Does anybody have extra 10 million euros?

Sunnuntaina kävelimme Eiran huvila-alueella tämän viehättävän vanhan rakennuksen ohi. Alkukesästä ihailin viereistä puistoa, mutta en rehevänä kukkivaa puistoa ihaillessani kiinnittänyt sen laidalla olevan talon rappioon huomiota.

Uljas rakennus on jätetty oman onnensa nojaan ja se on pahasti rapistunut. Ihailimme rakennusta ja samalla surimme sen alennustilaa.
 On Sunday we passed by this lovely old building in Eira, Helsinki.
The previosly handsome building, located in one of the most expensive areas in Helsinki, seems to be abandoned and is in bad shape.

I admired the beautiful park next to the building in July but didn't notice the bad shape of this building by the park then.
Rakennus kiinnosti sen verran, että googlasin mitä tietoja siitä löytyi netistä. Talovanhus on ilmeisesti tyhjillään ja jakamattomana kuolinpesän hallussa.
"Rakennus on Arkkitehti Onni Tarjanteen piirtämä huvila valmistui vuonna 1911. Ensimmäinen omistaja pankinjohtaja Geog Sidorow myi talon ja tontin konsulinna Ines Gullichsenille vuonna 1918. Kymmenen vuotta myöhemmin omistajaksi tuli turkulainen teollisuusmies, konsuli Edgar Grönblom. Hän muutti taloon vuonna 1933, mukana seurasi perheen Polysteekkia käyvä poika Sven.

Talon sisustustyöt tilattiin sisusturarkkitehti Harry Rönehomilta. Samaan aikaan kuvanveistäjä Viktor Jansson sai tehtäväksi suunnitella pihalle suihkulähteen.

Taloon jäi asumaan yksin DI Sven Grönblom. Taloudenhoitaja ja talonmies-autonkuljettaja asuivat omissa huoneistoissaan rakennuksen kellarikerroksessa."

Lähde:
Nenonen, Kaija: Herrasväen ja työläisten kaupunki / Kaija Nenonen, Kirsti Toppari. Helsingin sanomat, 1983
2. p. 1984. - 3. p. 1986 - 6. p. 2002 (s. 18-19)

Olisiko kellään kymmentä miljoonaa (tai ehkä kahtakymmentä?...) talovanhuksen lunastamiseen ja kunnostamiseen entiseen loistoonsa Museoviraston valvonnassa? Itselläni käteistä ei ole tällä hetkellä ihan riittävästi.

The building interested me so much that I googled it in the evening.

The villa designed by architect Onni Tarjanne was completed in 1911. The first owner was bank manager Geog  Sidorow. He sold the house and land to Ines Gullichsen in 1918. Ten years later, the house was sold to a Turku-based industrialist, Consul Edgar Gröndblum. He moved into the house in 1933 with his student  son Sven.
 The house interior design is by interior architect Harry Rönehom.  At the same time, sculptor Viktor Jansson received the task of designing the courtyard fountain.
After consul Gröndblum passed away, his engineer son Sven lived there with a housekeeper and  chauffeur/janitor  who had their apartments in the basement. "
 source:
  Nenonen, Kaija: Herrasväen ja työläisten kaupunki / Kaija Nenonen, Kirsti Toppari. Helsingin Sanomat, 1983
  2. tel 1984. - 3 tel 1986 - 6 tel 2002 (pp. 18-19)

Does anyone have 10 million euros (or maybe twenty?) to buy the building an dland & restore the building to it's lost glory? I am a bit short of cash at the moment...

2 kommenttia :

  1. Onpa kaunis vanhusparka. On se hyvä ettei ole rahaa mistä tapella kuolinpesän kesken niinko tuolla ilmeisesti tapahtuu kun jätetty retuperälle. Toivottavasti saavat jaettua joskus että joky ökyrikas saa ostaa ja kunnostaa. Meillä oli kans tuossa nurkilla "linna" myynnissä, tosi vanha ja hyväkuntoinen mutta hinta oli hieman yli kympin ja oiskohan nyt menny kaupaksi kun ei löydy netistä, vuoden se tais roikkua ja ihmettelin ettei venäläiset ole jo ostanut.
    Ollaan monesti laskeskeltu työkavereiden kans miten saatais kimppaan tuollainen mutta liian suureksi tulee lainat vaikka meitä ois kuinka monta perhettä.

    VastaaPoista
  2. Asun tuossa nurkan takana ja aina kävelen haikeana tuon talon ohi. Niin kaunis ja silti hylätty. Jos olisi rahaa niin olisin empimättä satsannut tuohon ja kunnostanut vanhaan loistoonsa - pelottaa vaan, että joku taho tuon kauniin talon vielä pilaa jollain modernilla otteella tai että vanhus pääsee hoitamattomana rapistumaan niin ettei sitä saa enää edes kunnostettua. Nämä vanhan kunnostamiset ja alkuperäiset jutut ovat niin omaa sydäntä lähellä, että moderni on melkein kirosana... ;)

    Pesä voisi lopettaa riitelyn ja antaa talon minulle, lupaan pitää siitä hyvää huolta! ;)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.