Villiyrttipesto * Wild herb pesto



 

 
Nyt on ihan parasta aikaa syödä luonnon kasveja. Ihan kaikkea ei kannata kuitenkaan laittaa suuhun, vaan ottaa ensin selvää onko kasvi syötävä. Netistä löytyy hyvin tietoa ja villiyrttikirjojakin on julkaistu paljon viime vuosina. Koirien ulkoilupolkujen ja teiden vieriä kannattaa tietysti myöskin vältellä.

Seuraan villiruokaguru Sami Tallbergia Instassa. Ainakin aiemmin hän asui ihan samoilla kulmilla Helsingissä ja keräili samoista paikoista kuin minäkin. Viime viikolla hän hehkutti Instagramissa ajankohtaisista  villiyrteistä litulaukkaa. En ollut koskaan kiinnittänyt koko kasviin huomiota, vaikka sitä kasvaa runsaasti ihan takapihallakin. Olen kerännyt maultaan valkosipulilta vivahtavaa litulaukkaa nyt parina päivänä salattiin ja pestoon.
 
Peston voi tehdä myös vaikka nokkosesta, siihen voi myös lisätä basilikaa maun mukaan.
 
Litulaukkapesto

½ l löyhästi pakattuja, huuhdeltuja litulaukan lehtiä
1/2 dl oliiviöljyä
pieni kourallinen kurpitsansiemeniä
1/2 dl parmesaania
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Lisää öljyä, jos haluat pestosta juoksevampaa.
 
 
Wild food is in season right now in Finland.

I had neverf heard of wild garlic mustard, but saw Finnish wild food guru Sami Tallberg's photo of it in Instagram. I know he lives nearby me in Helsinki and forages in the same places as me for higly priced gourmet foods. I just stepped to my back yard, there it was; garlic mustard groving all over the place.
 
Wild garlic mustard pesto
 
½ l loosely packed garlic mustard leaves, rinsed
 1/2 dl olive oil
1/2 dl shredded parmigiano reggiano
small handful of pumpkin seeds
2 garlic cloves
salt
pepper

Mix all in a mixer. If needed add olive oil for more running texture

4 kommenttia :

  1. Näyttää mielettömän hyvältä, en ole aiemmin kuullut Litilaukasta. Tunnistaisinko luonnossa....

    Kivaa keskiviikkoa ja jee 40+ <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ollut kuullut, mutta nyt huomaan, että sitähän kasvaa ihan kaikkialla.

      Laittelen tänne blogiinkin 40+-tunnukset ja juttua yhteisöstä kunhan vaan ehdin.

      Poista
  2. En suosita keräämään Helsingin keskustan läheisyydestä yhtään Litulaukkaa enkä muutakaan kasvia ruokatarpeeksi. Paikka vilisee rottia, yök puluja yms. ja kaikkia muitakin päästöjä. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö lähiluonnosta löydy lisuketta pöytään, joten mars ainakin muualle pääkaupunkiseudun alueille. Niin ja nyt on Vuohenputken alut parhaimmillaan salaatin sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan keskustan puistoista en tietysti kehotakaan keräämään.

      Olen asunut ikäni Helsingissä, enkä ole nähnyt rottia kuin nuorena Vermon talleilla, pulujen tai muiden (maaseudun metsissäkin elävien) lintujen tahrimia villikasvejakaan en kerää. Kaupunkialueiltakin voi kerätä kasveja, kun järkevästi valikoi keräyspaikkoja. Kasvit kannattaa kuitenkin huuhdella ennen käyttöä.

      Maaperän saasteet ovat ilmansaasteita vakavampi pulma. Siksi esim. ammoin suljettujenkaan kaatopaikkojen liepeiltä ei kannata keräillä. Lisäksi kannattaa huomioida, että monet syötävätkin kasvit saattavat sisältää nitraatteja ja oksaalihappoja, jotka suurina määrinä eivät ole terveellisiä. Villiruoka muodosta omasta ruokavaliostani vain murto-osan, joten kourallinen ketunleipää salaatin seassa silloin tällöin ei vielä muodosta suurta terveysriskiä.


      Saastuttavaa teollisuuttahan Helsingissä ei enää ole, teollisuushan on siirtynyt jo aikoja siten niille "puhtaammille" pienemmille paikkakunnille.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.