Makean raikas minisitruunamarmeladi

 Lidlissä on ollut myynnissä makeita minisitruunoita, joita voi syödä kuorineen. En ollut tällaisia pikkusitruunoita koskaan nähnyt ja uteliaana ostin rasian. Maku on tosiaan tavallista sitruunaa selvästi makeampi ja kuoret ovat ohuet. Olemme syöneet minisitruunoita viipaloituina aamutuorepuuron kanssa, mutta mieleeni tuli heti, että niistä saisi tehtyä myös hyvää marmeladia. 

Tein marmeladin David Lebovitzin bergamottimarmeladireseptiä mukaillen. Marmeladista tulikin hyvää; makeaa ja raikasta yhtä aikaa.







Minisitruunamarmeladi


Rasiallinen minisitruunoita, n. 200 g

1,5  dl sokeria

2,5 dl vettä + lisää sitruunoiden kiehauttamiseen

ripaus merisuolaa


Huuhtele ja kuivaa sitruunat, leikkaa kannat pois, leikkaa kumpikin puoliksi, purista puolikkaista mehu siivilän läpi kulhoon ja samalla poista siemenet.

Viipaloi sitruunat mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

Laita sitruunaviipaleet kattilaan, peitä vedellä ja kiehauta.  Anna kiehua viisi minuuttia ja valuta hyvin.

Kaada sitruunaviipaleet takaisin kattilaan, lisää sokeri, 2 1/2 dl vettä, sitruunoista puristettu mehu sekä suolaripaus ja kuumenna kiehuvaksi.

Keitä sitruunaviipaleita ajoittain sekoittaen, kunnes marmeladi alkaa jähmettyä ryppytestin avulla: ota lusikallinen marmeladia ja laita pakastimessa olleelle lautaselle. Jos marmeladi viiden minuutin kuluttua rypistyy, kun tönäiset sitä lusikalla, se on valmista.  Jos ei, jatka kypsentämistä toistaen tätä vaihetta, kunnes marmeladi saavuttaa halutun koostumuksen. Tähän menee n. 30 minuuttia.

Kaada marmeladi puhtaaseen purkkiin ja kierrä kansi päälle.  Kun purkit ovat jäähtyneet, säilytä ne jääkaapissa, jossa ne säilyvät vähintään kuusi kuukautta.


Apua Ukrainaan

Mietitkö mitä kautta lahjoittaa rahaa Ukrainaan?



Apua suoraan Ukrainaan sekä Ukrainasta paenneille siviileille toimittaa moni järjestö. Linkit löytää täältä. Lahjoittaminen on tehty helpoksi mm. Mobilepay-maksamisella.


Aika auttaa on juuri nyt, vaikka apua Venäjän sotatoimien runtelemalle Ukrainalle ja ukrainalaisille tarvitaan vielä pitkään, etenipä tämä julma tragedia kuinka tahansa.

Fenkoli-omenasalaatti veriappelsiinikastikkeella

 Olen syönyt tänä talvena kilokaupalla veriappelsiineja, en tunnu saavani niistä tarpeekseni.

Talven kääntyessä kevättä kohden raikkaat salaatit ovat alkaneet miellyttää talven täyteläisten makujen jälkeen taas enemmän, kuten joka kevättalvi ja ostoskoriin kertyy hdelmiä ja vihanneksia yhdistettäväksi salaatissa.

Tämän salaati necorinon suolaisuus antaa vastapainoa fenkolin, retiisiin ja omenan raikkaudelle ja veriapplsiinikastikkeen makeudelle.


Fenkoli-omenasalaatti veriappelsiinikastikkeella



Fenkoli-omenasalaatti veriappelsiinikastikkeella



Fenkoli-omenasalaatti

1 pieni fenkoli ohuiksi viipaloituna

1 keskikokoinen omena ohueksi viipaloituna

10 retiisiä ohueksi viipaloituna

1 verigreipin hedelmäliha

50 g pecorinoa ohuina lastuina


 Kastike


 1/2 veriappelsiinin mehu

 3 rkl oliiviöljyä

 1 tl Dijon-sinappia

 suolaa ja pippuria maun mukaan




Sekoita kulhossa pecorinolastut, fenkoli, omena, retiisit ja verigeippi. Hedelmien ohueksi viipaloimiseen voit käyttää juustohöylää tai terävää veistä.

Yhdistä appelsiinimehu, oliiviöljy, sinappi, suola ja pippuri pienessä kannellisessa purkissa.  Ravista hyvin.  Maista ja mausta tarvittaessa.

Kaada kastike salaatin päälle ja kääntele kevyesti


Salaatin kanssa sopivat myös rouhitut pähkinät.