Muutama päivä sitten kerroin illallisesta, jota varten oli tilannut netistä hummerin.
Hummeri lihasta suurin osa tosin syötiin salaatissa jo edellisenä iltana, mutta kuoret ja jalat säästettiin seuraavan päivän alkuruokakeittoon.
Tutkailin netistä reseptejä ja sovelsin niistä oman versioni.
Lobster bisque with vanilla aioli
Hummeri lihasta suurin osa tosin syötiin salaatissa jo edellisenä iltana, mutta kuoret ja jalat säästettiin seuraavan päivän alkuruokakeittoon.
Tutkailin netistä reseptejä ja sovelsin niistä oman versioni.
Hummerikeitto on maukas alkuruoka, jonka valmistus ei ole
kovin mutkikasta. Jännittävin vaihe on liekitys. Pidä kansi lähellä, jotta voit
tukahduttaa liekit, liesituuletin pois päältä ja pidä pää kaukana kattilasta!
Pari vuotta sitten onnistuin liekittämään Siipan kulmakarvat ja partaa, kun
hänen päänsä jäi pannusta humahtavan tulipallon sisään… Varovaisuutta siis
tässä osuudessa, muuten tämä ei suurta taitoa vaadi.
Liekitykseen löytyi 8 v. vanha avaamaton liettualainen brendis-pullo eli sikäläistä brandya... Kesällä join vihdoin viimeiset tipat 11 v. sitten Italiasta ostetusta Sambuca-pullosta... Molemmat olivat edelleen hyviä, ei vain ollut tullut juotua.
Liekitykseen löytyi 8 v. vanha avaamaton liettualainen brendis-pullo eli sikäläistä brandya... Kesällä join vihdoin viimeiset tipat 11 v. sitten Italiasta ostetusta Sambuca-pullosta... Molemmat olivat edelleen hyviä, ei vain ollut tullut juotua.
Hummerikeitto
vanilja-aiolin kera
1 hummeri
5 rkl voita
1 porkkana , pieneksi pilkottuna
1 purjo , hienonnettuna
1 salottisipuli ,
silputtuna
1 valkosipulinkynsi , hienonnettuna
appelsiinin kuori (vain valkoinen osa) hienonnettuna
1 tl mustapippuria
1 rkl tomaattipyrettä
4 timjamin oksaa
2 rakuunan oksaa
½ dl konjakkia tai brandya
3 rkl jauhoja
1l hummerilientä (fondista tehtyä)
1 dl vermuttia (tai valkoviiniä)
1,5 dl kermaa
suolaa ja pippuria
maun mukaan
Irrota jalat irtihummerista. Leikkaa hummerit kahtia
pituussuunnassa terävällä veitsellä. Irrota saksista ja kropasta lihat. Ota talteen
kaikki hummerista irtoava neste. Säästä liha toiseen tarkoitukseen, osan
lihasta voi käyttää koristeeksi .
Sulata rautapadassa 3 rkl voita keskilämmöllä. Kun vaahto häviää,
lisää hummerin kuoret ja jalat, porkkanat, purjo, sipuli, valkosipuli, appelsiinin
kuori, pippurit , tomaattipyree, timjami, rakuuna ja kevyt ripaus suolaa .
Kuullota sekoittaen 12-15 minuuttia, kunnes vihannekset ovat täysin pehmeitä .
Tee aukko kuorien ja vihannesten keskelle pataan, ja kaada konjakki. Anna konjakin lämmitä ja sytytä se tulitikulla. Anna palaa noin 30 sekuntia,
jotta liekki voi paahtaa kuoria hieman , sitten tukahduta liekit kannella . Ripottele
kuumaan konjakkiin 1 rkl jauhoja. Sekoita jauhoja n. minuutti. Sekoita
jauhojen joukkoon kaikki ainekset ja kuullota edelleen 3 min.
Lisää lämmin hummeriliemi, vermutti, hummerin mehut, anna
kiehahtaa. Vähennä lämpöä, anna kiehua
hiljalleen 40 minuuttia välillä sekoittaen. Siivilöi toiseen kattilaan. Nosta takaisin
liedelle, lisää kermaa ja sekoita.
Tee tahna (beurre Manie) lopusta jauhosta ja voista (2 rkl
kumpaakin). Vatkaa beurre Manieta, teelusikallinen kerrallaan kuumaan
keittoon, sekoita lusikallisten välillä. Et välttämättä tarvitse kaikkea beurre
Manieta. Lopeta lisääminen, kun keitto on hieman sakeutunut. Keitä vielä vähintään 2 minuuttia, jotta jauhot eivät
maistu raaoilta. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Koristele vanilja-aiolilla ja hummerin lihalla. Voit tehdä
itse aiolia, jos haluat, mausta valmis aioli säästeliäästi vaniljan siemenillä. En koskaan
onnistu aiolin tai majoneesin tekemisessä joten maustoin hyvän kaupan
majoneesin pienellä määrällä vaniljatangosta
raavittuja siemeniä.
Lobster
bisque is a tasty and relatively easy to make. Just be careful when you flambé;
keep hood off, keep the lid on hand, keep your head back. I managed to burn
Husband’s eye browns and tip of his beard few years back…
1 lobster
5 tbs
butter
1 carrot,
finely diced
1 leek, chopped
1 shallot, chopped
1 clove of garlic, chopped
zest of one
orange
1 tbsp.
tomato paste
4 thyme
sprigs
2 tarragon
sprigs
½ dl cognac
3 tbsp.
flour, divided
1l hot
lobster stock
1 dl
vermouth (or white wine)
1,5 dl
heavy cream
salt and pepper to taste
Pull the
legs off the lobsters. Using a sharp knife, chop the lobsters in half
lengthwise. Separate the claws and tails from the bodies. Remove the meat from
the claws and tails. Reserve any juices from the lobster. Reserve the meat for
another purpose, part of meat you can use for garnish.
In a Dutch
oven, melt 3 tbsp. of the butter over medium-high heat. When the foam subsides,
add the empty shells of the lobster (claws, tails, and bodies), the carrots,
leeks, shallots, garlic, orange zest, peppercorns, tomato paste, thyme,
tarragon, and a light sprinkling of salt. Sauté, stirring frequently, for 12-15
minutes, or until the vegetables are completely soft.
Make a well
in the center of the pot, and pour in the cognac. When it is warm, set it
alight with a match. Let it burn for about 30 seconds, allowing it to scorch
the shells slightly, then extinguish with a lid. Into the hot well of cognac,
sprinkle 2 tbsp. of flour. Stir the flour in the cognac for a minute, cooking
it slightly. Then stir to blend all the ingredients in the pot and continue to
sauté a 3 final minutes.
Add the hot
lobster stock, vermouth, any reserved juices, reduce the heat to medium-low and
bring to a simmer. Reduce the heat to low and simmer for 40 minutes, stirring
occasionally. Strain everything through a fine sieve or a colander lined with
cheesecloth, into another large pot. Return the strained soup to minimum heat,
add the heavy cream, and stir to combine.
Make a
paste (a beurre manié) from the remaining 3 tbsp. of butter and 3 tbsp. flour.
Whisk this, a teaspoon at a time, into the hot soup, incorporating each
teaspoon completely before adding another. You may not need to use all of the
beurre manié. Stop when the texture has homogenized, and thickened to a soft
velvet. Make sure you cook the soup for at least another 2 minutes, so the
flour does not taste raw. Season with salt and pepper to taste, and
serve.
Garnish
with vanilla aioli. You can make your aioli if want and season it sparingly with
vanilla seeds. I never succeed with aioli or mayonnaise, so I seasoned a good
quality store bought aioli with vanilla.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.