Suolaan säilötyt klementiinit

Aiempina vuosina olen tehnyt säilöttyjä sitruunoita, tänä talvena kokeilin tehdä suolaan säilöttyjä klementiinejä. Klementiinien makeus ja suolan -no, suolaisuus- muodostaa jännittävän makuyhdistelmän.

Suolaan säilötyt sitrukset ovat tämän talven hittireseptejä, eivät toki ihan yhtä suuri hitti kuin Yotam Ottolenghin ohjeesta yksinkertaistettu  uunissa paahdetut feta ja tomaatit. Samoista perusraaka-aineistahan Liemessä-Jenni julkaisi juuri talven ehdottoman hittireseptin pastan kanssa tarjottuna. Täytyy itsekin kokeilla pastan kanssa. Ehkä vain heti klementiinit säilöttyäni kiinnitin huomiota, että pari muutakin bloggaajaa oli sesongin innoittamana säilönyt sitruksia samantapaisilla ohjeilla.

Sitrushedelmien kuorissa on usein paljon torjunta-aineita, joten reseptiin on viisainta käyttää luomuklementiinejä.

Säilöttyjä klementiinejä voi käyttää kuorineen  hienonnettuna kastikkeissa, salaatinkastikkeissa, maustevoissa, yrttien kanssa hienonnettuna kanan, kalan tai lihan maustamiseen, pataruokiin jne. Heti kun klementiinit olivat tekeytyneet neljä viikkoa tein säilötyilla klementiineillä maustettua kanapataa. Ajattelin myös tehdä hummusta, jonka maustan säilöttyillä klementiineillä. Ja fetan ja tomaatin kanssakin uuniin voi laittaa myös säilöttyä klementiiniä.



säilöminen, klementiini, säilötyt_sitrushedelmät


säilöminen, klementiini, säilötyt_sitrushedelmät

Pelkkä sitrushedelmien väri tuntuu piristävän!

säilöminen, klementiini, säilötyt_sitrushedelmät
säilöminen, klementiini, säilötyt_sitrushedelmät

Suolaan säilötyt klementiinit

1 kg luomuklementiinejä
Karkeaa merisuolaa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl mustapippuria
4 tähtianista
3 dl vastapuristettua sitruunamehua



Pese klementiinit perusteellisesti ja tee sitten kaksi ristikkäistä viiltoa niihin, mutta pidä hedelmät ehjinä. Laita kaksi tai kolme teelusikallista suolaa kunkin klementiinin sisään ja aseta ne sitten yksitellen kerrallaan hyvin ilmatiiviiseen astiaan, joka on hyvin steriloitu. Nosta klementiinit purkkiin, lisää myös kourallinen suolaa, korianterinsiemenet, pippurit ja tähtianikset.

Kaada 5 sitruunan mehu klementiinien päälle ja lisää sitten vettä, kunnes klementiinit peittyvät. Sulje purkki ja anna sen ollaa vähintään kuukauden ajan pimeässä, viileässä paikassa. Käntele purkkia päivittäin säilömisen aikana, kuukauden päästä klementiinit ovat nautittavissa, siirrä purkki silloin viileään säilytettäväksi.

6 kommenttia :

  1. Rakastan säilöttyjä sitrushedelmiä. Anoppi tekee omista sitruunoista suolassa säilöttyjä, sitten niitä käytetään erityisesti kana- ja kalaruokien kanssa.
    Ihanaa viikonloppua Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teinkin säilöttyjen klementiinien tekeydyttyä ensimmisenä kanapataa, jossa oli Marokonkin makuja; tähtianiksia, kanelia, korianteria... Siitä tuli herkullista.

      Poista
  2. Ihailen näitä testaamisiasi. Minä en ole koskaan säilönyt sitrushedelmiä. Ehkä vielä innostun, kun luen näitä inspiroivia juttujasi ja katselen kauniita kuviasi. Maistuisi kyllä!
    Kevätaurinkoa ja ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitrusten säilöminen on itse asiassa hyvin helppoa. Ainoa huono puoli on, että tekeytymistä joutuu odotelemaan kuukauden verran.

      Poista
  3. Isoäitini säilöi usein hedelmiä, en tosin muista säilöikö hän juuri sitrushedelmiä.
    Sitrushedelmiä ostin taas tänään ison kassillisen kun on hyvä tankata itseensä c-vitamiinia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruksia voi toki säilöä sokerinkin kanssa, mutta minä olen halunut kokeilal näitä suolaisia reseptejä. Muutenkin sitruksia kuluu kevättalvella paljon.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.