5:2-paaston reseptejä / 5:2 fast recipes

 


 


Minulta usein kysytään, myös täällä blogissa, mitä syön 5:2-paastopäivinä.
Kaikki 5:2-aiheiset postaukset löytyvät tunnisteet-kohdasta 5:2 fast-tunnisteen alta viereisestä sivupalkista->, löydät ne myös klikkaamalla tästä. Tunnisteella on merkitty myös 5:2 reseptejä.

Paastopäivinä syömme vain yhden aterian, joka on noin 500 kcal. Usein syömme runsaan salaatin ja sen kanssa pihviä, broileria tai lohta. Kuvissa on grillattu naudan pihvi ja pinaatti-ruusunterälehti-vadelmasalaattia parmesaanilastujen kera. Helppoa, mutta hyvää. Aivan kuten muinakin päivinä, vähän vähemmillä kaloreilla vain.
 
Koen, että 5:2-paasto on minulle helpohko painonhallintatapa, johon pystyn vaivattomasti sitoutumaan. Totta kai paastopäivinä tulee välillä nälkä ja hetkiä, jolloin haluaisin jotain herkkua juuri siinä paikassa. Nuo kaipaukset menevät kuitenkin ohi ja tiedän, että halutessani voin herkutella seuraavana päivänä, jos siltä tuntuu. Seuraavana aamuna ensimmäisenä ajatuksena ei kuitenkaan ole rynnätä jääkaapille, vaan aamulla voi jopa olla pienempi nälkä kuin muina aamuina.
 
Kun painonpudotus on tullut puheeksi, yllättävän moni juttukaveri on kokeillut pätkäpaastoa, mutta lopettanut sen, kun paastopäivinä on ollut liian nälkä. Jutellessa on käynyt kuitenkin ilmi, että pätkäpaastoa on ehditty kokeilla vain muutamana päivänä. Tämä, kuten moni muukin painonhallintakeino vaatii ensin hieman totuttelua. Ihan heti ei kannata antaa periksi.

Paastolla on varmasti ollut myös positiivisia terveysvaikutuksia. Harmi, että kolesterolia ei tullut mitattua juuri ennen tämän elämäntavan alkua.
 
 
Oletko kokeillut 5:2-paastoa? Mitä mieltä oilet siitä? Ovatko paastopäivät olleet helppoja vai vaikeata noudattaa ja auttoiko se painon pudotuksessa ja/tai terveyden ylläpidossa?

 
 
I am ofen asked what I eat on 5:2 fast days. All my posts on subject you can find here, includuing recipes.
 
On fast days we eat only one abt 500 kcal meal; often a big salad with beef, chicken or salmon. in above photos there si a beef with spinach raspberry salad with Parmesan cheese shavings.
 
I have found 5:2 fast to be the best way for me to control my weight easily. It's been quite effortless to commit to this lifestyle. It also seems ot have positive health benefits.
 
Have you tried 5:2 fast? What do you think about it?

8 kommenttia :

 1. Olen ihaillen seurannut sitoutumistasi tuohon systeemiin ja aloittelen samaa itsekin. Paastopäivä sujuu minulla hyvin töissä, mutta vapaavikolla on hankalampaa. Aina sattuu olemaan jääkaapissa jotain tuoretta ja hyvää, jota on vaikea vastustaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Töissä on helppoa pitää paastoa, mutta lomalla totta tosiaan kiusaukset olivat lähellä... Saimme silti pysyttyä ruodussa. Anoppilassakin pidimme paastopäivät, aamiaisella join vain kahvia ja päivälliseksi tein appivanhemmille vähän runsaammat annokset. Hyvin kelpasivat heillekin.

   Poista
 2. Hei! Olin viime syksyn ja kevään 5:2:lla, yhteensä noin 9 kk, enkä montaa poikkeusta tehnyt paastopäiviin, tarvittaessa vain siirsin paastopäivää. Olen ihan 5:2:n puolestapuhuja, mutta ei se varmasti sovi kaikille. Itsekin huomaan nyt loman jälkeen, että on taas vaikeampaa tottua tähän rytmiin, tulee päänsärkyä ja sellaista. Tuo on niin totta, että heti ei saa luovuttaa. Keväällä homma sujui kuin tanssi sen enempää miettimättä. Olo oli kevyempi, painoa taisi lähteä noin 4 kg. Ja kummallista kyllä, paastopäivinä olo oli tosi energinen. Allekirjoitan tuonkin, että seuraavana aamuna ei ole mikään raivonälkä. Mulla ovat kolesteroliarvot hyvät muutenkin, joten niitä en ole seurannut. Parasta on kuitenkin se, että tuntuu että tulee enemmän tietoiseksi omasta syömisestään.

  Mä syön paastopäivinä vähän, varmasti alle 500 kcal. Aamulla rahkaa tai maustamatonta jugurttia, illalla yleensä keitto ja raejuustoa. Välipalaksi otan joskus mehukeittoa, yleensä en mitään. Hiilareita en syö paastopäivinä juuri ollenkaan, niihin tulee helposti himo, vaan satsaan proteiineihin. Se täytyy myöntää, että kahvia juon paljon, ja yritän myös juoda paljon vettä, sen olen huomannut tärkeäksi.
  Täytyykin lukea sun muut 5:2-postaukset läpi! -Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämäntyyli sallii jouston päivien siirtämisen suhteen. Muutenkin suhtaudun tähän elämäntyylinä enkä uskontona. En mittaa kaloreita uskollisesti paastopäivinä vaan teen annokset arviona. Joskus menee varmaan vähän yli viidensadan, usein jää alle.

   Kahvia minäkin juon (rasvattoman maidon kera) kupillisen myös paastopäivinä. Elämäntyyliä helpottaa, ettei tee paastopäivistä turhan erilaisia muihin päiviin verrattuna.

   Poista
 3. Minä olen vannoutunut 5:2-paaston kannattaja. Olen noudattanut sitä jo vuoden, ja kiloja lähti joku 4. Senkin jälkeen paino on pysynyt aika lailla samoissa lukemissa, vaikka olen ei-paastopäivinä usein herkutellutkin. Ok, tunnustetaan, että kesällä en niin orjallisesti noudattanut dieettiä, vaan pidin välillä vain puolikkaita paastopäiviä, ja kaikkien kesäherkkujen jälkeen housut hiukan kiristävät. Nyt töiden alettua palasin taas normaaliin 5:2-rytmiin, ja tiedän, että kohta se housujen kiristys lakkaa.

  Olo paastopäivinä on ollut yleensä ihan hyvä, usein jopa todella hyvä. Joskus voi olla pientä päänsärkyä, mutta en ole silloin välttämättä juonut tarpeeksi vettä. Urheilen normaalisti, käyn salilla, poljen töihin muutaman kerran viikossa (edestakaisin 33 kilometriä), käyn juoksulenkillä jne. Jaksan tehdä ihan samoja asioita kuin muulloinkin, eikä nälkä ole koskaan ollut sietämätön niin kuin etukäteen jännäsin. Olen myös lakannut pelkäämästä nälkää ja oppinut kuuntelemaan oman kehoni viestejä paremmin - aina ei ole pakko syödä pelkästä tottumuksesta tai kellon niin sanoessa, vaan voi odotella rauhassa sitä nälän tuloa.

  Minulle tämä tapa sopii mainiosti - olen ollut koko aikuisikäni jojoilija ja laihduttanut milloin karppaamalla, milloin Painonvartijoiden dieetillä, mutta kilot ovat aina tulleet takaisin. Nyt ensimmäistä kertaa paino pysyy suurin piirtein paikoillaan, ja voin viitenä päivänä viikossa nauttia ruuasta vapaasti. Mitään ylilyöntejä minun kohdallani ei ainakaan ole tullut, ei mitään tolkuttomia ahmimisia tms.

  Kannattaa siis kokeilla!

  P.S. Kiva blogi muuten! :)

  t. Miia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen laihtunut muutaman kerran elämässäni reilusti, pari kertaa tarkoituksella ja kerran elämänmuutosten myllerryksessä ihan huomaamatta. Laihtuminen ei tunnukaan olevan se vaikein osuus, vaan kilojen poissa pitäminen!

   5:2-paastossa tunnen löytäneeni helpohkon painonhallintatavan, joka ei kahlitse tiukkaan ruokavalioon ja jokapäiväisen elämän rytmittämiseen kalorien ympärille. Olen sinun laillasi oppinut ymmärtämään ja hallitsemaan nälkää paremmin ja erottamaan sen mieliteoista. Usein "nälkäni" kun tuntuu olevan enemmänkin mielitekoa kuin oikeaa ruoan tarvetta.

   Keväisellä Santorinin lomalla jätimme paastopäivät väliin ja paino olikin noussut 3,5 kg viikon takaiseen. En kuitenkaan panikoinut, tajusin etteivät kaikki viikossa karttuneet kilot varmastikaan rasvaa olleet. Ruoka oli ollut suolaista ja viiniäkin oli juotu päivittäin. Lentäminenkin tuntuu minulla sitovan nestettä. Neljä päivää (joista kaksi oli paastopäiviä) myöhemmin paino olikin tippunut 4 kg. Välillä voi siis ottaa vähän takapakkiakin, kunhan palaa taas rutiiniin.

   Lomalla pidin kahdesta paastopäivästä viikoittain kiinni, mutta muina päivinä saikin sitten ottaa rennosti ja herkutellakin. Mm jäätelöä kului aika lailla...Paino ei kesälomalla laskenutkaan, mutta ei myöskään noussut.

   Poista
 4. Hei! Melko myöhässä blogiisi kommentoin. Voisinko saada vinkin koko paastopäivän ruokaohjelmasta? Mitä aamupalaksi, mitä lounaaksi jne? Vai jaottelitko päivääsi lainkaan näin?

  VastaaPoista
 5. Alussa jaoin ruoan paastopäivinä 100 kcal aamiaiseen, 100 kcal lounaaseen ja 300 kcal illalliseen. Jo pari vuotta olemme kuitenkin syöneet paastopäivinä vain yhden 500 kcal ilalliseen eli olemme 24 h ilman ruokaa. Yhden kahvikupillisen juon aamupäivällä töissä maidon kanssa, Siihen tottuu, vaikka kuulostaa aika radikaalilta. Nälkä tuntuu välillä mutta nälän tunne myös häviää päivän aikana. Täytyy vain muistaa juoda paljon vettä.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.