Viettelevä raparperi-mansikkatorttu / A tempting rhubarb & strawberry tart

 



 En ole koskaan pitänyt itseäni kummoisenakaan makean leipojana, mutta nyt tuli napakymppi!
 
Tosin leivottavaa tässä oli vain piirakkapohja... Muuten täytteenä oli raparperihilloketta, mascarponea ja kermavaahtoa sekä runsaasti mansikoita.

Raparperit hiippailin puolisalaa hakemaan takapihalta. Kerrostalomme takapihalla Helsingissä kasvaa raparperipuska, jota joku naapureistamme "hoitaa". Olen kevään aikana huomannut kuitenkin, ettei siitä ole taitettu kuin muutama varsi ja etanoitakin alkaa jo kiipeillä raparperinvarsia pitkin. Eli kyllä raparperipuskasta saattoi muutaman varren ottaa ihan hyvällä omallatunnolla.
 
Jos näin hyvää tulee näillä alkukauden belgialaisilla mansikoilla, voin vain kuvitella kuinka hyvä tortusta tulee suomalaisia mansikoita käyttäen, ovathan ne aivan ylivetoja maultaan!


Torttupohja250 g jauhoa + lisää jauhottamiseen

 50 g tomusokeria

 125 g suolatonta voita ( leikkaa pieniksi kuutioiksi )

1 iso muna

Pikku tilkka maitoa

Voita vuoan voiteluun
Sekoita jauhot ja tomusokeri kulhossa  lisää kuutioitu voi ja sekoita kunnes taikina on karkean muruista. Lisää muna ja tilkka maitoa, jotta saat muodostettua siitä pallon.
Kääri taikina muovikelmuun ja laita se jääkaappiin 30 minuutiksi.Ripottele työtasolle ja kaulimeen vähän jauhoja, ota taikina jääkaapista ja kauli se mahtuisi piirakkavuoan kokoiseksi. Voitele piirakkavuoka, levitä taikina kaulimen yli ja siirrä torttuvuokaan. Leikkaa pois ylimääräiset palat ja pistele taikina haarukalla, peitä se muovikelmulla ja laita takaisin jääkaappiin 30 minuutiksi .Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Ota torttutaikina jääkaapista ja peitä se leivinpaperilla , täytä paperilla peitetty torttu pavuilla tai riisillä. Paista 10 min, ota pavut/riisi ja voipaperi pois ja paista vielä 10 min, kunnes pohja on kypsä ja kullankeltainen. Anna jäähtyä täysin ennen täyttämistä  ( Huom: Älä jätä papujen /riisin kanssa paistamista väliin, muuten torttukuori kutistuu.)



Raparperihilloke
 
 
 
 

 
 

 


4 raparperin vartta
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl kardemummaa
½ sitruunan mehu

Leikkaa raparperi noin sentin palasiksi. Laita sokereiden, kardemumman ja sitruunamehun kanssa kattilaan ja keitä alhaisella lämmöllä silloin tällöin sekoitellen n. 10 min. Anna jäähtyä. Levitä torttupohjalle.

Täyte

1 purkki/250 g mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria

tuokkosellinen mansikoita

Vatkaa kerma, lisää vaniljasokeri. Sekoita mascapone ja kermavaahto. Levitä torttupohjalle raparperihillokkeen päälle. Painele mansikat mascarpone-kermavaahtoon.




I've never thought of myself as much of a baker, but now I really made a superb strawberry tart!


However, the only thing to bake was the pie crust ... It was filled with rhubarb compote, mascarpone and whipped cream, and plenty of strawberries.


If this was delicious made of Belgian strawberries, I can only imagine how good the tart will be with domestic Finnish strawberries. They are, after all, the best!



Tart shell

Flour-250 gr plus extra for dusting
Icing sugar-50 gr
Unsalted butter (cut into small cubes)-125 gr
Egg-1 large
Milk- a little splash
Butter for greasing the tart tin
 
 
Mix the flour and icing sugar in a large bowl, add cubed butter and work it in the mixture until it resembles coarse crumbs. Add your egg and a bit of milk just to bring the dough together, form it into a ball.  Wrap it in a plastic wrap and put it in the fridge for 30 min.
 
Sprinkle your work surface and the rolling pin with some flour, take the dough out of the fridge and roll it out big enough to fit a 9″ loose bottomed tart tin. Grease your tart tin with some butter, drape your dough over the rolling pin and transfer it into the tart tin making sure it comes up the sides, trim off the extra bits and prick it with a fork all over, cover it with a plastic wrap and put it back in the fridge for 30 minutes.
 
Pre-heat your oven to 180C. Take the tart dough out of the fridge and line it with parchment paper pushing it into the sides, fill the tart with baking beans or rice and bake it “blind” for 10 minutes, take it out, removes the baking beans and parchment paper and bake for 10 minutes longer until firm and golden, cool completely before filling it. (Note: Don’t be tempted to skip the blind baking step, otherwise your tart shell will shrink.)
 
 
 
Rhubarb compote



4 rhubarb stems

1 dl sugar

1 teaspoon vanilla sugar

½ tsp ground cardamom

juice of ½ lemon



Cut the rhubarb into abt 1 cm pieces. Put the sugar, cardamom and lemon juice into a saucepan and cook on low heat, stirring occasionally for about 10 minutes. Allow to cool. Spread on the bottom of the tart crust.



Filling



250 g mascarpone

2 dl whipping cream

1 teaspoon vanilla extract


strawberries



Whip cream, add the vanilla. Mix mascapone and whipped cream. Spread on on top of the rhubarb compote. Press strawberries on mascarpone whipped cream mixture.
 
 

3 kommenttia :

  1. Menee testiin jossain välissä kesää, vaikuttaa todella herkulliselta ja näyttää upealta!

    VastaaPoista
  2. Pohja oli paras tekemäni piirakkapohja, täytteeksihän voi laittaa sesongin edetessä erilaisia marjoja ja hedelmiä. Mustaviinimarjoja, vadelmia, makeita karviaisia, nektariinia, aprikooseja, viikunaa...

    VastaaPoista
  3. Voi veljet, kun on maukkaan näköinen! Testiin ehdottomasti!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.