Viinit grillijuhlissa tarjosi Santa Helena/Juomavinkki
Kesä on grillijuhlien aikaa. Grilliin ei tarvitse laittaa vain lihaa vaan grillattavaksi sopivat monenmoiset ruoat.
Chileläisten Santa Helena-viinien ja
Hannan Soppa-Hannan sekä
Tiskivuoren Emäntä-Heidin järjestämissä bloggaajien grillijuhlissa oli tarjolla upea kattaus grilliruokia jotka tehtiin nyyttäriperiaatteella. Itse tein Taleggio-grillipizzaa karamellisoidun sipulin kera sekä tomaattipizzaa.
Aloitin grillijuhliin valmistautumisen hyvissä ajoin, kolme vuorokautta aiemmin. Pizzataikinasta tulee erinomainen kun sen antaa kohota rauhassa viileässä 24-72 tuntia. Karamellisoidun sipulinkin voi valmistaa edellisenä päivänä.
Aloitin grillijuhliin valmistautumisen hyvissä ajoin, tarkistin ensin täytteiden määrän tekemällä koepizzan ihan tavallisessa uunissa maalla edellisenä viikonloppuna. Pizzassa ei saa olla liian paljon kosteita täytteitä, täytteestä ei saa tulla liian "märkää", jotta pizza kypsyy hyvin.
Pizzataikinan olen tehnyt jo vuosia aina hyväksi havaitulla Luca Plataninan ja Saku Tuomisen Pizze-kirjan ohjeella nostattamalla taikinaa viileässä yhteensä noin 72 tuntia, mutta vuorokaudessakin pizzataikina nousee jääkaapissa hyvin jos ei kolmea päivää aiemmin muista taikinaa tehdä.
Grillijuhlien kepeänä aloituksena voi tarjoilla valkoviinistä ja tonicista tehtyä tervetuliaisjuomaa. Santa Helena Chardonnay ja tonic sopivatkin hyvin yhteen.
En ole tottunut grillaaja, mutta päätin hypätä pois mukavuusalueelta. Grillijuhliinhan olisi voinut tuoda jotain muutakin kuin grillattavaa. Ilme onkin hieman epäröivä kun tutkailen pizzan kypsymistä. Grillin säädöt, lämpötila ja paistoaika olivat minulla vähän hakusessa ja yksi pizzoista kärähtikin pohjasta niin, ettei sitä laitettu tarjolle, mutta muut maistuivat syöjille.
Taleggiopizzasta tuli hieman erinäköinen grillissä kuin uunissa kun grillissä pizza kypsyy tietysti alhaaltapäin. Pizzan voi grillin puutteessa siis hyvinkin paistaa myös uunissa.
Taleggiopizzan lisäksi tein tomaattipizzan joka tarjoiltiin itse tehdyn peston kanssa. Pizzani valmistuivat viimeisinä, huomasin vasta bloggaajakaverin ottamasta kuvasta, että olin kiireessä levitellyt pestoa kakkulapiolla pizzan päälle. Se oli ilmeisesti kiireessä osunut ensimmäisenä käteen.
Ruoan kanssa oli tarjolla Santa Helenan viinejä. Chardonnayta ja Cabernet Sauvignonia saa nyt myös puolen litran kartonkipakkauksissa, jotka on kevyt kantaa vaikka piknikille.
Ruoan määrä oli lähtenyt käsistä, kuten aina ruokaihmisten järjestäessä nyyttäreitä. Jokainen oli tehnyt jotain herkullista, kaikkea halusi maistaa (ja ehkä vähän santsatakin). Aurinko paistoi, seura oli mainiota ja ruokaa riitti. Mikä upea kesäpäivä!
Pizzakivi olisi paras apuväline grillipizzan paistamiseen, mutta ilman sitäkin valmistus onnistuu.
Taikinasta tulee kaksi grillipizzaa. Valmistelut kuulostavat pitkällisiltä, mutta pizza palkitsee tekijänsä eivätkä aktiiviset työvaiheet vie paljoakaan aikaa, etenkin jos vaivaa koneella.
Teen pizzataikinaa usein isomman erän ja pakastan sitä annoskokoisina taikinapalloina. Taikina kestää hyvin pakastamista.
Hitaasti nostatettava pizzataikina
500 g “00”-vehnäjauhoja
3,5 dl kylmää vettä
3 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)
Ota tilkka vettä erikseen (n. 10%) ja sekoita siihen hieno merisuola.
Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja lisää vesi (90%). Jos käytät tuorehiivaa, liuota se aluksi veteen ja vasta sen jälkeen jauhoihin. Vaivaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.
Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin.
Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.
Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein. Hyvä yleiskone on tässä kyllä kullanarvoinen, en varmaan jaksaisi/viitsisi vaivata tarpeeksi käsin ja siinä lopputulos kärsisi.
Koko prosessi kestää n. 20 minuuttia. Älä tingi vaivaamisajasta, jotta käymisprosessi käynnistyy kunnolla ennen jääkaappiin laittamista. Jos siirrät taikinan kylmään vaivaamatta, saattaa olla, ettei taikina ala nousta. Kuivahiiva toimii varmemmin kuin tuorehiiva, käytä myös mahdollisimman hyvälaatuista jauhoa.
Kun taikina on valmis, sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja laita vihanneslokeroon, noin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile palloksi. Käsittele taikinaa varoen niin, ettet riko ilmakuplia. Laita pallot vielä toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin (tai halutessasi vielä pidemmäksi ajaksi, jopa 2-3 päiväksi). Ota kohonnut taikina pois jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia huoneenlämmössä, ennen kuin aloitat taikinan käsittelyn.
Karamellisoitu sipuli
Kolme isoa sipulia
3 rkl voita
2 rkl öljyä
Sulata 3 rkl voita ja 2 ruokalusikallista öljyä paksupohjaisella isolla pannulla keskilämmöllä. Lisää sipulit ja hauduta välillä sekoitellen kunnes sipulin väri on muuttunut kullankeltaiseksi, noin 45 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
Jauhota pizzataikinan pohjapuoli polentajauhoilla, jotta se ei tartu kiinni.
Grillipizza
200 g Taleggio-juustoa
200 creme fraichea
puolet pizzataikinasta
karamellisoitu sipuli
suolaa
pippuria
polentajauhoja jauhottamiseen
Venyttele pizzataikina varovasti, älä kauli. Hitaasti nousseessa hyvistä jauhoita tehdyssä taikinassa on hyvä sitko ja se venyy hyvin käsin levittelemälläkin.
Taittele sopivan kokoinen pala foliota kaksinkerroin, levitä leivinpaperi folion päälle ja ripottele leivinpaperille kevyesti polentajauhja, se estää taikinaa tarttumasta. Nosta pizzataikina leivinpaperilla vuoratulle foliolle.
Mausta creme fraiche suolalla ja pippurilla, levitä seos pizzataikinan päälle. Ripottele kuutioiksi leikattu taleggio ja karamelllisoitu sipuli pizzan pinnalle. Levitä pullasudilla oliiviöljyä kevyesti pizzan reunoille.
Aseta pizzakivi grillin ritilälle ja säädä kaasugrillin
polttimot keskilämmölle. Anna grillin lämmetä kansi kiinni. Kun grilli on erittäin kuuma – noin 260 C°, tähän menee noin 10 minuuttia – avaa kansi ja nosta pizza folion päällä grilliin (grillikiven päälle). Sulje kansi, laske lämpötilaa hieman ja paista kunnes taikina on kypsynyt ja taleggiojuusto kuplii, noin 6-7 minuuttia. Varo, ettei pohja pala.
Tarjoile heti.
Oletko koskaan kokeillut paistaa pizzaa grillissä?