Tämä resepti on kirjasta Kanelia ja kuusen tuoksua. Tein joululahjaksi muutaman purkillisen hillottuja luumuja, mutta tämä salaatti on maukas muulloinkin talvella kuin vain joulun aikaan. Yhden purkin säilytin itselläni testattavaksi.
Salaatti hillotuista luumuista ja paistetuista maa-artisokista
Pari kourallista muutamaa eri salaattia
Paistettuja maa-artisokkia
Hillottuja luumuja
Rouhittua saksanpähkinää
Rouhittua saksanpähkinää
¼ dl balsamiviinietikkaa
½ dl oliivi- tai pähkinäöljyä
suolaa tai pippuria
Sekoita salaatinlehtien joukkoon paistetut
maa-artisokat, luumut, saksanpähkinät ja silputut salottisipulit.
Valmista kastike balsamiviinietikasta ja mausta se
suolalla ja pippurilla. Sekoita kastiketta salaatin joukkoon makusi mukaan.
Paistetut maa-artisokat
200 g maa-artisokkaa
1 rkl öljyä
2 timjaminoksaa tai kuivattua timjamia
suolaa ja pippuria
Kuori maa-artisokat ja pane
ne uunivuokaan. Pirskottele öljyllä ja mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
Paista uunissa 200 asteessa 20-30 min
This recipe I adapted from a Christmas book, but this salad is tasty during all winter. I made pickled lums for Christmas present, but saved one jar for us to test.
Salad of pickled plums and fried Jerusalem artichokes
Few handfuls of mixed lettuces
Fried Jerusalem artichokes
Pickled prunes
Chopped walnuts
¼ dl Balsamic vinegar
½ dl olive or peanut oil
Salt and pepper
Mix the salad leaves with the fried artichokes, plums, and chopped walnuts.
Mix the dressing of balsamic vinegar and oil, season with salt and pepper. Mix with salad.
Fried artichokes
200 g of Jerusalem artichoke
1 tbsp oil
2 thyme or dried thyme
salt and pepper
Peel the Jerusalem artichokes and place them in a casserole dish. Drizzle with oil and season with salt, pepper and thyme. Bake in oven at 200 degrees for 20-30 min
This recipe I adapted from a Christmas book, but this salad is tasty during all winter. I made pickled lums for Christmas present, but saved one jar for us to test.
Salad of pickled plums and fried Jerusalem artichokes
Few handfuls of mixed lettuces
Fried Jerusalem artichokes
Pickled prunes
Chopped walnuts
¼ dl Balsamic vinegar
½ dl olive or peanut oil
Salt and pepper
Mix the salad leaves with the fried artichokes, plums, and chopped walnuts.
Mix the dressing of balsamic vinegar and oil, season with salt and pepper. Mix with salad.
Fried artichokes
200 g of Jerusalem artichoke
1 tbsp oil
2 thyme or dried thyme
salt and pepper
Peel the Jerusalem artichokes and place them in a casserole dish. Drizzle with oil and season with salt, pepper and thyme. Bake in oven at 200 degrees for 20-30 min
Fantastista...
VastaaPoistaxx