Hanki harkiten ja huolla hyvin vaatteita



Postaus sisältää PR-tuotteita*

Katsauksessa kotiin totesin, ettei kodin sisustukseeenkaan kannata hankkia pikamuotia.

Sama pätee pukeutumiseen. Osta parasta johon sinulla on varaa. Panosta pitkäikäsiin klassikoihin, laatuun ja käytettävyyteen. Hoida ja huolla. Hanki pari laadukkaampaa vaatetta, joissa tunnet olevasi parhaimmillasi ja jotka kestävät käyttöä. Satasen hyvin istuva, laadukas neule jota käytät vuosien varrella kaksisataa kertaa maksaa 0,50€/käyttökerta, kaksi 20€ "ihan kivaa" neuletta joita käytät kumpaakin 20 kertaa maksavat kaksinkertaisesti per käyttökerta. Älä käy ostoksilla tai syöksy nettikaupan syövereihin kun olet huonolla tuulella, pahaan mieleen hankittu lohtuostos ei luultavasti ole käytössä se hyvän mielen tuote. Onnekseni viihdyn parhaiten neutraalin värisissä klassisen mallisissa vaatteissa, jotka kestävät aikaa.

vaatteiden_huolto, kashmirvaatteet
Pelkkä merkki tai hinta ei ole tae hyvästä tai huonosta tuotteesta. Olen hankkinut loistavia kashmirneuleita ketjuliikkeistä ja toisaalta tehnyt virheitä hankkimalla pesussa muotonsa menettäneitä vaatteita kalliimmiilta merkeiltä. Zaran iso kashmirhuivi maksoi alle satasen, vastaavia olen nähnyt myytävän reilusti yli kolmellasadalla. Huivi on ollut käytössä kolme talvea todella ahkerasti ja pysynyt todella hyvänä. Kolmessa vuodessa siihen on tullut erittäin vähän pillinkiä eli nyppyjä.


vaatteiden_huolto, laadukas_vaate

Opettele tunnistamaan laadukas vaate. Käännä vaate ympäri sovituskopissa, vertaa paria vaatetta vierekkäin. Jos saumojen tikit ovat pitkiä, saumat helposti kiertyvät pesussa ja liestyvät käytössä. Pidemmällä tikillä vaate on nopeampi ommella ja ompelun hinnoitelussa lasketaan minuutteja. Pitkät, harvat tikit vaatteessa kostautuvat vaatteen käytössä. Jos neule näyttää nuhraantuneelta jo kaupan rekissä, se tuskin muuttuu siistimmäksi käytössä. Akryyli koostumuksessa ei yleensä lupaa hyvää kestävyyden kannalta. Onko napit kiinnitetty huolella, tuleeko vaatteen mukana varanappi? Vaikuttaako vetoketju kestävältä?


vaatteiden_huolto, kashmirvaatteet, laadukas_vaate




Huolehdi vaatteistasi, useimpia vaatteita ei joka käytön tarvitse pestä. Tuuleta sen sijaan. Jos vaatteisiin tulee tahroja, silloin vaate kannattaa pestä pian, jottei tahra pinty. Noudata pesu- ja hoito-ohjeita, käännä vaatteet nurinpäin koneeseen laitettaessa, älä käytä huuhteluainetta elastaania sisältäviin vaatteisiin.


vaatteiden_huolto, höyryttimen_käyttö

Tuulettaminen kosteassa ilmassa suoristaa suuren osan rypyistä. En pidä silittämisestä, joten annan luonnon suoristaa vaatteeni. Viimeistelyn teen höyryttimellä. Käytän paljon neuleita, höyryin kuohkeuttaa niitä oikoessaan ryppyjä, silittäminen sen sijaan litistää.


vaatteiden_huolto, kashmirvaatteet

Harjaa nypyt pois neuleista. Kashmir-kamman lisäksi käytän sweater stonea ja vaateharjaa (molemmat Stockmann*) neuleiden siistimiseen.


vaatteiden_huolto, kenkien_huolto

Hanki nahkakenkiä muovisten sijaan, katso niissäkin työn jälkeä. Puhdista, kiillota ja suojaa kosteudelta kenkäsi. Vaihdata korkolaput. Nämä chelsea-nilkkurit ovat vähintään viisi vuotta vanhat, mutta edelleen loistokunnossa.

Hyvin huolletuista, harkiten hankituista vaatteista on iloa pitkään. Luontokin kiittää. Lisää hoito-ohjeita löytyy mm. Arkive Atelierin tyylikkäiltä sivuilta.

7 kommenttia :

  1. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. En itsekään tee aina parhaita valintoja mutta koetan miettiä ennen oatopäätöksen tekoa ostoksen järkevyyttä. Tänäänkin peräännyin vaatekaupassa hipelöityäni kivan näköisiä vaatteita, joiden en kuitenkaan uskonut kestävän hyvinä käutössä.

      Poista
  2. Höyryttimen haluaisin. En tykkää silittämisestä yhtään ja yritänkin ostaa aina vaatteita, joita ei tarvitsisi silittää.
    Ihanaa keskiviikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höyrytin on ihana! Silitysrautaan en tartu kuin pakosta.

      Poista
  3. Hei, jälleen hyvä kirjoitus. Kysyisin miten tuo kivi toimii, mihin nukka kivellä poistettaessa "häviää" - kampaanhan se tarttu ja poistan sen siitä käsin.
    - Seijahannele

    VastaaPoista
  4. Hei Seijahannele, nukka jää kiven pintaan, josta se pitää käsin poistaa. Kampa on myös hyvä ja käytän sitäkin, mutta tällä saa vielä nopeammin siistittyä neuleen.

    VastaaPoista
  5. Minä aina päätän tekeväni juuri ohjeesi mukaisesti. Ostaminen ehkä vielä jotenkin onnistuu, mutta tuo huolto tuntuu olevan minulle ihan ylivoimaista. Ei ole muka aikaa. Jo pelkkä silitysvuori saa nytkin masentumaan. Pitäisi hankkia tuo höyrytin...

    Mistä muuten olet löytänyt Kashmir-kamman ? Minä yritin jokin aika sitten sellaista ostaa, mutta jostain syystä en millään löytänyt.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.