Avgolemono-keitto

Avgolemono on munan ja sitruunan seos, jota käytetään keittojen ja kastikkeiden sakeuttamiseen Kreikassa.

Kreikkalainen muna-sitruunakeitto avgolemono





Kreikkalainen muna-sitruunakeitto avgolemono

Kreikkalainen kanaliemi-munakeitto on yksi yksinkertaisista, edullisista suosikkiruoistani. Löysin reseptin aikoinaan keittokirjasta, jonka ostin seitsemäntoista v
uotta sitten häämatkallamme San Franciscosta. Olen tehnyt avoglemonoa silloin tällöin siitä lähtien. Orzo-pasta muistuttaa ulkonäöltään riisinjyväsiä. Aiemmin olen ostanut orzoa Lähi-Idän elintarvikkeita myyvistä liikkeistä, mutta sitä saa nyt jo isommista marketeistakin.


Avgolemono-keitto


1 l kanalientä
1 dl orzo- eli jyväpastaa
2 kpl kananmunia
1 sitruunan mehu puristettuna
suolaa tarvittaessa ja mustapippuria sekä persiljaa tai korianteria maun mukaan
(broilerinlihaa)

Kiehauta kanaliemi ja keitä pastaa liemessä ohjeen mukaan. Vatkaa kananmuna, lisää sitruunamehu ja vatkaa vielä vaahdoksi. Ota kattila liedeltä, lisää sitten varoen kanalientä mukaan vaahtoon. Suurusta muna-sitruunavaahdolla. Älä anna kiehua enää, jottei keitto juoksetu.

Oletko syönyt sitruunalta maistuvaa keittoa?

Viisi viikon varrelta

PR-näyte/PR-kutsu**

Vaikka aivan eteläistä rannikkoa lukuunottamatta lunta näyttää olevan edelleen enemmän kuin vuosiin tähän aikaan, on kevätkin alkanut näyttää merkkejään. 

Lumikellot


Ensimmäiset kotipihan lumikellot lakastuvat jo pian. Niiden lumen alta kurkottelevat nuput ovat minulle aina se ensimmäinen lupaus keväästä, jonain vuosina jo helmikuun puolivälissä, tänä vuonna vasta maaliskuun loppupuolella. Maalla taas ensimmäistäkään kukkaa ei ole vielä näkyvissä, vaan hanki peittää vielä maan.


Riina Hifumi kukkakirja valkoisten kukkien lumo


riina hifumi kukkakirja valkoisten kukkien lumo



Versoja Vaahteramäeltä-blogista tuttu puutarhuri ja pihasuunnittelija Riina Hifumi on juuri julkaissut kirjan Valkoisten kukkien lumo*. Kirjassa on tietoa niin puutarha- ja parvekukkien kuin sisäkasvien ja leikkokukkienkin valinnasta sekä hoidosta. Ihastutava kirja sisältää paljon tietoa kauniiden kuvien lisäksi. Juuri tähän aikaan, luonnon vasta herällessä, oman pikku parvekkeen kesää suunnitellessa on ihana selailla kirjaa.


Bistro Johan parsaviikot 2022


Bistro Johan parsaviikot 2022


Bistro Johan parsaviikot 2022

Kevään parsakausi on taas pyörähtänyt käyntiin. S-ryhmän kutsumana kävin maistelemassa Radisson Blu Royal Hotelissa Bistro Johanin parsamenun**. Oli kiva tavata samalla monia tuttuja pitkästä aikaa.

Alkuun tarjottiin parsakeittoa ja Nicolas Feuillatten Selection Brut -samppanjaa.

Pääruokana oli kuhaa ja parsaa hollandaise, alsacelaisen Wolfberger Rieslingin kanssa. Samppanjan lisäksi hapokas riesling toimiikin loistavasti parsan viiniparina.

Aina on tilaa jälkiruoalle; aterian loppuun nautittiin raparperipaistosta, vaniljajäätelöä ja mansikkaa.

Parsaviikkoja vietetään S-ryhmän ravintoloissa 6.4.–24.5.2022.


ravintola ragu helsinki

ravintola ragu helsinki

ravintola ragu helsinki

ravintola ragu helsinki


Olen syönyt myös toisen kerran ravintolassa tällä viikolla. Etenkin nyt, kahden melko hiljaisen vuoden jälkeen on ollut ihana ollut ihmisten keskellä nauttimassa hyvästä ruoasta.

Kiirastorstaina olin mieheni ja kälyni kanssa Ragussa syömässä. Ravintola Ragu on monelle tuntematon. Itse arvostan sitä yhtenä Helsingin parhaista ravintoloista. Illallinen oli aivan huippu ja ravintolan leivät yhtä hyviä kuin muistinkin.




17. hääpäivä

Nukkuva koira

päärynätsatsiki

Pitkäperjantaina tultiin maalle. Eilen vietettiin 17. hääpäivää syöden hyvin; ukrainalaista pampushky-leipää, libanonilaista lammasta, persialaista riisiä, hummusta, halloumia ja pestoa sekä päärynätsatsikia. Tsatsikia voi tehdä myös vaikka nektariineista tai muista hedelmistä. 

Hääpäivälahjaksi sain siemeniä, sipuleita ja puutarhatarvikkeita. Osan kylvän kotiparvelkeen laatikoihin ja osan maalle. Kotona krassit kasvavat kun jo korkeina, Tapani mukaan kylvin ne aivan liian tiuhaan ja suoraan parvekelaatikkoon. Ihan hyvin silti kasvavat, kuten aina.

Suhteemme ei niin hyvin sujuneesta alusta olen kirjoittanut postauksen yhdeksän vuotta sitten. Postauksen lopussa oleva lause "Mies on edelleen hauska, mutta luotettava ja nainen on edelleen onnellinen, että löysi miehen uudestaan" pitää edelleen paikkansa.


Miten kevätviikkosi on sujunut? Oletko päässyt rentoutumaan pääsiäispyhinä?



Takaisin Tallinnaan

PR-matka Tallink/Visit Tallinn/40+-blogit


Olen käynyt Tallinnassa varmaan n. 150 kertaa. Suurin osa on ollut työmatkoja, mutta alati uudistuvaan Tallinnaan on tullut tehtyä lukuisia huvimatkojakin. Viimeisestä matkasta on kuitenkin - olosuhteiden takia - yli kaksi vuotta. Kuinka olenkaan kaivannut Tallinnaan!



Viimein perjantaina pääsin matkaamaan takaisin lahden yli 40+ -blogien pressimatkalla. Matka sujui joutuisasti Megastarin Business Loungen aamiaistarjoiluista nauttien.


Tallink Spa & Conference-hotelli sijaitsee satamassa, vanhan kaupungin välittömässä läheisyydessä. Hotellista löytyvät niin kauneus- ja hyvinvointikeskus kuin sauna- ja vesikeskus. Osa joukostamme kävikin uimassa ja kauneushoidoissa hotellin spassa.


Chocokoo Tallinn suklaakurssi


Chocokoo Tallinn suklaakurssi


Illan ohjelmassa oli suklaatasting ja suklaatyöpaja Chocokoossa Telliskivellä. Chocokoossa kaikki konvehdit tehdään käsin ja  kaakakopavut hankitaan laadukkailta pienviljelijöiltä. Kaakaopavuissa on samanlaisia eroja kuin kahvissa tai viinissäkin, maussa voi olla vaikkapa savuisuutta, hedelmäisyyttä tai happoisuutta.

Teimme suklaaganache-tryffeleitä, omani maustoin rosmariinilla, appelsiinilla ja inkiväärillä. 


Ristorante Flavore olaadukkaista raaka-aineista valmistettua herkullista italialaista ruokaa tarjoileva ravintola Tallinnan Linnahallin ja Tallink Spa & Conference -hotellin välissä. Ravintolan erikoisuus on hauska "viiniautomaatti", josta viiniä annostellaan itse. Vinkkinä; muista laittaa lasi hanan alle ennenkuin painat napista.







Fotografiskassa Telliskivellä on kolme valokuvanäyttelyä tällä hetkellä; eläinystävien must-näyttely; eläinaiheinen The Pet Show, Hassan Hajjajin kulttuurisia kliseitä ja stereotypioita haastava Vogue, The Arab Issue sekä virolaisen Kaupo Kikkasin mustavalkoinen, vaikuttava Inner Cosmos.


Muraali Telliskivi Tallinna








Aina on aikaa minikierrokselle ja pikku ostoksille. Saimme ahdettuja virallisen ohjelman väliin myös pari kuvaustaukoa ja lyhyttä ostoshetkeä. Ostin Balti Jaaman ruokahallista anoppilan Tarmo-koiralle siannahkoja, yläkerran antiikkiliikkeistä ruokakuviin muutamalla eurolla pari vanhaa lautasta, Uzbekkilaista pistaasihalvaa sekä kuivattua vadelmaa. Vartissa ehtii ihmeitä!

Ennen laivalle siirtymistä pysähdyttiin vielä Nauticassa, jossa tein myös pikakierroksen ruokakaupassa. Muhun leipäkauppaa ei enää Balti Jaamassa ole, mutta perinteistä virolaista mustaa leipää sain ostettua Rimistä.








Paluumatkalla nautittiin taas Megastarin Business Loungen rauhassa lounasta ja laivan upeassa kaupassakin ehdimme käydä.


Viro on 1.4. alkaen luopunut koronaviruksen vuoksi asetetuista maahantulorajoituksista. Viroon matkustaessa ei enää kysytä rajalla koronatodistusta tai negatiivista testitulosta.

Virossa
- Maskipakko loppui sunnuntaina 3.4. Maskin käyttö on enää vain suositus esimerkiksi joukkoliikenteessä tai ruuhkaisissa tiloissa.
- Koronapassia ei 15.3. alkaen kysytä esimerkiksi ravintoloissa, museoissa tai muissa vapaa-ajan palveluissa. 
- Ravintoloilla ja muilla kohteilla ei ole enää aukiolorajoituksia.

Huolehdi silti, että sinulla on matkalla mukana todistus täydestä koronarokotesarjasta tai sairastetusta koronataudista, koska Suomessa maahan tullessa todistuksia tarkastetaan osalta matkustajista pistokokeenomaisesti. 


Tallinnaan haluan pian päästä uudestaan. Siellä on aina paljon nähtävää ja koettavaa, kaikkien näiden vuosien ja lukemattomien matkojen jälkeenkin.