Jossain vaiheessa vähän lupailin,itselleni, etten osta ihan saman tahtiin keittokirjoja kuin aiemmin. Keittokirjahyllyni on kirjaimellisesti romahtamassa keittokirjojen painosta....
Tätä uusinta opustani ei kuitenkaan voi laskea ostokseksi, sillä sain Jenni Häyrisen Katukeittiö-parempaa roskaruokaa-kirjan uunituoreen kappaleen viime viikolla Harju Dönerissä pidetyissä julkkareissa.
Kirjan idea vaikutti hauskalta. Katuruokaa kotona, rennolla tyylillä hyvistä raaka-aineista. Dönerin maistelun lomassa lehteilin heti kirjaa ja silmiini osui parikin reseptiä, joiden piti päästä kokeiluun pikaisesti; aasialaiset lihapulla ja tahmakastike sekä jugurttipizzapohja ja sille rakennettu libanonilainen lammaspizza.
Monta muutakin kokeilemisen arvoista, vähällä vaivalla toteutettavaa reseptiä kirjasta löytyy eli varsin käyttökelpojen keittokirja, joka varmasti lyhyehköine, nokkeline ohjeineen pääsee jatkuvampaankin käyttöön keittiössäni. Puhuin muutaman muun bloggaajavieraan kanssa kuinka välillä käteen saattaa osua visuaalisesti upeita keittokirjoja, joista ensin innostuu, mutta lopulta tajuaa, ettei kirjassa ole välttämättä yhtään sellaisenaan itseä miellyttävää reseptiä.
Tuumasta toimeen. Lihapullat ensimmäisenä testiin. Lihapullien pyöritys sujui mallikkaasti reseptin mukaan. Sitten kastikkeen tekoon... Noh... hoisin-kastiketta ei sitten ollutkaan. Se muistini mukaan hoisin-kastiketta sisältävä purkki olikin tamarindikastiketta... Mikä eteen? Miltäs se hoisin-kastike tarkalleen maistuikaan? Makealta ainakin. Mitä makeaa meillä on kotona? Viikunahilloa! Hoisin korvautui siis parilla ruokalusikallisella viikunahilloa, lusikallisella maapähkinävoita ja lorauksella soijaa...
Eli taas tuli sovellettua, vaikka piti mennä ohjeen mukaan. Oma versioni oli kyllä hyvää, enpä olisi arvannut, että viikunahillo ja lihapullat sopivat samalle lautaselle! Sen libanonilaisen pizzan lupaan kuitenkin tehdä alkuperäisen reseptin mukaan!
Kirjan idea vaikutti hauskalta. Katuruokaa kotona, rennolla tyylillä hyvistä raaka-aineista. Dönerin maistelun lomassa lehteilin heti kirjaa ja silmiini osui parikin reseptiä, joiden piti päästä kokeiluun pikaisesti; aasialaiset lihapulla ja tahmakastike sekä jugurttipizzapohja ja sille rakennettu libanonilainen lammaspizza.
Monta muutakin kokeilemisen arvoista, vähällä vaivalla toteutettavaa reseptiä kirjasta löytyy eli varsin käyttökelpojen keittokirja, joka varmasti lyhyehköine, nokkeline ohjeineen pääsee jatkuvampaankin käyttöön keittiössäni. Puhuin muutaman muun bloggaajavieraan kanssa kuinka välillä käteen saattaa osua visuaalisesti upeita keittokirjoja, joista ensin innostuu, mutta lopulta tajuaa, ettei kirjassa ole välttämättä yhtään sellaisenaan itseä miellyttävää reseptiä.
Tuumasta toimeen. Lihapullat ensimmäisenä testiin. Lihapullien pyöritys sujui mallikkaasti reseptin mukaan. Sitten kastikkeen tekoon... Noh... hoisin-kastiketta ei sitten ollutkaan. Se muistini mukaan hoisin-kastiketta sisältävä purkki olikin tamarindikastiketta... Mikä eteen? Miltäs se hoisin-kastike tarkalleen maistuikaan? Makealta ainakin. Mitä makeaa meillä on kotona? Viikunahilloa! Hoisin korvautui siis parilla ruokalusikallisella viikunahilloa, lusikallisella maapähkinävoita ja lorauksella soijaa...
Eli taas tuli sovellettua, vaikka piti mennä ohjeen mukaan. Oma versioni oli kyllä hyvää, enpä olisi arvannut, että viikunahillo ja lihapullat sopivat samalle lautaselle! Sen libanonilaisen pizzan lupaan kuitenkin tehdä alkuperäisen reseptin mukaan!
Tässä siis Jennin alkuperäinen ohje;
Peruslihapullat
500 g rasvaista jauhelihaa
1 dl leivänmuruja
1 kananmuna
1 sipuli
1tl suolaa
mustapippuria
Aasialaisten lihapullien taikina
annos peruslihapullataikinaa
1 valkosipulinkynsi
ripaus jauhettua inkivääriä
1 tl seesamiöljyä
tuoretta korianteria
Tahmakastike
1 dl hoisin-kastiketta
0,4 dl riisiviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl soijakastiketta
1tl seesamiöljyä
1tl jauhettua inkivääriä
Sekoita kaikki ainekset mukaan lukien puristettu valkosipulinkynsi, inkivääri. seesamöljy ja tuore korianteri silputtuna. Jos kuivaa leipää ei ole hollilla, korvaa leivänmurut 2 rkl korppujauhoja.
Valmista tahmakastike sekoittamalla kaikki ainekset. Paahda seesaminsiemeniä muutama minuutti kuivalla kuumalla pannulla.
Paista lihapullat leivinpaperilla vuoratulla pellillä uunissa 10 min 180 asteessa tai varovaisesti voissa pannulla.
Pyörittele hieman jäähtyneet pullat tahmakastikkeessa ja koristele seesaminsiemenillä ja pienityllä kevätsipulilla.
At some point, I promised myself that I will not buy as often new cookbooks as I have bought in the past. My cook book shelf is literally collapsing under the weight of nearly 200 cookbooks.
My latest cookbook I didn't buy thoug...I got Jenni Häyrinen's new cookbook at the release party last wk.Street food sounded like a fun idea for a book. Street food can be made at easily home using good ingredients. When browsing trough the book for the first time I immdly saw two recipes I wanted to recreate soonest; Asian meatball with sticky sauce and Lebanese lamb pizza made on yoghurt pizza base.From idea to action... Meatballs I wanted put in the test first. I made the meatballs according to the recipe. Then to the the sauce making ... Well ... The jar I though to be hoisin sauce was actually tamarind sauce... It was Friday night and the nearest ethnic food store is kilometers away... What to do? How does hoisin sauce taste exactly? Sweet to start with... Do we have something sweet at home? Fig jam ! So I replaces hoisin sauce by a couple of tablespoons fig jam, a spoonful of peanut butter and some soy sauce...
Actually my new sticky sauce tasted very good! Bu the Lebanese pizza I promise to make following the original recipe !
Here's Jenni's original recipe;
Basic Meatballs
500 g of minced meat
1dl bread crumbs
1 egg1 onion
1 tsp of saltfreshly ground black pepper
Asian meatballs dough
A portion of the basic meatball dough
1 garlic clove pinch of ground ginger
1 teaspoon of sesame oil
fresh cilantro
Sticky sauce
1 dl hoisin sauce
0,4 dl rice vinegar
2 garlic cloves
2 tablespoons soy sauce
1 tsp sesame oil
1 tsp ground ginger
Mix all the ingredients, including minced garlic, ginger, sesame oil and chopped fresh cilantro. Fresh bread crumbs can be replaced by 2 tbs store bought bread cumbs.
Prepare the sticky sauce by mixing all the ingredients. Toast the sesame seeds for a few minutes in a hot, dry pan .Fry the meatballs on baking sheet lined with a sheet in the oven for 10 minutes at 180 degrees or gently fry them in butter.
Roll the slighty cooled meat balls in sticky sauce and garnish with sesame seeds minced spring onion.
Me pidetään pitstreffit yhden mun puoliksi libanonilaisen ystävän kanssa ja tehdään niillä treffeillä just tota lammaspitsaa. Odotukset on aika korkealla! :P
VastaaPoistaLoistavaa! Saat sitten (jaettavaksikin) ensikäden tietoa ja vinkkejä libanonilaisen tekoon. Lähi-idän keittiö mehevine makuineen onkin ihan suosikkejani!
PoistaKiitos viimeisestä!
VastaaPoistaMä sain tuon kirjan, täytyy tutustua siihen tarkemmin. Nopealla selailulla voisi olla meidän juttu, meillä syödään arkisin "juostessa" ja tuossa kirjassa vaikutti olevan useampikin meille sopiva resepti.
Kirjassa on paljon näppäriä, nopeita arkiherkkuja.
PoistaKylläpä kuulostaa namilta nuo lihapullat ja näyttävät myös :) Nam :)
VastaaPoistaTäytyy joskus kokeilla sillä oikeallakin reseptillä!
Poista