Frans & les Femmes -ravintolat ovat yksilöllisiä ranskalaisbistroja, joissa yhdistyvät rakkaus hyvään ruokaan, viiniin ja ihmisiin. Näitä ravintoloita löytyy jo kymmeneltä paikkakunnalta, Helsingissä Fransin kumppanina on Amelie.
Pidän rennon tärkeilemättömistä ravintoloista, niihin suuntaan niin kotikaupungissa kuin matkoillakin. Olen käynyt Pariisissa kaikkiaan yli viisikymmentä kertaa ja syönyt joka kerta miltei yksinomaan mutkattomissa bistroissa. Varsinkin Saint Germainin ja Luxembougin alueen bistrot ovat tulleet tutuiksi! Niissä on ollut mukava kiireisten messupäivien jälkeen nauttia hyvin valmistettua ranskalaista ”arkiruokaa” rennon viihtyisässä ympäristössä.
Aiemmin Sokos Hotellien hotelliravintoloina tutuiksi tulleet Fransmannit uusittiin tällaisiksi rennoiksi ja moderneiksi bistroiksi muutama vuosi sitten. Tiloista remontoitiin raikkaita, mutta tunnelmallisia ja listoille tuli ranskalaista ruokaa.
Bistro-nimityksen alkuperästä on monenlaista tarinaa. Itse
olen eniten kuullut venäläisten kasakoiden ”Bystro! Bystro!” -huudoista (Nopeasti!
Nopeasti!), joilla kasakat koettivat hoputtaa ynseitä ranskalaistarjoilijoita. Frans
& Ameliessa voi kuitenkin viettää rauhassa mukavaa iltaa pitkän kaavankin
mukaan, ilman hoppua. Lounasaikaan voi toki nauttia ranskalaisesta ruoasta vähän nopeamminkin
vaikka runsaan ja raikkaan Nizzan salaattitorin antimilla.
Olen ravintolassa usein se vähän hermostuttava tyyppi, joka arpoo usein viimeisen saakka ravintolassa ruokavalintojaan; nytkään ei olisi ollut helppo valita monen hyvän väliltä. Maistelumenun pääsee kuitenkin jakamaan ystävänsä kanssa; menussa on makuja yhteensä seitsemästä annoksesta; kolmesta alku-, kahdesta pää- ja kahdesta jälkiruoasta. Jyväskylän Frans & Sandra -bistrossa maistelumenua on tarjoiltu asiakkaille jo toista vuotta ja nyt konsepti on tuotu muihinkin sisarravintoloihin.
Pressi-illallisella annoksia samassa pöydässä jakamassa -ja annoksia kuvaamassa kanssani olivat Nelkytplusbloggaajista Heli Beach House Kitchenistä, sekä Sopusointuja-Maarit ja Souliinan Pauliina. Henkilökuntaa ei oltukaan aiemmin pyydetty nostamaan annoksia lattialle kuvattavaksi. Upeat, vanhat, leveät lattialaudat olivat vain niin hieno tausta kuville!
Maistelumenun sijaan syysmenusta voi toki valita myös ne juuri itseä kiinnostavat annokset. Asiakkaiden suosikkeina on klassikkoannoksia, mutta uutuuksiakin kysellään säännöllisesti. Klassikkolistalta löytyy näitä asiakkaiden suosikkeja; mm. etanoita, pariloitua maksaa, burgeri, pihvejä, bouillabaissea, pippuripihviä sekä itse leivottua suklaakakkua.
Alkuun tajoiltu täyteläinen myskikurpitsakeitto sai pyöreyttä ja vähän aasialaistakin vivahdetta kookosmaidosta. Lämmittävät keitot maistuvatkin näin säiden viilennyttyä.
Keitto tuotiin pöytään rapsakkaan taikinaan käärityn ja friteeratun vuohenjuustorullan, granaattiomenahillokeen ja paahdetun pähkinän sekä pehmeän, mehevän kirjolohenmätibriossin kanssa.
Toinen pääruoista oli viinikastikkeen ja kauniissa pikku metallivuoassa tuodun mustaleima-emmental-perunagratiinin kanssa tarjoiltu poronpaisti. Poronliha onkin upean makuista ja punaviinikastike täyteläisen herkullista.
Hunajainen rapsakkanahkainen kananpojanrinta maistui punajuuricouscousin, porkkanan ja broccolinin kanssa. En ole suurin punajuuren ystävä, mutta täytyy myöntää, että punajuuricouscous oli maistuvaa, sen kaunis väri korostui syvänsävyistä astiaa vasten.
Jälkiruokana oli uuniomenapannukakkua eli ranskalaisittain clafoutisia, kardemummasiirappia ja rahkajogurttijäätelöärahkajugurttijäätelöä rahkajogurttijäätelöäsekä manteli-suklaamoussea ja suolakinuskia.
Omenainen pannukakku on todellista comfort foodia pimeneviin iltoihin pehmeänmakuisen kardemummasiirapin kanssa.
Jälkkärisuosikikseni nousi kuitenkin runsaan suklainen suklaamousse, joka on todella ranskalainen klassikko. Välillä suklaamoussea ei ollut löytää ranskalaisbistrojen ruokalistoilta - liekö sitä pidetty jo liiaksikin nähtynä klassikkona, mutta parin viime vuoden aikana tämä viettelevä jälkiruoka on ilokseni tehnyt paluun. Frans & les Femmes tarjoilee sokeroituja suolapähkinöitä ja granolaa moussen kanssa annosta kruunaamaan.
Alkumaljana nostettiin lasillinen Louis Perdrier Excellence Roséa. Frans & les Femmes -ravintoloissa on huomattu suomalaisten mieltyneen viime vuosina roséviineihin ja etenkin tähän rosékuohuviiniin.
Ruoan kanssa tarjoiltiin menuun sopivat viinit; ranskalaiset keskitäyteläinen, luomu ja vegaaninen Douce Nature Merlot sekä kuiva kuiva, luomu ja vegaaninen Douce Nature Sauvignon Blanc, kumpikin n. 43€/pullo. Listalta löytyy myös alkoholiton viinivaihtoehto.
Vegaanisena Frans & les Femmes-ravintoloissa tarjoillaan myös kolmen ruokalajin menu; alkuruokana vegaanisessa menussa on myskikurpitsakeitto, pääruokana tofu-kasvistagine ja jälkiruokana manteli-suklaamousse. Myös gluteenittomia annoksia on listalla.
Perjantaisin Frans & les Femmes-ravintoloissa on simpukkapäivä; perjantain erikoisuutena on tuoreita sinisimpukoita kermaisessa Dijon-valkosipuliliemessä, niin kauan kuin niitä riittää
Helsingin Bistro Frans & Améliessa
vietetään myös happy houria arkisin klo 14-18. Tarjolla on 12 cl valko- tai punaviiniä
hintaan 4€/lasi tai shampanjaa 8€/lasi 12 cl sekä jaettavaksi sopivia juusto- ja leikkelelautasia
yhdeksällä eurolla. Juustolautanen sisältää Roquefort-,
Comté ja Brie-juustoja, viikunahilloa ja saksanpähkinää, leikkelelautasella on
salamimakkaraa, ankkarilletteä, ilmakuivattua kinkkua ja
granaattiomenahilloketta.
Olipa maistuva kimara syksyn parhaita makuja, eikä sitä annoskateuttakaan tullut!
Kluuvikatu 8
00100 Helsinki
Ihania kuvia ja miten herkullisia annoksia, mutta just omaan makuun rouhealla twistillä. Oikein huokuu ranskalainen kaunis maalaistunnelma.
VastaaPoistaTäytyy ehdottomasti käydä joskus tuolla syömässä vesihän tässä jo herahti kielelle.
Ihanaa päivää Tuuli. 🤗😘🤗
Varsinkin nuo vanhat, alkuperäiset lattialankut olivat ihania! Ruoka oli tosiaan maukasta ja ranskalaisen bistron tapaan konstailematonta.
PoistaOnpa herkullisen näköisiä annoksia! Sinun ottamat kuvat ovat aina niin kauniita. Menu kuulostaa hyvältä ja täytyy sanoa, että myös vegaaninen versio kuulostaa tosi hyvältä.
VastaaPoistaIhanaa tiistaita sinulle Tuuli <3
Vegaanisen vaihtoehdon valinneet kehuivatkin sitä. Aurinkoista loppuviikkoa!
PoistaOlen vielä tänään makustellut noita annoksia, voi valtava miten herkullista ruokaa! Suunnitelmissa on joku kerta käydä syömässä pienempään nälkään juuri nuo vuohenjuustorullat sekä tuo vegaaninen suklaamousse, voi kun saisi reseptit! Tuo punaviini oli ihanan täyteläistä, poron kanssa täyskymppi!
VastaaPoistaOi ne vuohenjuustorullat olivat herkullisia! Vaithoehtoisesti voisi käydä happy hourilla ja ottaa charcuterie-atrjottimen viinilasillisen kanssa ja vielä sen ihanan suklaisen mousse-jälkkärin.
PoistaAivan mahtava menu ja oikea Bistro tunnelma Helsingin Frans & Amélie. Pitäisi käydä sielläkin kun tulen seuraavan kerran Helsinkiin. Ihana viikonloppua sinulle Tuuli <3
VastaaPoistaSisustus oli kiva ja ruoka herkullista, henkilökuntakin oli oikein mukavaa. Tunnelma oli kaikenkaikkiaan hyvä!
Poista