Viisi viikon varrelta

 Sisältää saatuja PR-tuotteita*

Oi mikä ihana, aurinkoinen ja viimein lämmin viikko on ollutkaan.


Lintukylpylä


Lintukylpylä


Parveke on laitettu miltei kesäkuntoon, vielä puuttuu valosarjoja. Toivottavasti löydämme sopivat. 

Pikkulinnut ovat löytäneet taas kylpemään ja juomaan parvekkeen "kylpylään", parvekkeen kulmaan viritettyyn vanhaan teekuppiin, joka pidetään läpi kesän aina täynnä raikasta vettä. 

Pionikimppu





Pirkka pionit




Pian siirryn kesäksi vain ihailemaan parvekkeen, pihapiirin ja luonnon väriloistoa, mutta yksi pionikimppu oli ostettava vielä. Kyllä nämä Pirkan pinkit pionit todella vaihtavat väriä. Värinvaihtoa on moni somessa ihmetellyt ja toden totta, väri muuttuu kirkkaasta pinkistä haalean keltaiseksi.


Kesäkeittiö

Grillailuilta


Vaikka oli perjantaina töissä ja olikin kiireinen päivä heti aamusta iltakuuteen, tuntui viikonloppu ihanan pitkältä kun torstaina käytiin maalla anoppilassa, perjantai-iltana spontaanisti ystävien kesäkeittiöllä grillaamassa ja lauantaina lähdimme ex tempore staycationille hotelliin. Viestittelin ystävän kanssa, joka oli toisessa keskustahotellissa lähilomalla, mutta päädyimme lopulta viettämään ilta omien puolisoiden kanssa omien hotellien parvekkeilla, molemmilla kun sattui olemaan parvekkeelliset huoneet.

Staycationista tulossa postaus myöhemmin. Muutamassa tunnissa kaupungilla ja hotelliyöpymisellä tuntui pääsevän kauemmaksikin kuin tutuille kulmille kuuden minuutin metromatkan päähän kotoa.

Kun viime syksystä on ollut töiden lisäksi lähinnä kotona, tällaiset pienet irtiotot tuntuvat taas aivan ihmeellisiltä.


Guinot slim Detox cream


Hotellilla oli aikaa hoivailla itseään. Ehdin hieroskella itseeni Guinotin Slim Detox Cremeä*. Ehkei ylellisen tuntuinen voide ihan koronakiloja hävitä, mutta se auttaa siloittamaan selluliittia, vilkastuttaa nestekiertoa ja vähentää turvotusta. Ihokin jäi ihanan pehmeän tuntuiseksi.


Kerrotut tulppaanit

Tulppaanit

Kerrotut tulppaanit

Kevätkukat

Kirsikankukat

Kirsikankukat

Kukkiva koristeomenapuu

Kukkiva koristeomenapuu




Magnolia

Kevät tuntui olevan hetken pysähdyksissä, mutta yht'äkkiä kirsikkapuut kukkivat, tulppaanit ovat auenneet, vanhan kotipihan magnolia kukoistaa ja kotikadun 140 koristeomenapuusta ensimmäinen on puhjennut kukkaan. Tähän ohikiitävään hetkeen koettaa joka vuosi aina takertua tallentaen kukkaloistoa kuviin ja mieleen samalla toivoen, että ajankulun voisi hetkeksi pysäyttää. 


Kuinka viikkosi on sujunut, oletko ehtiny nauttia kevään kauneudesta? 

Villivihanneskeitto ja nokkospesto

Villivihannekset ovat nuorina versoina parhaimmillaan. Niitä kannattaa hyödyntää juuri nyt, ennenkuin lämpöaalto ryöpsäyttää niiden kasvun.

Monet rikkaruohoina pidetyistä kasveista ovat syötäviä. Varmistu kuitenkin, että tiedät mitä poimit. Kasvien tunnistamiseen on sovelluksia ja sivustoja. Esim. nuoret nokkoset, vuohenputket ja litulaukat ovat nyt mehevimmillään. Ne käyvät niin salaatteihin, pestoihin kuin keittoonkin. Isomaksaruoho on kallioilla viihtyvä mehevä mehikasvi, se käy keittoon sekä salaatteihin. 

Villivihanneskeiton maku on metsäisen raikas, mutta hienostunut.

Villiyrttikeittoresepti

Villivihanneksia voi huoletta poimia kaupungissakin, kun ei aivan keskustassa, autoteiden varresta tai koirien ulkoilupolkujen varrelta poimi.


Villivihanneskeittoresepti








Villivihanneskeitto

 

1,5 l nuoria horsmanverson varsia, nokkosta, litulaukkaa, isomaksaruohoa ja vuohenputken versoja

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl voita

1 dl kuohukermaa

1/2 rkl sitruunanmehua

ripaus mustapippuria

ripaus hienonnettuja korianterinsiemeniä

 

Huuhtele kasvit. Leikkaa horsmanversojen puumainen kantaosa pois (noin 2 cm). Ryöppää nokkoset nopeasti n. 1-2 min. 

 

Kuori ja hienonna sipulit. Paloittele horsman varret pienemmiksi paloiksi. Kuullota sipuleita voissa kattilassa. Lisää villivihannekset, vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä noin 10 minuuttia.

 

 

Aja keitto sileäksi sauvasekoittimella. Jos keittoon jää  sitkeitä kasvikuituja, siivilöi keitto (horsma kuoret voivat olla hieman sitkeitä, siivilöity keitto on samettisen sileää) . Sekoita joukkoon kerma ja sitruunanmehu. Mausta korianterinsiemenillä ja pippurilla. Annostele keitto kulhoihin. Koristele nokkospestolla ja versoilla.

 

Nokkospesto

1 litra nuoria nokkosenversoja

0,5 dl kurpitsansiemeniä tai hsselpähkinää

1,25 dl oliiviöljyä

1 valkosipulin kynsi

suolaa maun mukaan


Huuhtele nokkosen versot kylmällä vedellä.

Ryöppää nokkosia 1-2 minuuttia. Huuhdo ryöpätyt nokkoset nopeasti kylmällä vedellä. Puristele vesi nokkosista. 

Mittaa tehosekoittimeen tai sauvasekottimen kulhoon öljy, kurpitsansiemenet/hasselpähkinät ja valkosipuli. 

Aja teho- tai sauvasekoittimella tai kunnes massa on tasaista. Mausta suolalla. 

 

 

Oletko käyttänyt villivihanneksia ruoanlaitossa? 

 

 


Tahini-taatelipuuro

Tuorepuuro on kuulunut aamurutiineihini jo vuosia, olen versioinut puuroa vaikka minkälaiseksi. Puuroon on päätynyt kaikkea mahdollista kaalin kannoista tyrniin.

Yksi suosikkejani on tahini-taatelipuuro, jota teen kun haluan jotain erikoisen hyvää aamun aloitukseksi. Taatelin ja banaanin lisäksi muuta makeutusta ei tarvita, tahini antaa makuun herkullista pehmeyttä ja paahteisuutta. Teen puuron banaania vaille valmiiksi illalla ja ajan koko puuron sauvasekoittimella sileäksi.

 

Tahini-taatelipuuro





Tahini-taatelipuuro (kahdelle)


1½ dl kaura- tai ruishiutaleita

2 rl tahinia

5 taatelia paloiteltuna

1 rl chiansiemeniä

1 pieni banaani paloiteltuna

2 dl vettä tai kasvimaitoa

 

Sekoita ainekset illalla  banaania lukuunottamatta sauvasekoittimen kulhossa. Peitä kannella ja laita jääkaappiin yöksi.


Lisää banaani aamulla ja soseuta sauvasekoittimella. Voit lisätä nestettä riippuen siitä, millaisen koostumuksen puuroosi haluat.


Mitä sinä syöt aamuisin?