By request

 
 


 
Minä laadin yleensä meillä viikon ruokalistan ja myös toteutan sen. Siippa pääasiallisesti hoitaa keittiössä avustavia tehtäviä; pilkkoo, kuorii, mutta myös kattaa ja tiskaa.

Saimme pari viikkoa sitten raparpereja tuliaisiksi ja ne nähdessään Siippa antoi tarkan tilauksen. "Torttu, jossa on raparperia, jotain kreemiä, murupohja ja tohottimella ruskistettua marenkia!" Harvoin saan mitään vaatimuksia kotona, saati jotain noin tarkasti määriteltyä ruokatoivetta, joten pakkohan tämä oli toteuttaa ensi tilassa.

Vaikka kakussa on useita vaiheita, sen valmistaminen ei ole hankalaa ja työvaiheet sujuvat sukkelaan.



Raparperitorttu

Pohja

200 g margariinia

vajaa 1 dl sokeria

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta
 

 Raparperitäyte

1 pitkä/paksu varsi raparperia ohuiksi viipaleiksi leikattuna

vaniljasokeria

 

Situunacurd

 2 dl maitoa

 220g sokeria

 25 g maissijauhoa (maissitärkkelystä)

 40 g voita, hienonnettu

80 ml ​​sitruunamehua

1 rkl hienoksi raastettua sitruunan kuorta

  3 munankeltuaista

 

Marenkikuorrutus

220 g sokeria

 30 ml vettä

1 tl sitruunamehua

 3 valkuaista

 

Pohja

Vatkaa margariini ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa. Lisää lopuksi vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Painele rasvatun irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja reunoille.

Levitä raparperiviipaleet pohjan päälle, ripottele vaniljasokerilla.

Paista n. 190 asteessa n. 35 min.

 

Sitruunacurd

Kuumenna 1,2 dl maitoa ja sokeria kattilassa keskilämmöllä ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Sekoita maissijauho ja loput maidosta pienessä kulhossa. Kaada maito- ja sokeriseokseen ja sekoita. Lisää lämpöä , lisää voi ja vatkaa kunnes voi on sulanut. Lisää sitruunamehu, sitruunankuori ja munankeltuaiset, vähennä lämpöä ja keitä keskilämmöllä, vatkaten jatkuvasti 6-7 minuuttia tai kunnes seos paksuuntuu. Kaada sitruunacurd kakkupohjaan raparperi-siiderikerroksen päälle ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi, kunnes curd on asettunut.

 
Marenki

Laita sokeri, vesi ja sitruunamehu kattilaan, kuumenna ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Kiehauta, vähennä lämpöä ja keitä 3 minuuttia. Vatkaa valkuaiset kunnes valkuaisvaahtoon on muodostunut huippuja. Vatkaa jatkuvasti, vähitellen lisää sokeriseos ja vatkaa kunnes marenki on paksu ja kiiltävä. Lusikoi kakkupohjaan päällimmäiseksi. Voit vielä ruskistaa marenkia polttimella.


I rarely bake any sweets, but when friends brought us srhubarb stems, Husband asked if I could make a rhubarb tart. And not just any rhubarb tart but one with "crispy shell, creme, and lightly browned merengue". What could I do... he rarely demands any specific foods, but is happy with everything I make. Of course I had to make his wish come true.


Rhubarb tart


shell

200 g margarine

less than 1 cup sugar

1 egg

3 cups wheat flour

1 tsp baking powder

 
lemon curd

 2 dl milk

 220g caster (superfine) sugar

 25 g cornflour (cornstarch)

 40 g butter, chopped

80 ml lemon juiced

1 tablespoons finely grated lemon rind

 3 egg yolks

 

meringue icing

220 g caster (superfine) sugar

 30 ml water

 ½ teaspoon cream of tartar

 3 eggwhites

 
To make the shell, beat the margarine and sugar. Add the egg and beat. Finally, add the flour, mixed with baking powder. Press the dough on bottom of a greased cake tin and along the edges.

Spread sliced rhubarb on shell bottom, sprinkle wiht vanilla sugar.

Bake abt. 35 min in 190 C.

To make the lemon curd, place 1,2 dl milk and the sugar in a saucepan over medium heat and stir until the sugar is dissolved. Place the cornflour and remaining milk in a small bowl and stir to combine. Pour into the milk and sugar mixture and stir to combine. Increase heat to high, add the butter and whisk until melted and combined. Add the lemon juice, lemon rind and egg yolks, reduce heat to medium and cook, whisking continuously, for 6–7 minutes or until thickened. Pour the lemon mixture into the cake shell and refrigerate for 2 hours or until set.

 To make the meringue icing, place the sugar, water and cream of tartar in a saucepan over high heat and stir until the sugar is dissolved. Bring to the boil, reduce heat to low and cook for 3 minutes. Place the eggwhites in the bowl of an electric mixer and whisk until soft peaks form. While the motor is running, gradually add the sugar mixture and beat until thick and glossy. Spoon the meringue over the cake to serve.

9 kommenttia :

  1. Näyttää herkulliselta! Varsinkin nuo hiukan tummuneet reunat houkuttelevat maistamaan, sen aromit yhdistyneenä raparperiin ja kreemiin voi hyvin kuvitella. Taisi siippa olla aika onnellinen.

    Houkuttelevat ovat kuvatkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siippa oli haltioissaan, saa nähdä alkaako herkkuvaatimuksia tulal lisääkin...

      Poista
  2. Miten herkuliset ja aistikkaat kuvat, kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Siippaa huvittaa, kun viritän "studion" keittiöön, mutta hän poseeraa aina tarpeen tullen kiltisti lautanen tms. kädessään.

      Poista
  3. Ihana ohje! Tätä on pakko kokeilla, koska pihalla kasvaa raparperi ja sitä on paljon. Äsken tein raparperisoppaa, joka maistuu hyvältä mummolan tapaan eli soppa lautaselle ja sinne käsin paloitellaan pullan palasia. Maitoa reunoilla. Siinä se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperisoppakin kuulostaaa herkullislta. Vielähän sesonkia on jäljellä, täytyy kokeilla muitakin reseptejä.

      Poista
  4. Hei,

    onko curdin sokerimäärä oikein?

    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokerin määrä on oikein, curd on viime vuonna tekemästäni Donna Hayn lime-marenki-suklaakakun reseptistä. Sokeria näyttää olevan vähemmän kuin monissa muissa curd-resepteissä, mutta omaan makuuni on ihan tarpeeksi makeaa, varsinkin marengin kanssa.

      http://lumolifestyle.blogspot.fi/2012/03/donna-hays-chocolate-lime-merengue-cake.html

      http://www.donnahay.com.au/recipes/sweets/cakes/lemon-meringue-chocolate-cake

      Poista
    2. Ok, kiitos! :)

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.