HK Scanin joulutilaisuudessa jäänmurtaja Urholla pääsin maistelemaan ja vertailemaan tällaisen jäisenä uuniin nakatun kinkun ja sen pieteetillä perinteisesti paistetun kinkun maku- ja koostumuseroja.
Hämmästyttävä kyllä, eroa ei ollut nimeksikään ja moni -minä mukaan lukien- erehtyi luulemaan jääkinkkua perinteisesti paistetuksi. Kinkkujen ulkonäössä, maussa ja rakenteessa ei ole eroja. Matalammassa lämmössä paistettu kinkku on uunista otettaessa hieman vaaleampi. Nestettäkin tulee vain n. 4% enemmän kuin perinteisesti paistetusta ja sähkönkulutuksen nousukin on vain muutamia prosentteja. Kinkun mureus riippuu lihan sisälämpötilasta, riippumatta siitä, onko se paistettu jäisenä vai sulana. Mitä korkeampi kinkun sisälämpötila, sen mureampi kinkku. Tärkeää on malttaa paistaa matalassa lämmössä ja tuplata paistoaika.
HK Scanin Sami Lamminahon ohjeilla jääkinkku paistetaan näin:
- Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.
- Laita uunipellille ja 90 - 100 °C uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.
- Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.
- Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/ kg.
- Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75 - 90 °C.
Oletteko koskaan joutuneet laittamaan kohmeista kinkkua uuniin, oliko lopputulos onnistunut?
The most eager ham lovers are already eating their first -or second- (Pre) Christmas hams. Ham is the traditional centerpoitn of Finnish Christmas dinner. According to the traditional recipe ham should first be defrosted slowly in a refrigerator, after which it should still be risen to room temperature before placingin oven. Many people, however, buy frozen 10 kg ham on the day before Christmas Eve and probably throw it in the owen still frozen. It's not wrong! HK Scan professionals had tried it and they let a group of blogges and food journalists to guess which one is the "frozen" ham and which one is preparer traditionally. It was almost impossible to tell!
Take the frozen ham from the plastic off and put the ham roasting in bag. Make a small hole in the corner of the roasting bag.
Place the baking tray in 90 - 100 ° C oven. Check the temperature of the oven still with meat thermometer. When the ham has melted enough, slide meat thermometer in the ham.
Total is approximately double compared to the conventional ham frying, about 2 hours / kg.
Ham is ready when meat reaches to 75-90 ° C.
Ohhhoh! aina oon paistanut sulaneen kinkun 😄 Tuo onkin ihan uus juttu, että jäisenä uuniin 😯 Tuliskohan hyvä? Sitä jään miettimään...
VastaaPoistaMonessa taloudessa kinkku ilmeisesti pakon edessä isketään jäisenä uuniin, kun se on ostettu myöhään, eikä kinkku ole ehtinyt sulaa. Siksi HK halusi kokeilla millainen siitä tulee -ja yllättävän hyvä tuli. Maistelimme sokkona perinteisesti paistettua ja jäisenä paistettua, eroa ei huomannut.
PoistaPitääpä tästä vinkata meidän äidille. Siellä aina jouluksi paistavat pienen kinkun.
VastaaPoistaIhanaa loppuviikkoa Lumo <3
Itse taidan kuitenkin pelata varman päälle ja sulatella kinkun. Mukavaa päivää!
PoistaEn ole, enkä ole edes tiennyt, että kohmeista kinkkua voi uuniin laittaa. Luulen, että jatkossakin pelataan varman päällä mekin. <3
VastaaPoistaNäköjään voi ja ihan hyvällä omallatunnolla.
PoistaNäköjään voi ja ihan hyvällä omallatunnolla.
PoistaJääkinkku toimi niin hyvin etten enää mulla tavalla valmistakaan
VastaaPoistaKinkkua ei ole tullut jäisenä paistettua, lammasta sensijaan useinkin. Oikein hyvää tulee.
VastaaPoistaVoisin kyllä kokeilla : ) Tosin oli jäinen tai sulanut, paistan sen aina hajoavan ylikypsäksi!
VastaaPoista