Erilaiset kirjanjulkkarit ja lahjavinkki kesän juhlijoille

Ruokatoimittaja, valokuvaaja Mari Moilasen neljännen ruokakirjan -Taikinakirjan- julkkareita vietettiin eilen. Mari on tuttu Jotain maukasta-blogista, häneltä on aiemmin ilmestynyt Sitä parempi soppa 1 & 2- ja Syötäviä vietäviä-kirjat.


taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi

Julistamistilaisuuden piti olla jo muutama viikko sitten, mutta Mari oli juuttunut Italiaan lennonjohtajien lakon takia. Julkkarit saatiin kuin saatiinkiin siirrettyä ja Fabianinkadun pieni Toca-ravintola täyttyi iloisista julkaisun juhlistajista vaikka monella oli huomisen lakkiais- ja päättäjäisvalmistelutkin kesken.


Taikinakirjassa on helposti totetettavia, kekseliäitä reseptejä parhaan onnistumisen vinkkeineen. Jokaisesta taikinasta voi tehdä monenlaisia makupaloja moneen makuun; kääretorttuja, piirakoita, pannukakkuja, banaanikakkua. Myös erikoisruokavaliot on huomioitu.



taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi
taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi
taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi

taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi

taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi




Normaalisti ruokakirjajulkkareissa on ruokia toteutettuna sellaisenaan julkaistavan kirjan resepteillä. Mari oli järjestänyt Tocan Gennaron kanssa julkkarit kekseliäästi vähän eri tavalla. Gennaro oli saanut inspiraatiota kirjan resepteistä ja kauniista kuvista & versioinut reseptien perusraaka-aineista omat, uudenlaiset toteutuksensa. Itsekin usein selailen keittokirjoja ja saan niistä inspiksen johonkin ihan muuhun kuin mikä alkuperäinen resepti on. Tästä kirjasta täytyy kyllä toteuttaa reseptejä ihan sellaisenaankin.

Tocassa olen käynyt pari vuotta sitten syömässä, pitäisi mennä taas uudestaan. Illalliselta on jäänyt mieleen paitsi herkullinen ruoka myös Siipan kommentti tarjoilijalle "Tosi hyvää, ihan kuin kotona!" Hänen mielestään se oli paras kehu, jonka voi antaa💜

Toca on pian menossa remonttiin ja avautuu raikastettuna taas elokuussa, ruokaan ei ole tulossa muutoksia. Kesällä ja myöhemmin Tocan ystäviä palvelee uusi Toca Deli kauppahallissa.


taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi


Taikinkirja on oiva lahjaidea vaikka huomisen valmistujille, hääpareille ja muille kesän juhlijoille. Kirjan reseptillä totetuttu leipomus ja Taikinakirja sen kylkeen olisi myös kiva mökkituliainen.


Korkea marjakakku

Olen viime aikoina kunnostautunut kakkujen leipomisessa muutamaan otteeseenkin. En ole normaalisti kakkujen leipomisesta niin innostunut koska mielestäni niiden tekemisessä ei voi aivan yhtä vapaasti soveltaa kuin muussa ruoanlaitossa. Ostettuani korkean 18 cm kakkuvuoan, olen kuitenkin tehnyt omiin syntymäpäiväjuhliini korkean kakun ja äitienpäiväksi tämän marjakakun. Kevään juhlien aikaan helpohkoja kakkureseptejä ei voi olla liikaa.

Kuohkean kakkupohjan resepti on sama kuin korkeassa syntymäpäiväkakussa, tällä kertaa lisäsin kakkuun kaakaota ja tein vain yhden kakkupohjan, joten kakusta ei tullut yhtä korkea kuin synttärikakusta.


Ajattelin ensin tehdä nakukakun, jossa olisi paljon marjoja päällä, mutta Siippa halusi kuorrutuksen samaa kreemiä kuin syntymäpäiväkakussakin.



täytekakku, leivonta, leipominen

täytekakku, leivonta, leipominen

täytekakku, leivonta, leipominen


Vuoan halkaisija: korkeareunainen 18 cm vuoka



Kakkupohja


2,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kaakaojauhetta

1-2 tl leivinjauhetta

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

1 dl kiehuvaa vettä

Voitele ja korppujauhota vuoka. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään.

Vaahdota munat ja sokeri isossa kulhossa, kuuma vesi saa munat ja sokerin vaahtotumaan runsaasti. Aloittaessasi vaahdotusta laita vesi kiehumaan (mittaa vettä kattilaan hieman enemmän kuin tarvitset, kiehuessa osa ehtii haihtua pois jos vielä vaahdotat munia ja sokeria veden jo kiehuessa). Muna-sokerivaahto on valmista, kun nuolijalla tekemäsi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.


Kaada 1 dl vettä mitta-astiaan, lisää vesi 5-6 erässä ja jatka vatkaamista täydellä teholla.


Siivilöi tämän jälkeen jauhoseos munavaahtoon pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen. Kaada taikina vuokaan.


Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 30 min. Suojaa kakun pinta paistamisen puolivälissä alumiinifoliolla, jotta se ei tummu liikaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.



Halutessasi todella korkean kakun, tee kaksi kakkupohjaa.


Moussereseptin löysin suositusta Annin uunissa-leivontablogista, alkuperäisestä poiketen käytin siihen maustettua tuorejuustoa.


Marjamousse

150 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

4 liivatetta + tilkka vettä

1,5-2 dl kermaa

2-3 dl soseutettuja marjoja (mustikka, punaherukka, mustaherukka, vadelma tms.)




Vaahdota kerma ja vaniljakastike kulhossa kuohkeahksi.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (noin 5 minuuttia).

Vatkaa tuorejuusto ja sokeri keskenään.

Soseuta tai paseeraa tuoreat marjat tai sulatetut pakastemarjat. Lisäsin lisäksi vielä pilkottuja mansikoita soseen joukkoon, jotta kakku sai vielä hieman korkeutta ja mehevyyttä lisää.

Lisää soseutetut marjat edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen.

Liota puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä.

Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.

Kääntele tai vatkaa lopuksi sekaan kerma-vaniljavaahto.

Täytä kakku moussella mielellään heti valmiiksi leikatun kakun väliin – mousse hyytyy jääkaapissa.




Kreemi oli sama kuin syntymäpäiväkakussani


Vadelmakreemi


250 g voita

5-6 dl tomusokeria

1 rkl maitoa

3 tl vadelmajauhetta


Anna voin pehmetä huoneenlämmössä tunnin ajan.


Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi. Lisää tomusokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten


Lisättyäsi kaiken sokerin jatka vatkaamista usean minuutin ajan. Lisää maito, jatka vatkaamista.


Lopuksi lisää vadelmajauhetta lusikallinen kerrallaan. Jatka vielä vatkaamista.


Valmis voikreemi on kuohkeaa ja vaaleaa. Kreemin vatkaamiseen menee noin 10 minuuttia. Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi neuvotaan usein resepteissä levittämään kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen, sellaisen puuttuessa käytin leveäteräistä, vanhaa isoa ruokailuveistä.


Levitä voikreemi kakkupohjan päälle ensin niin tasaisesti kuin mahdollista. Käytä kakkupohja jääkaapissa 5-10 min jotta kreemi kovettuu kakun pintaan ja toista levitys.


Alkoholiton, raikas mocktail kesän juhliin

Alkoholittomien juomien eli mocktailien suosio lisääntyy jatkuvasti. Kesän juhlissa on huomaavaista tarjolla maistuvia juomia myös heille, jotka eivät juo alkoholia: Alkoholittomia juomia on  muutenkin hyvä pitää tarjolla heillekin, jotka haluavat viinin tai muiden alkoholijuomien lisäksi raikkaita, alkoholittomia juomia.  Juhlapäivät ovat yleensä pitkiä ja seurustelujuomaksi sekä kilistelyyn peruspommacin sijaan voit tarjota vaikka raikasta syreenitonicia.

Raikas, hapan tonic ja makea, parfyyminen siirappi muodostavat tyylikkään, ei liian makean kokonaisuuden.


Helpon syreenisiirapin ohje oli blogissa perjantaina. Juuri nyt on paras aika kerätä syreenin kukintoja.

mocktail, cocktail, alkoholiton_drinkki, alkoholiton_cocktail, syreenijuoma, trendikäs_tonic



mocktail, cocktail, alkoholiton_drinkki, alkoholiton_cocktail, syreenijuoma, trendikäs_tonic
 mocktail, cocktail, alkoholiton_drinkki, alkoholiton_cocktail, syreenijuoma, trendikäs_tonic

mocktail, cocktail, alkoholiton_drinkki, alkoholiton_cocktail, syreenijuoma, trendikäs_tonic
  
mocktail, cocktail, alkoholiton_drinkki, alkoholiton_cocktail, syreenijuoma, trendikäs_tonic




Eva_solo, vesipullo, maustettu_vesi

Syreeni, kukkiva puu
Syreenitonic

4 cl syreenisiirappia
tonicvettä
jäitä
koristeeksi mintunlehtiä

Sekoita siirappi ja tonicvesi, lisää jäitä ja mintunlehtiä.


Onko sinulla jotain suosikkimocktailreseptiä?



Juomapullo Eva Solo, saatu blogin kautta