Libanonilaiset grillijuhlat

Vaikka kesä on lopuillaan, ei grilliä kannata vielä laittaa talviteloille. Järjestä libanonilaiset grillijuhlat!

Emme enää muista mistä keskustelu sai alkunsa, mutta nelisen vuotta sitten lupasin ystäville, että teen libanonilaista ruokaa kun tulemme heille kesällä.



Useampi vuosi vierähti, mutta lopulta saatiin aikataulut sopimaan yhteiselle viikonlopulle ja pääsin lunastamaan lupaukseni kauniina elokuisena kesäpäivänä.

Suuren osan ruoista olin valmistellut edellisenä päivänä ja osan kuljetimme valmiiksi suoraan tarjoiluasioissa perille. Kanavartaatkin olin jo kotona laittanut grilliä vaille valmiiksi, leipätaikinaakin olin nostatellut jääkaapissa useamman päivän. Pääsimme siis tuossa tuokiossa grillin ääreen ja syömään.

Reseptit postauksen lopussa. Välimeren kanavartaiden reseptin julkaisin jo aiemmin.

Jugurttia oli useammassakin ruoassa, grillatujen munakoisokiekkojen päällä oli turkkilaista jugurttia, granaattiomenaa ja sumakkia, jota nykyään saa jo isoimpien markettien etnisten ruokien hyllyiltä.



Labneh on tuorejuustomaista valutettua jugurttia. Anna turkkilaisen jugurtin valua yön yli harsolla vuoratussa siivilässä. Tarjoile karamellisoidun sipulin kanssa.




Jugurttia oli useammassakin ruoassa, grillatujen munakoisokiekkojen päällä oli turkkilaista jugurttia, granaattiomenaa ja sumakkia, jota nykyään saa jo isoimpien markettien etnisten ruokien hyllyiltä.





Helposti valmistuvaa za'atar-mausteseosta oli useammassakin ruoassa. Karitsanpaistivartaissa lihan mausteena oli valkosipuliyrttiöljymarinadi, lisäksi ripottelin za'ataria vartaiden päälle ennenkuin ne nostettiin grilliin. Karitsanpaisti kannattaa jättää punertavaksi sisältä, näin se on mehevimmillään.





Mietin mitä leipää tekisin, kunnes mieleeni tuli pizza jota tein bloggaajien kesäjuhlissa. Kun meillä oli joka tapauksessa tarkoitus grillata, päätettiin leipäkin paistaa grillissä. Pizzataikina muuntui za'atar-mausteella libanonilaiseksi leiväksi - ja kuinka hyvää siitä tulikaan, kun leivän vielä viimeisteli oliiviöljylorauksella. Leipä revittiin tarjolle käsin "orgaanisen muotoisiksi" palasiksi.





 Aterian lopuksi kokosin jugurtista, halvasta, nektariinista ja pistaaseista juomalaseihin raikkaat jälkiruoat.




Ruokailtuamme kävelimme vielä lähitallin ohi kaikki yhdessä toisen ystävän luo tupaantulijaisiin.


Za'atar

2 rkl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua meiramia
3 rkl sumakkia (etnisistä kaupoista)
2 rkl seesaminsiemeniä
1/2 - 1 tl merisuolaa jauhettuna

Paahda seesaminsiemeniä keskilämmöllä 3-5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Säilytä tiiviisti suljettavassa purkissa.



Za'atar-leipä 


(kylmänostatus 48-96 h)
500 g “00”-vehnäjauhoja
3,5 dl kylmää vettä
3 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)


za'atar-maustetta
oliiviöljyää


Ota tilkka vettä erikseen (n. 10%) ja sekoita siihen hieno merisuola.
Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja lisää vesi (90%). Jos käytät tuorehiivaa, liuota se aluksi veteen ja vasta sen jälkeen jauhoihin. Vaivaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.

Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin.

Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.

Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein. Hyvä yleiskone on tässä kyllä kullanarvoinen, en varmaan jaksaisi/viitsisi vaivata tarpeeksi käsin ja siinä lopputulos kärsisi.
Koko prosessi kestää n. 20 minuuttia. Älä tingi vaivaamisajasta, jotta käymisprosessi käynnistyy kunnolla ennen jääkaappiin laittamista. Jos siirrät taikinan kylmään vaivaamatta, saattaa olla, ettei taikina ala nousta. Suosittelemme käyttämään kuivahiivaa, koska se toimii varmemmin kuin tuorehiiva, sekä mahdollisimman hyvälaatuista jauhoa.

Kun taikina on valmis, sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja laita vihanneslokeroon noin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile palloksi. Käsittele taikinaa varoen niin, ettet riko ilmakuplia. Laita pallot vielä toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin (tai halutessasi vielä pidemmäksi ajaksi, jopa 2-3 päiväksi). Ota kohonnut taikina pois jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia huoneenlämmössä, ennen kuin aloitat taikinan käsittelyn.


Levittele taikina käsin jauhotetulla leivinpaperilla päällystetylle (paksulle) foliolle. Älä kauli, taikinan kuplat häviävät kauliessa. Ripottele reilusti za'atar-maustetta leivänä päälle ennen grillausta. Grillaa keskilämpöisellä grillillä kansi kiinni. Kun leipä on kypsä, lorauta sen päälle vielä hyvälaatuista oliiviöljyä, revi käsin palasiksi.


Lammasvartaat


0,5 kg karitsanpaistia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl oreganoa silputtuna
½ tl suolaa

za'atar-maustetta

Sekoita valkosipulimurska, oliiviöljy ja oregano. Leikkaa karitsanpaistipalat kolmeen osaan, hiero valkosipuli-timjamiöljy lihan pintaan, anan marinoitua vähintään kaksi tuntia, mieluiten yön yli. Ota liha tunniksi lämpiämään jääkaapista ennen grillausta. Laita vartaisiin paprikan ja sipulin kanssa. Grillaa liha punertavaksi sisältä, näin se on mehevimmillään.


Taboulleh-salaatti

 5 dl kiehuvaa vettä
 3 rkl oliiviöljyä
1/2  kurkku
 4 tomaattia
5 dl hienonnettua sileälehtistä persiljaa
 2,5 dl hienonnettua tuoretta minttua
 1/2 sitruunan mehu
 1/2 tl suolaa
 1/2 tl mustapippuria

Laita bulgur kannelliseen kulhoon, kaada bulgurin joukkoon kiehuva vesi ja öljy. Peitä kannella ja anna turvota 15 minuuttia. Sekoita ilmavaksi haarukalla ja anna jäähtyä.


Hienonna yrtit. Poista tomaateista siemenet ja kuutioi hyvin pieneksi. Kuutioi myös kurkku hyvin pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua ennen tarjoilua.


9 kommenttia :

  1. Herkullinen grillijuhla ollut teillä, tuota Zatar -leipää täytyy ehdottomasti kokeilla, hyvää viikonloppua Tuuli <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Za'atar antaa ihanaa makua. Tein sitä pienen purkillisen grillijuhlia varten, nyt olen ripotellut sitä miltei joka ruokaan!

      Poista
  2. Kaikki on taas niin herkullista! Tykkään niin tuosta leivästä, mutten ole koskaan tehnyt itse. Nyt kyllä meinaan kokeilla, pitää vain suunnitella etukäteen teko. Ihanat ohjeet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä leivästä tuli aivan mahtavaa vaikak itse sanonkin, grillaus antaa vielä oman makunsa. Kylmänostatus kannattaa, taikinaan tulee hieno sitko. 00- ja pizzajauhoja löytyy nykyisin helposti marketeista, niillä koosumuksesta tulee paras.

      Poista
  3. No nyt on kyllä ollut ruoat kohdillaan. Söisin kaikkea ja voin sanoa, että paljon :)
    Herkullinen menu Tuuli! Ihanaa viikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi. Tästäkin viikonlopusta tuli ihana, mies tuli työkomennukselta Savosta käymään kotiin❤️

      Poista
  4. Oi oi mitä herkkuja! Näitä jo Instassa kuolasinkin. Syömään juuri lähdössä ja kuvat toimivat hyvinä ruokahalun herättäjinä. Mukavaa viikonloppua Siipan kera ❤️

    VastaaPoista
  5. Just tänään juteltiin, että on kyllä vielä tehtävä grillipizzaa tänä kesänä! Libanonilainen pizzaleipä olisi täydellistä, nam!

    VastaaPoista
  6. Kiitos sulle ihannista ohjeista, oot super ... kaunis silmä ja makuinen suu joka tekee super ruokaa..

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.