalämmölle. Laita uunipelti alalämmölle kuumenemaan.

Ohueksi levitellyn pizzataikinan päälle levitä ohut kerros smetanaa (suosikkini on Deliciest 20% smetana) ja taleggio-juuston palasia (tai mozzarellaraastetta). Ripottele hieman rosmariini neulasia smetanan päälle.

Leikkaa pestyä, kuorimaton peruna paperinohuiksi viipaleiksi. Painele perunaviipaleistä irtoavaa nestettä siivilässä ja taputtele viipaleet vielä talouspaperilla kuivaksi. Levitä perunaviipaleet pizzan pinnalle "kalansuomukuosina",Vielä ripaus merisuolaa, rouhaus mustapippuria ja loraus oliiviöljyä. Perunan tulee olla mahdollisimman ohueksi leikattua, jotta se ehtii kypsyä uunissa samaan tahtiin pohjan kanssa.
Ota uunipelti uunista, nosta leivinpaperilla oleva pizza uunipellille. Nosta uunipelti takaisin uuniin, laske uunin lämpötilan220 C asteeseen ja  anna pizzan paistua n. 12-15 minuuttia kunnes pohja o kypsä ja rapea ja perunaviipaleet kauniin ruskeita.

Perunapizza maistuu veden, oluen tai samppanjan kera.