Minä laadin yleensä meillä viikon ruokalistan ja myös toteutan sen. Siippa pääasiallisesti hoitaa keittiössä avustavia tehtäviä; pilkkoo, kuorii, mutta myös kattaa ja tiskaa.
Saimme pari viikkoa sitten raparpereja tuliaisiksi ja ne nähdessään Siippa antoi tarkan tilauksen. "Torttu, jossa on raparperia, jotain kreemiä, murupohja ja tohottimella ruskistettua marenkia!" Harvoin saan mitään vaatimuksia kotona, saati jotain noin tarkasti määriteltyä ruokatoivetta, joten pakkohan tämä oli toteuttaa ensi tilassa.
Vaikka kakussa on useita vaiheita, sen valmistaminen ei ole hankalaa ja työvaiheet sujuvat sukkelaan.
Raparperitorttu
Raparperitäyte
Marenki
Rhubarb tart
To make the meringue icing, place the sugar, water and
cream of tartar in a saucepan over high heat and stir until the sugar is
dissolved. Bring to the boil, reduce heat to low and cook for 3 minutes. Place
the eggwhites in the bowl of an electric mixer and whisk until soft peaks form.
While the motor is running, gradually add the sugar mixture and beat until
thick and glossy. Spoon
the meringue over the cake to serve.
Saimme pari viikkoa sitten raparpereja tuliaisiksi ja ne nähdessään Siippa antoi tarkan tilauksen. "Torttu, jossa on raparperia, jotain kreemiä, murupohja ja tohottimella ruskistettua marenkia!" Harvoin saan mitään vaatimuksia kotona, saati jotain noin tarkasti määriteltyä ruokatoivetta, joten pakkohan tämä oli toteuttaa ensi tilassa.
Vaikka kakussa on useita vaiheita, sen valmistaminen ei ole hankalaa ja työvaiheet sujuvat sukkelaan.
Raparperitorttu
Pohja
200 g margariinia
vajaa 1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 pitkä/paksu varsi raparperia ohuiksi
viipaleiksi leikattuna
vaniljasokeria
vaniljasokeria
Situunacurd
2 dl maitoa
220g sokeria
25 g maissijauhoa (maissitärkkelystä)
40 g voita, hienonnettu
80 ml sitruunamehua
1 rkl hienoksi raastettua sitruunan
kuorta
3 munankeltuaista
Marenkikuorrutus
220 g sokeria
30 ml vettä
1 tl sitruunamehua
3 valkuaista
Pohja
Vatkaa margariini ja sokeri. Lisää
muna ja vatkaa. Lisää lopuksi vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
Painele rasvatun irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä raparperiviipaleet pohjan päälle, ripottele vaniljasokerilla.
Paista n. 190 asteessa n. 35 min.
Levitä raparperiviipaleet pohjan päälle, ripottele vaniljasokerilla.
Paista n. 190 asteessa n. 35 min.
Sitruunacurd
Kuumenna 1,2 dl maitoa ja sokeria
kattilassa keskilämmöllä ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Sekoita
maissijauho ja loput maidosta pienessä kulhossa. Kaada maito- ja sokeriseokseen
ja sekoita. Lisää lämpöä , lisää voi ja vatkaa kunnes voi on sulanut. Lisää
sitruunamehu, sitruunankuori ja munankeltuaiset, vähennä lämpöä ja keitä
keskilämmöllä, vatkaten jatkuvasti 6-7 minuuttia tai kunnes seos paksuuntuu.
Kaada sitruunacurd kakkupohjaan raparperi-siiderikerroksen päälle ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi, kunnes
curd on asettunut.
Laita sokeri, vesi ja sitruunamehu
kattilaan, kuumenna ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Kiehauta, vähennä
lämpöä ja keitä 3 minuuttia. Vatkaa valkuaiset kunnes valkuaisvaahtoon on
muodostunut huippuja. Vatkaa jatkuvasti, vähitellen lisää sokeriseos ja vatkaa kunnes
marenki on paksu ja kiiltävä. Lusikoi kakkupohjaan päällimmäiseksi. Voit vielä
ruskistaa marenkia polttimella.
I rarely bake any sweets, but when friends brought us srhubarb stems, Husband asked if I could make a rhubarb tart. And not just any rhubarb tart but one with "crispy shell, creme, and lightly browned merengue". What could I do... he rarely demands any specific foods, but is happy with everything I make. Of course I had to make his wish come true.
I rarely bake any sweets, but when friends brought us srhubarb stems, Husband asked if I could make a rhubarb tart. And not just any rhubarb tart but one with "crispy shell, creme, and lightly browned merengue". What could I do... he rarely demands any specific foods, but is happy with everything I make. Of course I had to make his wish come true.
Rhubarb tart
shell
200 g margarine
less than 1 cup sugar
1 egg
3 cups wheat flour
1 tsp baking powder
lemon curd
2 dl milk
220g caster
(superfine) sugar
25 g cornflour
(cornstarch)
40 g butter,
chopped
80 ml lemon juiced
1 tablespoons finely grated lemon rind
3 egg yolks
meringue
icing
220 g caster (superfine) sugar
30 ml water
½ teaspoon
cream of tartar
3 eggwhites
To make the shell, beat the margarine and sugar. Add
the egg and beat. Finally, add the flour, mixed with baking powder. Press the dough
on bottom of a greased cake tin and along the edges.
Spread sliced rhubarb on shell bottom, sprinkle wiht vanilla sugar.
Bake abt. 35 min in 190 C.
Spread sliced rhubarb on shell bottom, sprinkle wiht vanilla sugar.
Bake abt. 35 min in 190 C.
To make the lemon curd, place 1,2 dl milk and the
sugar in a saucepan over medium heat and stir until the sugar is dissolved.
Place the cornflour and remaining milk in a small bowl and stir to combine.
Pour into the milk and sugar mixture and stir to combine. Increase heat to
high, add the butter and whisk until melted and combined. Add the lemon juice,
lemon rind and egg yolks, reduce heat to medium and cook, whisking
continuously, for 6–7 minutes or until thickened. Pour the lemon mixture into
the cake shell and refrigerate for 2 hours or until set.
Näyttää herkulliselta! Varsinkin nuo hiukan tummuneet reunat houkuttelevat maistamaan, sen aromit yhdistyneenä raparperiin ja kreemiin voi hyvin kuvitella. Taisi siippa olla aika onnellinen.
VastaaPoistaHoukuttelevat ovat kuvatkin!
Siippa oli haltioissaan, saa nähdä alkaako herkkuvaatimuksia tulal lisääkin...
PoistaMiten herkuliset ja aistikkaat kuvat, kaunista!
VastaaPoistaKiitos! Siippaa huvittaa, kun viritän "studion" keittiöön, mutta hän poseeraa aina tarpeen tullen kiltisti lautanen tms. kädessään.
PoistaIhana ohje! Tätä on pakko kokeilla, koska pihalla kasvaa raparperi ja sitä on paljon. Äsken tein raparperisoppaa, joka maistuu hyvältä mummolan tapaan eli soppa lautaselle ja sinne käsin paloitellaan pullan palasia. Maitoa reunoilla. Siinä se on.
VastaaPoistaRaparperisoppakin kuulostaaa herkullislta. Vielähän sesonkia on jäljellä, täytyy kokeilla muitakin reseptejä.
PoistaHei,
VastaaPoistaonko curdin sokerimäärä oikein?
M
Sokerin määrä on oikein, curd on viime vuonna tekemästäni Donna Hayn lime-marenki-suklaakakun reseptistä. Sokeria näyttää olevan vähemmän kuin monissa muissa curd-resepteissä, mutta omaan makuuni on ihan tarpeeksi makeaa, varsinkin marengin kanssa.
Poistahttp://lumolifestyle.blogspot.fi/2012/03/donna-hays-chocolate-lime-merengue-cake.html
http://www.donnahay.com.au/recipes/sweets/cakes/lemon-meringue-chocolate-cake
Ok, kiitos! :)
Poista