Viisi viikon varrelta

 Sisältää PR-näytteitä saatuja tuotteita 


Eiran puiston ruusut

Portti eira

Viikon odotetuin ja pelätyin; Aila-myrsky tuli ja meni viikolla, Helsingissä onneksi vähäisenä. Vain sateen ja tuulen maahan piiskaamat lehdet ja oksat muistuttivat myrskypäivästä eilisessä auringonpaisteessa. 


urtekram Spicy Orange blossom


Käsisaippuaa on tänä vuonna kulunut pullokaupalla. Hyvä tuoksu ja hoitavat ainesosat saavat lukuisista päivittäisistä pesuhetkistä miellyttäviä. 

Luomukosmetiikkasarja Urtekramin vegaaniset, sokerirukomuovipakkauksiin pakatut, hoitavat Spicy Orange Blossom-käsisaippuat ja sarjan muut tuotteet tuotteet (saatu PR-näyte) tuoksuvat kivasti appelsiinin kukille ja mausteille. Aloe vera, sheavoi ja hyaluronihappo jättävät ihon pehmeäksi. Sarjan hiustuotteet hoitavat erityisesti kuivia ja vaurioituneita hiuksia.


Cafe Finlandia



Pääsin viikolla pressitilaisuudessa maistelemaan Finlandia-talon Finlandia Cafen Neljän ilmansuunnan Taste of Finland -lautasen suomalaisia, valikoituja herkkuja.

Finlandia Cafe on kalustettu  Alvar Aallon alkuperäisillä Finlandia-talon kalusteilla, jotka ovat aikaisemmin olleet piilossa suurelta yleisöltä.

Karamzininrannan puolella sijaitseva, kaikille avoinna oleva kahvila tarjoaa arkisin keitto- ja salaattilounasta sekä after workin työpäivän päätteeksi. 


Possunfile resepti




Viikon nopea ruoka on taateli- ja viikunapossu Bon Appetitin ohjetta mukaillen. Juomana pressinäytteenä saatu, liharuokien kanssa maistuva Castillo de Molina Cabernet Sauvignon. 


Taateli- ja viikunapossu


3 rkl oliiviöljyä jaettuna

1 porsaan sisäfilee

 suolaa ja mustapippuria

5 taatelia kuutioituna

2 viikunaa kuutioituna

2 rkl appelsiinimehua 

3 rkl hienonnettua tuoretta korianteria sekä lehtiä tarjoilua varten


Kuumenna uuni 200 asteeseen.  Kuumenna 1 rkl.  öljyä suuressa uuninkestävässä paistinpannussa keskilämmöllä.  Mausta possunfile suolalla ja pippurilla. Ruskista lihaa pannulla käännellen, kunnes file on ruskistunut kaikilta puolilta, n. 6–8 minuuttia.  Siirrä paistinpannu uuniin ja kypsennä kunnes paksuimpaan kohtaan asetettu paistimittari on 77 °, n. 10–15 minuuttia.  Siirrä file leikkuulaudalle ja anna levätä vähintään 5 minuuttia ennen viipalointia. 

Sekoita taatelit, viikunat, appelsiinimehu,  pannulle jääneet lihanesteet, 3 rkl hienonnettua korianteria pienessä kulhossa;  mausta suolalla ja pippurilla. 

Tarjoile viipaloitu file taateli-viikunalisäkkeen kanssa. 

Kuten kuvasta näkyy,  nyt on virallisesti siirrytty ruokakuvauksessa pitkälti keinovalokauteen, ainakin omassa aikataulussani. Ilta pimenee kun saavun töistä kotiin ja on pakko turvautua kuvauksessa keinovaloon. Tulos ei todellakaan ole  spontaanille luonnonvalon rakastajalle mieleinen. Valo ei ole kaunis luonnonvalo, tulee heijastuksia (note to myself: mattapintaiset astiat!) ja varjoja. Valoisina kesäiltoina nappaan kameran käteen ja otan pari kuvaa. Pimeinä iltoina valaistusta pitäisi suunnitella ja valmistella, etenkin mikäli mielii saada ruoan lämpimänä pöytään. Pitkän päivän jälkeen siihen ei aina ole energiaa.  Ehkäpä jaankin vain viikonlopun valoisina tunteina kuvattavia brunssireseptejä kevääseen asti. 


Anoppilassa

Pelargoniat


Tänään on vietetty päivää anoppilassa. Kävin myös etsimässä sieniä, mutta löysin vain kolme tattia. Jostain syystä hyvinä sienivuosina anoppilan lähimetsissä on vähän sieniä, mutta huonoina vuosina olen löytänyt sieniä hyvin.

Miten sinun viikkosi on sujunut? 


Marinoitu papu-tomaattisalaatti

Vielä kymmenisen vuotta sitten en välittänyt pavuista lainkaan. Nyt syömme niitä eri muodoissaan useasti. Myönnettäköön kyllä, että englantilaiseen aamiaiseen kuuluvat pavut tomaatikastikkeessa saavat edelleen kylmiä väristyksiä aikaan, vaikka tässäkin annoksessa papuja yhdistetään tomaattiin. Taitaa enemmänkin rasvaa tihkuva englantilainen aamiainen, joka jotenkin puistattaa.

Pavuista saa helposti proteiinia, etenkin 5:2-paastopäivinä syömme usein pitkään kylläisenä pitäviä papuja. Maukasta papusalaattia on helppo tehdä enemmänkin kerralla muutamaksi päiväksi.



papu, tomaatti, salaatti

papu, tomaatti, salaatti

papu, tomaatti, salaatti

Marinoitu papu-tomaattisalaatti


1 kg härkäpapuja (tai yksi tölkillinen härkäpapuja)
1 400 g tölkki valkopapuja
1 salottisipuli, hienonnettua
3 rkl punaviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä hiennonnettua
1 tl sitruunamehua
0,5 dl tuoretta persiljaa ja oreganoa
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl korianterinsiemeniä rouhittuna
suolaa
pippuria

rasiallinen kirsikkatomaatteja puolitettuna
basilikanlehtiä

Sekoita hienonnettu salottisipuli ja punaviinietikka kulhossa. Anna marinoitua noin 10 minuuttia.

Papujen marinoituessa hienonna persilja ja oregano.

Lisää kulhoon salottisipulin ja punaviinietikkan kanssa pavut, yrtit, valkosipuli, sitruunamehu, oliiviöljy, korianterinsiemenet, pippuri ja suola.

Anna marinoitua tunnin verran jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoile tomaatin ja basilikan kanssa.


Kuuluvatko pavut sinun ruokalistallesi? 



Viisi viikon varrelta

 Postaus sisältää saatuja PR-näytteitä


Olipa taas kiireinen arkiviikko, mutta viikolla sain myös Siipan kotiin yli kuukauden työreissulta toiselta puolen Suomea ja viikonloppuna pääsimme pitkästä aikaa ystävien luo. 


Miso-ponzumarinoitu lohi


Viikon yksinkertaisin illallinen oli miso-teriyakilohi. Isommista ja nykyisin kai vähän pienemmistäkin marketeista löytyvät japanilaiset misotahna ja teriyakikastike maustavat lohen helposti. Sekoita kumpaakin ruokalusikallinen ja sivele lohifileen pintaan, paista 200 C uunissa 20 min. Tarjoile paistettujen sienten, salaatin ja/tai riisin kanssa. 


Diego Dalla Palma luomiväri syksy 2020



Diego Dalla Palma

"Lilaa luomeen" kuulosti aikoinaan vitsiltä, mutta violetin ja malvan sävyt sopivat hyvin harmaasilmäiselle. Diego Dalla Palman (saatu PR-näyte) syksyn 2020 luomivärin sävyjä olen käyttänyt yksittäin, vaaleamman malvan lisäksi tummimmatkin sävyt ovat kevyesti levitettynä sopineet työpäivän arkimeikkiinkin.


Casrilllo de molina



Nyt huomaa, kuinka nopeasti illat hämärtyvät. Valokuvauksestakin tulee haastavampaa, kun pimeä laskeutuu hetkessä. Perjantai-iltana ajattelin vielä hyvin ehtiväni hyvin kuvaamaan hunaja-laventelikastikkeen kanssa tarjoamani ankanrinnan, mutta niin vain yllätti pimeä kuvaajan. ( Castillo de Molina Pinot Noir saatu PR-näyte). Voi valoisat illat, kaipaan teitä jo. 


Tatit





Sosiaaliset ympyräni ovat olleet pienet keväästä alkaen. Pari viikkoa sitten näin ystäviä ensimmäistä kertaa vuodenvaihteen jälkeen ja nyt vietimme viikonloppua heidän luonaan. Kaikille tapaamisille antaa nyt entistä enemmän arvoa. 

Poimin ennen kotiinlähtöämme muutaman tatin lähimetsästä tänään, ne päätyivät illalla ruokaan. Suppiksia en ole löytänyt vielä yhtään, täytyy käydä katsastamassa vakiopaikkojen tilanne maalla ensi viikonloppuna. 


Hehän ovat kuin kaksi marjaa



Lopuksi viikon kevennys. "Hehän ovat kuin kaksi marjaa" - instapostaukseni sai valtavasti yksityisviestejä. Heti kun näin vaalean pörrötakin kaupan ikkunassa, tuli kälyni Mariian villakoira Honey mieleen. Takkia oli suorastaan pakko kokeilla, mutta ainakin toistaiseksi se jäi kaupan rekkiin. 


Miten sinun viikkosi on sujunut?