Hei me fleksataan! | Let's flex!

Moni kuluttaja harkitsee vähentävänsä lihan syöntiä, mutta lihalle halutaan löytää terveellisiä, nopeasti valmistettavia ja maukkaita vaihtoehtoja. Marginaalisemmasta ilmiöstä on tullut valtavirtaa nopeasti.




Vaikkei lihansyönnistä täysin luopuisikaan, jo kasvisvoittoiseen ruokavalioon siirtyminen eli "fleksaus" on askel lihankulutuksen vähentämiseen. Uudet "lihamaiset" tuotteet kilpailevatkin pääsystä nimenomaan sekasyöjien lautasille.

Nyhtökaura on ollut markkinoilla jo useita kuukausia, mutta saatavuus on vielä ollut heikkoa. Itse maistoin toukokuussa nyhtökauraa Stockan tilaisuudessa, sen koommin en ole sitä edes kaupassa nähnyt. Tähän tullee muutos, uutisoitiinhan viime viikolla Pauligin ostaneen tuotemerkin. Monia muitakin lihan vaihtoehtoja on tullut ja tulossa markkinoille.

Viimeksi viime viikolla hämmästelin miksi hyvänmakuista ja proteiinipitoista härkäpapua käytetään pääasiassa eläinten rehuksi, mutta ihmisruoaksi sitä löytyy vähän. Jos tuoreita härkäpapuja on myynnissä, niiden kilohinta on kympin luokkaa eikä kuorittuna kilosta ihan kauheasti jää syötävää.

Nyt härkäpavuista on tehty vaihtoehto lihalle. Syyskuun alussa S- ja K-ryhmän kauppojen kylmäaltaisiin tuli suomalaisen Verso Foodin Härkis, uusi härkäpapuinovaatio, jonka saatavuus kaupoista pitäisi olla heti taattu. Härkis on valmiiksi kypsennetty ja se soveltuu käytettäväksi jauhelihan tapaan.

Myönnän, että olen aina suhtautunut aika skeptisesti lihankorvikkeisiin. Kasviksia meillä syödään paljon, mutta tähän saakka ne ovat saaneet näyttää, tuntua ja maistua kasviksilta.

Härkiksen luvattiin olevan hyvä purutuntumaltaan ja maun olevan täyteläinen.
Kun kuitenkin sain tuotetta testattavaksi, päätin tarttua Härkistä sarvista ja testauttaa sitä myös Siipalla.

Tein meksikolaus-tyypistä echilada-pyttipannua, johon sekotin Härkiksen loppuvaiheessa. Vegaanista tästä ei tullut, vaikka ruoasta voi toki helposti jättää juuston ja hapankerman pois.

Härkis on sinällään hyvin miedon makuista, joten ainakin omaan makuuni Härkis-ruoan reipas maustaminen on paikallaan. Annoksesta tuli maukas ja kasvisproteiini
 olisi ulkonäön ja maun (maustamisen) puolesta melkoisen helposti mennyt jauhelihasta.  Suutuntuma oli miellyttävä, mutta pehmeähkönä ei vastannut ihan jauhelihaa. Annoksesta tuli niin täyttävä,  että söimme sitä vielä seuraavanakin päivänä. Ruoka myös valmistui kätevästi yhdessä pannussa. Siippakin söi ruokaa hyvällä ruokahalulla epäilyksistään huolimatta. Kasvisruoan määrää haluan entisestään lisätä ruokavaliossani, mutta jäävätkö nämä kasvisproteiinituotteet jatkuvaan käyttöön? Luultavasti ei, taidamme jatkaa kasvikset kasviksina-linjalla. On silti hyvä, että uusia tuotteita löytyy niille, jotka etsivät helppoja, nopeasti valmistettavia vaihtoehtoja lihalle. Edit; Härkistä on kokeiltu myöhemminkin herkullisen, juhlavan Härkis-salaatin muodossa.



Meksikolaishenkinen Härkispannu




1 pakkaus Härkistä


1½ rkl oliiviöljyä


1 pieni kuutioitu


sipuli


2½ dl pitkäjyväistä riisiä


1 tölkki (400 g) tomaattimuskaa


1 tölkki ( 300 g) isoja valkoisia papuja, valutettuna ja huuhdeltuna



1 paprika kuutioituna

1 valkosipulin kynsi

1/2 tl chilijauhetta

½ tl intiankuminaa eli jeeraa


3 dl vähäsuolaista kanalientäjuustoraastetta


suolaa ja pippuria



Tarjoiluun


Kuutioitua tuoretta tomaattia


korianteria


hapankermaa


avokadoa

Aloita hauduttamalla sipuli ja valkosipuli 1 rkl oliiviöljyssä, kunnes ne kuulottuvat.Lisää ½ rl oliiviöljyä ja ruskista kypsentämätöntä riisiä noin 2 minuuttia kunnes ne alkavat muuttua kullanruskeaksi.


Sekoita pavut, tomaattimurska, kanaliemi, valkosipuli, chilijauhe ja jeera.


Anna kiehahtaa, laske lämpöä ja peitä kannella


Hauduta noin 20 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää. Lisää Härkis, sekoittele varovasti kunnes Härkis on lämmennyt. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Ota pois levyltä, ripottele päälle juustorastetta, peitä kannella ja anna hautua 2-3 min kunnes juusto on sulanut. Tarjoa tuoreen tomaatin, avokadon ja hapankerman kera.




There are now many new products for flexetarians, people who are adding more vegetarian meals in their diet. One of the newest ones in Finland is Härkis, a broad bean based substitute for meat. These products are targeted to flexitarians, rather than puritan vegetarians or vegans.

I was quite sceptical, but the mild tasting product reminds of fried ground meat in look and texture. It substitute ground meat in enchilada bowl.


Flexitarian enchilada bowl

1 pack Härkis
3 tablespoon of olive oil
1  small diced onion
5 dl of uncooked extra-long grain rice
1 14.5 oz can of diced tomatoes, drained
1 15oz can of giant white beans, drained and rinsed
1 bell pepper, cubed
1 garlic clove 
1/2 teaspoon of chili powder
1 teaspoon of cumin
5 dl cups of low-sodium chicken broth
2 cups of colby jack, monterey jack or cheddar cheese
salt and pepper

For serving

freshly diced tomatoes
cilantro
sour cream
avocado



Start by sautéing onion and garlic in 2 tablespoon of olive oil until they start to soften.

Add tablespoon of olive oil and sauté uncooked rice for about 2 minutes or just until some grains start to turn golden brown.

Stir in beans, canned tomatoes, bell pepper cubes, chicken broth, garlic powder, chili powder and cumin.

Bring to a simmer, cover and reduce heat to low.

Cook about 20 minutes or until rice is tender.

Add Härkis, mix gently until Härkis has warmed up.

Season with additional salt and pepper as needed.

Sprinkle with cheese, recover and let set for 2-3 min off heat to melt cheese.

Garnish with fresh tomatoes, cilantro, sour cream and avocado.

9 kommenttia :

  1. Hyvältä näyttää tuo flexausannos. Me ei kotiin kamalasti ostella papuja, linssejä ja herneitä tyttären allergioiden takia, mutta haluaisin kyllä maistaa nyhtökauraa.
    Kivaa torstaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei nyhtökaura hullumpaa ollut, jotkut valittavat "sivumausta" eli hienoisesta kauran mausta. Itse pidän kaurasta ja alkuperäisen maun poistaminen olisi aika hullua mielestäni.

      Poista
  2. Näyttääpä muuten hyvältä!
    Mitä ite tuumailen näistä uusista tuotteista on se, että toki hienoa että kasviperäistä"lihaa" tulee markkinoille jos se edes muutaman ihmisen teho-lihan kulutusta vähentäisi. Hieman ehkä jopa pelottavaa on kuitenkin se, että erottaako se meitä (entisestään) -oikeasta- ruuasta? Tarkoitan, että lisääkö se enemminkin vaan entisestään teollisen ruuan kulutusta ja luonnollinen ruoka "unohdetaan"? Toivottavasti toki ei, mutta onhan tämä tuotekehitysralli nyt vähän hurjaa seurattavaa...
    Aurinkoista loppuviikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen miettinyt samaa, näissä on aina vähintään kaksi puolta. Itse pidän ruoan valmistamisesta alusta alkaen ja korvaisin kasvisproteiinituotteen vaikka pavuilla tai munakoisokuutioilla lihamaisemman fiiliksen saamiseksi kasvisruokaan. Monet kuitenkin etsivät sitä helpointa ratkaisua ja nämä ovat nyt sitä. Mielenkiintoista olisi tietää millainen elinkaari näillä tuotteilla on ensihuuman jälkeen.

      Poista
  3. Onpa herkullisen näköinen ruoka! Minäkin olen testaillut eri kasviproteiineja, Härkis vaikutti ensitestauksella varsin lupaavalta. Kokeilen meneekö perheeltä läpi bolognesessa ;) Tykkään laittaa alusta asti itse, mutta tässä harrastavan lapsiperheen hullunmyllyssä on välillä huutava tilaus suht valmiille ratkaisuille. Tämä trendi näkyy myös kaupan hyllyillä, koko ajan enemmän puolivalmisteita ja valmisruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että näitä vaihtoehtoja löytyy kiireisen arjen pyöritykseen.

      Bolognesessa Härkis toimii varmaan hyvin. Olisin itsekin halunnut testata miehelläni tuotteen kertomatta mitä se on ja kuulla kommentit. Hän on vielä skeptisempi kuin minä, mutta totesi myös eilisen Härkis-shaksukan jälkeen, että voimme syödä tätä jatkossakin hänen puolestaan!

      Poista
    2. Täällä yksi fleksaaja, muutamassa kuukaudessa olen vähentänyt radikaalisti punaisen lihan syöntiä Tuskin jätän sitä koskaan pois, mutta kun syön niin sen tulee olla todella laadukasta ja eettisesti tuotettua. Härkistä tuli maistettua viime viikolla eräässä tilaisuudessa ja tykkäsin kovasti tekstuurista. Mausteita olisi saanut olla hieman enemmän, mutta muuten varmasti tulen käyttämään sitä jauhelihan korvikkeena jatkossa!

      Poista
  4. Täällä ollaan ihan samoilla linjoilla kuin sinä: en ole päässyt oikein sinuiksi näiden "lihankorvikkeiden" kanssa. Kasvikset rehtinä kasviksinä mielellään siis, ja niitä meneekin ihan kiitettävän paljon.

    Mutta - tuota ohjettasi täytyy kyllä ainakin kerran testata. Niin herkulle se näyttää ja kuulostaa <3.

    VastaaPoista
  5. Ja hei vielä, siis, että fleksataan. Enpä ole ikinä kuullut! Opinpa tänään uuden verbin :D.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.