Sunnuntaina kävimme ystävien luona poimimassa omenoita. Yksitoista hedelmistä notkuvaa omenapuuta tuottaa joka toinen vuosi yllin kyllin satoa paritalon asukkaille aivan liikaakin, omenoita ei ehdi poimia sitä tahtia kun niitä jo tippuu puusta. Joka toinen vuosi puut lepäilevät ja tuottavat muutaman vaivaisen omenan.
On Sunday we visited friends and helped them to pick apples. Eleven apple trees bear apples every second years hundred of kilos apples, they don't now have time to pick the apples before fruits already fall out of threes. Every second year the trees rest and barely grow few apples.
Jalopuut ovat kauneimmassa ruskassaan Etelä-Suomessa.
Turning leaves are now in their most beautiful glory in Southern Finland.
Silti sitkeimmät kukat kukkivat vielä kauniisti.
Still many flowers are in full bloom.
Omenoiden poimimisen jälkeen päästiin tuorepuristamaan mehua.
After apple picking it was time to squeeze fresh apple juice.
Tuloksena on fantastista, luonnollista omenamehua; ei lisättyä sokeria, ei lisäaineita, vain puhdasta omenaa.
The result is fantastic, naturanl apple juice wihout added sugar and preservatives. Just fresh, pure juicy apples.
Siippa kinusi omenapiirakkaa, joten tein illalla Tarte Tatinin Siken ohjeen mukaan. Vuokani oli ehkä hieman liian matala ja osa sokeri-voiseoksesta kuohui uuni pohjalle. Ilman tätä pikku tapaturmaa tulos olisi ollut vieläkin mehevämpi, mutta hyvä näinkin.
Noin 50 g voita
1,5 dl fariinisokeria
4-6 kiinteätä hapanta omenaa
Taikina:
1,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
2 munaa
1. Höylää juustohöylällä jääkaappikylmä voi vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele fariinisokeri sen päälle.
2. Siivuta omenat ja lado viipaleet voin ja sokerin päälle.
3. Sekoita jauhoihin kardemumma sekä leivinjauhe
4. Valmista taikina vatkaamalla pehmeään voihin ensin sokeri ja sitten munat yksitellen, lisää maustetut jauhot.
5. Levitä taikina omenien päälle ja paista torttua uunissa 200 asteessa noin 30 min. tai kunnes torttu on pinnalta kullanruskea.
6. Anna jäähtyä hetki ja kumoa sitten tarjoiluvadille. Torttu on parhaimmillaan lämpimänä vaniljajäätelön kanssa (jäätelöä ei ollut, tarjosin tortun seurana pari ruokalusikallista paksua turkkilaista kevyjugurttia).
Husband craved for apple pie, so I made a Tarte Tatin. My dish was a bit too low, so part of the sugar and butter mix did overflow in the oven. Without this incident the tart could have been even juicier, but it was pretty good as it was.
On the bottom of the dish:
Approximately 50 g of butter
1.5 dl of brown sugar
4-6 firm acidic apple
For the dough:
1.5 dl of flour
1 tablespoon ground cardamom
1 teaspoon baking powder
100 g soft butter
1 dl sugar
2 eggs
1. Shave cold butter on the bottom of the pan in an even layer, and sprinkle brown sugar on top of it.
2. Slice the apples and lay the slices on top of sugar and sugar mix.
3. Stir baking powder and cardamom in the flour
4. Prepare the batter by whipping first the soft butter and sugar together, then the eggs one at a time, add the seasoned flour.
5. Spread the batter over the apples and bake pie in the oven at 200 degrees for about 30 min. or until the surface of the cake is golden brown.
6. Allow to cool for a moment, and then set aside on a serving dish. Tart is best served warm with ice cream (I didn't have ice cream so I served light Turkish yoghurt with it).
Kiitos taas vinkistä. Meidänkin Farmers Market varmaan löytyy nyt vastapuristettua omenamehua. Onhan se vaan hyvää. Tarte Tatinia olen joskus yrittänyt tehdä, mutta yritys ei muistaakseni ollut kovin onnistunut. Ehkä tällä ohjeella onnistuisi paremmin.
VastaaPoistaVoi nam! Minäkin tahdon juuri puristettua omenamehua. :D Tekispä mieli leipoakin jotain omenista... Aurinkoista sunnuntaita!!
VastaaPoistaMehu oli todella hyvää, meillä on sitä pari pulloa vielä pakkasessa. Ajattelin tänään anoppilassa kokeilla tarte tatinia uudestaan, vähän korkealaitaisemmassa vuoassa.
VastaaPoista