Tallinnan uudet; Fotografiska -museo ja Ristorante Flavore

Pressimatka Tallink Suomi

Olen monesti blogissa todennut, että Tallinnassa on joka kerta jotain uutta. Viimeisimpien uutuuksien joukossa Tallinnaan on avautunut Telliskiven alueelle uusi vetonaula niin paikallisille kuin Tallinnaan matkaavillekin;  Fotografiska-museo, johon pääsin tutustumaan Tallinkin pressimatkalla.

Tallinna_Fotografiska, telliskivi


Kävin Telliskivellä ensimmäisiä kertoja jo yli 20 vuotta sitten, kun alueesta ei moni suomalainen ollut vielä kuullutkaan. Eipä siellä vielä silloin ollutkaan paikallisten suunnittelijoiden puoteja, ravintoloita, kahviloita, tislaamoita, gallerioita tai luovia toimistoja. Vasta kuin silloinen asiakkaani oli jo muuttanut pois Telliskiveltä, alue muuttui nopeasti rouhean trendikkääksi ja tyhjillään olleisiin rakennuksiin tuli eloa. 

Nopeasti Telliskivelle aukesi myös huippukuvaajien töitä esittelevä Fotografiska. Museon avautuminen ensimmäisenä Tukholman jälkeen nimenomaan Tallinnaan tuli monelle yllätyksenä. Pari vuotta aiemmin Fotografiska oli ilmoittanut avaavansa museot New Yorkiin ja Lontooseen, myös Shanghaista on ollut huhuja, mutta niin vain Tallinna ehti ensin.

Telliskivelle pääsee satamasta helposti kävellen, mutta kakkosen ratikallakin voi Telliskivelle matkata, päiväksi ladattava matkakortti maksaa kolme euroa. Tallinna-experttinäkin tunnettu
 Henna Mikkilä suositteli myös Bolt-kyytisovellusta.

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi


Britti Jimmy Nelsonin Homage to Humanity Tallinnan Fotografiskan ensimmäinen päänäyttely.

Nelson on kuvannut yli kahdenkymmentä vuotta alkuperäiskansoja ja näiden asuinalueita ympäri maailman. Nyt monet alkuperäiskansojen perinteisistä asuinalueista ja kansat niiden mukana ovat katoamassa globalisaation ja ilmastonmuutoksen mukana. Tallinnassa esillä on muotokuvia mm. Afrikasta, Nepalista, Intiasta ja Meksikosta. Nelson on viettänyt pitkiä aikoja kuvaamiensa alkuperäiskansojen kanssa, tutustunut kuvattaviinsa ja luonut heihin luottamuksellisen suhteen. Intensiivisissä kuvissa kuvattavat katsovat usein rävähtämättä kameraan kuin katsoen kuvan katsojaa suoraan silmiin.

Tallinna_Fotografiska, telliskivi, pentti_sammallahti

Tallinna_Fotografiska, telliskivi, pentti_sammallahti

Tallinna_Fotografiska, telliskivi, pentti_sammallahti


Neljän avajaisnäyttelyn joukossa on myös suomalaisen Pentti Sammallahden näyttely Kaukainen maa. Sammallahti tunnetaan mustavalkokuvista, joissa on usein hiljaisilla kyläteillä juoksentelevia koiria. Mustavalkokuvissa on pysähtynyt, vuosikymmenien takainen tunnelma, vaikka kuva olisikin otettu muutaman viime vuosikymmenen aikana.  Köyhiä ja kurjiakin olosuhteitaa kuvaavissa otoksissa on kuitenkin eläimen kuvaan tuomaa huumoria. Kuva, jossa koira istuu traktorin penkillä, on anoppini lempikuvia. Sammallahden näyttely on auki 25.8. asti, eli vielä muutaman päivän ehtii vielä nähdä Kaukainen maa-näyttelyn. Jimmy Nelsonin näyttely on viimeistä päivää auki 8.9.


Tallinna_Fotografiska, telliskivi, anna-stina_treumund
Tallinna_Fotografiska, telliskivi, anna-stina_treumundAvajaisnäyttelynä on myös virolaisen, kaksi vuotta sitten kuolleen Anna-Stina Treumundin Lilli, Reed, Frieda, Sabine, Eha, Malle, Alfred, Rein, Mari. Treumund alkoi työskennellä sarjan parissa, kun tajusi, että lesbojen, feminististen ja normeihin kangaistumattomien naisten historia Virossa oli piilotettu tai jätetty huomiotta. Näyttely perustuu arkistotutkimukseen, sanomalehtiin, kirkon kirjoihin, tuomioistuin- ja poliisiasiakirjoihin sekä kansanperinteeseen.


Tallinna_Fotografiska, telliskivi, anja_niemi

Tallinna_Fotografiska, telliskivi, anja_niemi

Esillä on myös norjalaiskuvaaja Anja Niemen In Character, pääosin kuvat ovat käsitteellisiä omakuvia jossa kuvaaja on myös itse mallina.

Tallinnassa Fotografiskan näyttelyt tulevat vaihtumaan noin kolmen kuukauden välein. Tulossa on Tukholman Fotografiskan näyttelyitä, mutta myös omia näyttelyitä.Tallinna_Fotografiska, telliskivi, museokauppa

Museokaupat ovat kiinnostavia, niin myös Fotografiskan myymälä. Myynnissä on mm. valokuvakirjoja, designtuotteita, julisteita sekä museon yksinoikeudella myymiä valokuvaajien signeeraamia ja numeroituja valokuvia.

Tallinnan Fotografiskan on auki maanantaisin, tiistaisin ja sunnuntaisin kello 9.00–23.00 ja keskiviikosta lauantaihin museo on auki aamuyhdeksästä yhteen asti yöllä!


Tallinna_Fotografiska, telliskivi


Tallinna_Fotografiska, telliskivi,tallinna_ravintolaFotografiskan ylimmän kerroksen ravintolaa vetää Peeter Pihel, joka on tunnettu mm. palkitusta Pädasten kartanohotellin ravintolasta Muhun saarella, lähi- ja sesonkiruokaa tarjoavassa ravintolassa saatetaankin tähdätä Michelin-tähteen.


Ylimmän kerroksen terassilta on myös 360° näköalat yli Tallinnan, joten siellä kannattaa käydä vaikkei ravintolassa söisikään.


Tallinna_Fotografiska, telliskivi,
Reissussa oli useampikin tuttu, mm. aina niin mukava Maarit.

Fotografiska Tallinn, Telliskivi 60a/8Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintola

Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintola

Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintola

Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintolaEmme tällä kertaa syöneet kuitenkaan Fotografiskan ravintolassa, vaan näyttelyiden jälkeen siirryimme myöhäiselle lounaalle vasta-avattuun Ristorante Flavoreen Tulemajan uudessa rakennuksessa satama-alueella.  Flavore on Tallinkin toinen oma ravintola Tallinnassa hotellien ulkopuolella Thai-ravintola Nok Nokin ohella. Keittiömestari Stefano Cozzinin luotsaama keittiö tarjoaa aidon italialaisen paikallisen ruokakulttuurin antimia. Ravintolassa on arkisin tarjolla lounasta hintaan 7,50 euroa, A la carte -listalta löytyy pizzaa, risottoa, pastaa ja mm. mustan anguksen välikyljyksiä. Saimme maistella jaettavina annoksiana pienen läpileikkauksen ruokalistalta. Ruokalistalla on myös vegaanisia ruokia.


Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintola


Hauska yksityiskohta Flavoressa on viiniautomaatti, asiakkaat annostelevat itse takaseinän viinipulloista automaattiin ladattavalla kortilla viiniä.


Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintola

Tiramisu on italialaisravintoloiden ikisuosikki eikä se pettänyt Flavoressakaan.


Ristorante Flavore, Sadama 7
Matkat Tallinnaan ja takaisin Helsinkiin taittuivat Tallink Megastarin Business Loungessa mennen tullen. Business Loungessa matkaa rauhallisissa fiiliksissä, aamiainenkin oli yhtä herkullinen kuin muistinkin. Takaisin Helsinkiin päin matkatessakin oli "pakko" maistella vielä hedelmiä hieman, vaikka olimmekin maissa nauttineet Flavoressa lounaan.


Oletko suunnitellut käyväsi Fotografiskassa tai oletko jo käynytkin siellä?


7 kommenttia :

 1. Fotografiska on kyllä omalla vierailulistalla, niin paljon hyvää olen kuullut näyttelyistä! Onpa hyvät aukioloajatkin, tuollahan voi pyörähtää vaikka illalisen jälkeen : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian siellä on uusia näyttelyitä tulossa, täytyy silloin mennä uudestaan. Klauskin haluaisi päästä työreissusta tullessaan mm. Fotografiskaan. Täytyy mennä ehkä ihan viikonlopuksi niin ehtii rauhassa museoita, ravintoloita, kahviloita, gallerioita...

   Poista
 2. Oi mikä paikka tuo fotografiska museo on. Kuvat ovat maagisen kauniita, joidenkin kohdalla tuntui, että pystyisi sukeltamaan noihin maisemiin. Tallinna yllättää aina, siksi kaupungista niin kovasti tykkäänkin.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Tuuli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka kaksi avajaisnäytteilyistä onkin jo lopuillaan,non seuraava näyttelykin mielenkiintoinen. Eiköhän Fotografiskasta muodostu museo jossa on aina kiinnostavaa nähtävää.

   Poista
 3. Tuo näyttely on kyllä jotain mieletöntä. Ihanat te kaksi siellä. <3 Olisi ollut tänne kiva lähteä, mutta nyt pukkaa jo hieman häästressiä ja kolme reissua odottaa, niin tällä kertaa olin lujana ja jäin kotiin. <3

  Ihanaa viikkistä Tuuli. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti meille tulee vielä yhteisiäkin reissuja, vaikkei aikataulut aina yksiin osukaan.

   Poista
 4. Kaikkilla kolmella naisella on upeat työt, mutta Allison Jacksonin työt olivat suosikkini niihin sisältyvän huumorin takia, vieläkin naurattaa vaikka olin siellä 13.9.19

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.