Päiväretki Fiskarsin ruukkiin | Day trip to FIskars
Fiskars tunnetaan parhaiten kauniina kesäkohteena ja itsekin olen ollut siellä lähinnä kesäisin, mutta alue tarjoaa ympäri vuoden paljon nähtävää ja koettavaa.


Osallistuin viikonloppuna bloggarimatkaan Fiskarsille, reilussa tunnissa olimme ajaneet Helsingistä Hangontietä perille. Olen aina ajanut Fiskarsiin autolla, mutta joulun alla Helsingistä on lauantaisin myös bussikuljetus ruukkiin.

Matkalla kuulimme alueen historiasta ja sitä nykyisin asuttavista taiteilijoista. Minulle yllätyksenä tuli, että kylä, maat ja rakennukset ovat edelleen Fiskars-yrityksen hallussa vaikka tuotanto onkin muuttanut Fiskarsilta lähistön Billnäsiin.


Fiskars ironworks area, roughly over an hour from Helsinki, is known as a beautiful summer destination, but it offers a lot also on winter time. On November and December weekends before Christmas there is a bus service from Helsinki every Saturday at 10.30 leaving from bus stop in front of Kiasma art museum.

I attended a blogger trip to Fiskars on weekend and learned a lot of the area even though I have been there numerous times.Ensimmäisenä perille tultuamme suuntasimme Kuparipaja-ravintolaan lounaalle.

Menu sisälsi upeasti asetellun kalalautasen sekä suussa sulavaa haudutettua porsaanposkea ja juureksia.
Lounaan lopuksi Fiskarsin Juustolan Thierry Jung tarjosi meille maistiaisia intohimolla valmistamastaan juustovalikoimasta.First we headed to Kuparipaja restaurant for lunch. Menu consisted of fish platter and pork cheeks served with root vegetables.

At the end of lunch Thierry Jung from Fiskarsin Juustola served his cheeses made with passion.
Lounaan jälkeen tutustuimme Fiskarsin liikkeisin ja taiteilijoiden työhuoneisiin.

Desicon tehtaanmyymälä palvelee Fiskarsin ruukissa vuoden ympäri. Liikkeen yhteydessä olevissa tiloissa valmistettuja kynttilöitä on tarjolla lukuisissa väreissä ja muodoissa.

Onoman liike myy vain Fiskarsilla valmistettuja paikallisten taiteilijoiden, muotoilijoiden ja käsityöläisten tuotteita; suomenlampaan villasta kehrätystä langasta keramiikkaan ja lasiesineistä grafiikkaan.


After lunch we headed to Fiskars shops and artist work rooms.

Desico factory candle shop sells locally made candles in numerous colors and shapes.

Onoma shop is for goods made by local artist, artisans and designers- glass, ceramics, jewelry, garments, wool yarns etc....
Fiskarsilla on lasitaiteilijoiden työhuoneista ja sepän paja ahjoineen.

There are work shops of glass artists and even a blacksmith at Fiskars.Petri's chocolate tarjosi meille  iltapäivällä kakkukahvit. Minulla on yleensä suuria valinnan vaikeuksia kakkutiskillä. Nyt kuitenkin päädyn melko nopeasti suussa sulavaan vadelma-tummasuklaakakkuun, joka onkin kuulemma suklaapuodin/kahvilan suosituin kakku.


Petri's chocolate served us coffee and cake. I usually have hard time making up my mind when ordering, but here I chose quickly super delicious raspbery dark chocolate cake.
Päivän viimeinen ateria syötiin Fiskars Wärdshusissa.

Koristelimme illallisen alkuun samana päivänä lähistön kuusifarmilta kaadettua kuusta ja yksi meistä myös kaatoi kuusen. Henkilö- ja esinevahingoilta onneksi vältyttiin! Joulun alla Fiskarsissa on muuten mahdollisuus osallistua kuusisafarille.

Wärssyn menu sisälsi riistaa;

Sorsaliemi, sorsamoussea, paahdettua briossia ja karviaishilloketta (Rekolan Luomu Rölssi)

Fiskarsin hirvenlihapullia, puikulaperunapyreetä ja Rekolan Metsänhenkioluella ’paranneltua’ riistakermakastiketta & karpaloa (Metsänhenki)

Lakkasorbettia ja –kastiketta, karamellimoussea ja vadelmamarenkia (Talven Tähti).


Juomana oli siis fiskarsilaisen Rekolan panimon oluita. Sopivat ruokiin erinomaisesti, vaikken varsinainen oluen juoja olekaan. Ja oli varmasti ensimmäinen kerta, kun join jälkiruoan kanssa olutta! Tämä makupari oli kuitenkin aivan luotu toisilleen.

Fiskars onkin paitsi taiteesta kiinnostuneelle oiva päiväkohde, myös loistava paikka ruokaretkelle!


Dinners was served at Fiskars Wärdshus.

Our menu was based on game;

Duck stok, duck mousse, toasted briosch and gooseberry jam.

Fiskars moose meatballs, potato pure, beer brownsauce and cranberries.

Cloundberry sherbet, cloudberry dressing, caramel mousse and rasberry meringue.

Menu was enjoyed with Rekola brewery beers, even the dessert! And Talven tähti (winter star) beer worked beautifully with dessert.


Besides being an unique art destination, Fiskars is also a great place to travel for food.
Päivän runsaiden ruokailujen jälkeen, ennen kotimatkaa ihailimme vielä Lux Helsingin Fiskarsille tuomaa lyhtypuistoa ja jokeen heijastuvia valaistuja rakennuksia.

Olipa ihana päivä!

Tutustumismatkan tarjosi Fiskars Village


Before heading back to Helsinki, we admired Lux Helsinki's lantern park and buildings reflecting to still waters.


Trip to Fiskars courtesy of Fiskars Village.

12 kommenttia :

 1. Oi mikä ihana Fiskars & retki.

  Fiskarsin maisemiin voisin heti lähteä joulun viettoon. Pitääkin käydä siellä mm. lähiruokamessuilla 4-5.12, meiltähän paikan päälle ajaa puolessa tunnissa! Kauniisti olet saanut tunnelman kuviin : )

  VastaaPoista
 2. Aivan ihanan näköistä. Minä en koskaan ole käynyt Fiskarsissa. Sinne on kyllä pakko päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiskarsilla ja muuallakin Pohjan kunnassa kannattaa käydä vaikka päiväretkellä, todella kaunista aluetta.

   Poista
 3. Ihanat tunnelmakuvat! Taitavasti sait tallennettua päivän tunnelmat. Se on hyvä päivä. <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos seurasta! Ihania kuvia katsellessa oli vielä mukava fiilistellä Fiskarsin tunnelmaa.

  VastaaPoista
 5. Ihana paikka ja hienoja kuvia! Olin itse toissa keväänä tuolla työpaikan virkistysmatkalla ja tein Fiskarsista postauksenkin. Aikeissa on ollut käydä, mutta jäänyt vaan lähtemättä!

  VastaaPoista
 6. Katkera pala, minulle tulee näiden kuvien myötä nii-iiin ikävä takaisin Fiskarsiin <3.

  VastaaPoista
 7. Fiskars on kyllä ihastuttava paikka. Lyhtypuisto on varmasti ihan omiaan kauniissa Fiskarsin ympäristössä.

  VastaaPoista
 8. Kiitos vielä mielenkiintoisista New York aiheisista keskusteluista. Oli mukava tavata ja vettää rentouttava päivä Fiskarssissa. Mahtavaa katsoa kuvakulmiasi ja lukea kokemuksestasi yhteiseltä retkeltä, hienoja kuvia :)

  VastaaPoista
 9. Fiskars on ihana vierailukohde juuri näin joulunaikaan ja myös kesällä. Sääli että autottomana sinne on niin hankala päästä.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.