Vaikka kesä on lopuillaan, ei grilliä kannata vielä laittaa talviteloille. Järjestä libanonilaiset grillijuhlat!
Emme enää muista mistä keskustelu sai alkunsa, mutta nelisen vuotta sitten lupasin ystäville, että teen libanonilaista ruokaa kun tulemme heille kesällä.
Suuren osan ruoista olin valmistellut edellisenä päivänä ja osan kuljetimme valmiiksi suoraan tarjoiluasioissa perille. Kanavartaatkin olin jo kotona laittanut grilliä vaille valmiiksi, leipätaikinaakin olin nostatellut jääkaapissa useamman päivän. Pääsimme siis tuossa tuokiossa grillin ääreen ja syömään.
Reseptit postauksen lopussa. Välimeren kanavartaiden reseptin julkaisin jo aiemmin.
Jugurttia oli useammassakin ruoassa, grillatujen munakoisokiekkojen päällä oli turkkilaista jugurttia, granaattiomenaa ja sumakkia, jota nykyään saa jo isoimpien markettien etnisten ruokien hyllyiltä.
Jugurttia oli useammassakin ruoassa, grillatujen munakoisokiekkojen päällä oli turkkilaista jugurttia, granaattiomenaa ja sumakkia, jota nykyään saa jo isoimpien markettien etnisten ruokien hyllyiltä.
Labneh on tuorejuustomaista valutettua jugurttia. Anna turkkilaisen jugurtin valua yön yli harsolla vuoratussa siivilässä. Tarjoile karamellisoidun sipulin kanssa.
Jugurttia oli useammassakin ruoassa, grillatujen munakoisokiekkojen päällä oli turkkilaista jugurttia, granaattiomenaa ja sumakkia, jota nykyään saa jo isoimpien markettien etnisten ruokien hyllyiltä.
Helposti valmistuvaa za'atar-mausteseosta oli useammassakin ruoassa. Karitsanpaistivartaissa lihan mausteena oli valkosipuliyrttiöljymarinadi, lisäksi ripottelin za'ataria vartaiden päälle ennenkuin ne nostettiin grilliin. Karitsanpaisti kannattaa jättää punertavaksi sisältä, näin se on mehevimmillään.
Aterian lopuksi kokosin jugurtista, halvasta, nektariinista ja pistaaseista juomalaseihin raikkaat jälkiruoat.
Ruokailtuamme kävelimme vielä lähitallin ohi kaikki yhdessä toisen ystävän luo tupaantulijaisiin.
2 rkl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua meiramia
3 rkl sumakkia (etnisistä kaupoista)
2 rkl seesaminsiemeniä
1/2 - 1 tl merisuolaa jauhettuna
Paahda seesaminsiemeniä keskilämmöllä 3-5 minuuttia. Anna jäähtyä.
Säilytä tiiviisti suljettavassa purkissa.
Za'atar-leipä
500 g “00”-vehnäjauhoja
3,5 dl kylmää vettä
3 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)
za'atar-maustetta
oliiviöljyää
3,5 dl kylmää vettä
3 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)
za'atar-maustetta
oliiviöljyää
Ota tilkka vettä erikseen (n. 10%) ja sekoita siihen hieno merisuola.
Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja lisää vesi (90%). Jos käytät tuorehiivaa, liuota se aluksi veteen ja vasta sen jälkeen jauhoihin. Vaivaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.
Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin.
Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.
Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein. Hyvä yleiskone on tässä kyllä kullanarvoinen, en varmaan jaksaisi/viitsisi vaivata tarpeeksi käsin ja siinä lopputulos kärsisi.
Kun taikina on valmis, sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja laita vihanneslokeroon noin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile palloksi. Käsittele taikinaa varoen niin, ettet riko ilmakuplia. Laita pallot vielä toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin (tai halutessasi vielä pidemmäksi ajaksi, jopa 2-3 päiväksi). Ota kohonnut taikina pois jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia huoneenlämmössä, ennen kuin aloitat taikinan käsittelyn.
Levittele taikina käsin jauhotetulla leivinpaperilla päällystetylle (paksulle) foliolle. Älä kauli, taikinan kuplat häviävät kauliessa. Ripottele reilusti za'atar-maustetta leivänä päälle ennen grillausta. Grillaa keskilämpöisellä grillillä kansi kiinni. Kun leipä on kypsä, lorauta sen päälle vielä hyvälaatuista oliiviöljyä, revi käsin palasiksi.
Lammasvartaat
0,5 kg karitsanpaistia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl oreganoa silputtuna
½ tl suolaa
za'atar-maustetta
Sekoita valkosipulimurska, oliiviöljy ja oregano. Leikkaa karitsanpaistipalat kolmeen osaan, hiero valkosipuli-timjamiöljy lihan pintaan, anan marinoitua vähintään kaksi tuntia, mieluiten yön yli. Ota liha tunniksi lämpiämään jääkaapista ennen grillausta. Laita vartaisiin paprikan ja sipulin kanssa. Grillaa liha punertavaksi sisältä, näin se on mehevimmillään.
Taboulleh-salaatti
5 dl kiehuvaa vettä
3 rkl oliiviöljyä
1/2 kurkku
4 tomaattia
5 dl hienonnettua sileälehtistä persiljaa
2,5 dl hienonnettua
tuoretta minttua
1/2 sitruunan mehu
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Laita bulgur kannelliseen kulhoon, kaada bulgurin joukkoon
kiehuva vesi ja öljy. Peitä kannella ja anna turvota 15 minuuttia. Sekoita
ilmavaksi haarukalla ja anna jäähtyä.
Hienonna yrtit. Poista tomaateista siemenet ja kuutioi hyvin
pieneksi. Kuutioi myös kurkku hyvin pieneksi. Sekoita kaikki ainekset
keskenään. Anna maustua ennen tarjoilua.
Herkullinen grillijuhla ollut teillä, tuota Zatar -leipää täytyy ehdottomasti kokeilla, hyvää viikonloppua Tuuli <3.
VastaaPoistaZa'atar antaa ihanaa makua. Tein sitä pienen purkillisen grillijuhlia varten, nyt olen ripotellut sitä miltei joka ruokaan!
PoistaKaikki on taas niin herkullista! Tykkään niin tuosta leivästä, mutten ole koskaan tehnyt itse. Nyt kyllä meinaan kokeilla, pitää vain suunnitella etukäteen teko. Ihanat ohjeet!
VastaaPoistaTästä leivästä tuli aivan mahtavaa vaikak itse sanonkin, grillaus antaa vielä oman makunsa. Kylmänostatus kannattaa, taikinaan tulee hieno sitko. 00- ja pizzajauhoja löytyy nykyisin helposti marketeista, niillä koosumuksesta tulee paras.
PoistaNo nyt on kyllä ollut ruoat kohdillaan. Söisin kaikkea ja voin sanoa, että paljon :)
VastaaPoistaHerkullinen menu Tuuli! Ihanaa viikonloppua sinulle <3
Kiitos Outi. Tästäkin viikonlopusta tuli ihana, mies tuli työkomennukselta Savosta käymään kotiin❤️
PoistaOi oi mitä herkkuja! Näitä jo Instassa kuolasinkin. Syömään juuri lähdössä ja kuvat toimivat hyvinä ruokahalun herättäjinä. Mukavaa viikonloppua Siipan kera ❤️
VastaaPoistaJust tänään juteltiin, että on kyllä vielä tehtävä grillipizzaa tänä kesänä! Libanonilainen pizzaleipä olisi täydellistä, nam!
VastaaPoistaKiitos sulle ihannista ohjeista, oot super ... kaunis silmä ja makuinen suu joka tekee super ruokaa..
VastaaPoista