Miten saat selville kuinka monta kuvaa kameralla on otettu

Sain kyselyitä Lumo Lifestyle 10 vuotta-postauksen jälkeen miten saa selville kuinka monta kuvaa kameralla on otettu. Kerroin postauksessa ottaneeni nykyisellä Sony a6000-kamerallani 80000 kuvaa.




Valokuvaus, kamera, kuvalaskuri





Itse tutkin asiaa ihan uteliaisuudesta, mutta kameralla otettujen kuvien määrä on hyvä tietää, jos on vaikka ostamassa käytettyä kameraa. Laukaisin halvemmissa malleissa kestää ehkä vain 50000 otosta, parhaissa ammattikameroissa viidestäsadastatuhannesta miljoonaan laukaisua. Viisikymmentätuhattakin on toki paljon, suurin osa kuvauksen harrastajista ei koskaan saa kamerallaan kuvattua viittäkymmentätuhatta kuvaa.

Joissain kameroissa valikoista löytyy laskuri, mutta ei kaikista. Netistä sen sijaan löytyy sivustoja, joissa on työkaluja kuvamäärän selvittämiseen. Googlaa "shutter count + oma kameran merkki ja malli", minulla haku oli siis "shutter count Sony a6000".

Sivustolta löytyi ikkuna, johon PC:llä avattiin kameran muistikortilta viimeisin käsittelemätön kuva. Hetken laskettuaan sivusto ilmoitti otettujen kuvien määrän. Testasin vielä satunnaisesti muutamalla muullakin kuvalla ja luvut täsmäsivät. Kamerani laukaisimen arvioidaan kestävän noin 100000 laukaisua, joten loppusuoralla taidetaan olla tämän kameran kanssa. Vaikka kamera on vielä hyvin käyttökelpoinen, on siitä on alkanut irrota pieniä osiakin. Jossain vaiheessa on siis edessä siirtyminen uuteen.

Kaikki 80000 kuvaa eivät ole tallessa; osan kuvista poistan jos ne ovat epäonnistuneita, en tarvitse niitä kuin johonkin tiettyyn tarkoitukseen tai samasta aiheesta on liikaa kuvia. Loput tallennan pilvipalveluun aiheen mukaan eri kansioihin ja alikansioihin, joista ne on myöhemminkin helppo löytää.

Lopuksi kuvat pilveen siirrettyäni alustan eli formatoin muistikortin kameran valikon kautta ennenkuin otan kortin uuteen käyttöön. Alustaminen poistaa kaiken datan ja uudelleenjärjestää kortin, joka tämän ansiosta pystyy taas käsittelemään dataa maksimaalisella nopeudella. Alustaminen on siis kortin täydellinen tyhjennys ja nollaus.

Kuinka monta kuvaa sinä olet ottanut kamerallasi?


8 kommenttia :

  1. Järkkäriä en ole käyttänyt ollenkaan viimeiseen puoleentoista vuoteen, mutta kännykällä on sitten tullutkin otettua reippaasti kuvia.
    Ihanaa iltaa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uudessa kännykässä on parempi kuvanlaatu, sillä otan Instastoryihin paljon kuvaa ja videota ja onpa muutama kuva päätynyt blogiinkin kun kuvanlaatu on ollut hyvä. Silti kuljetan kameraa mukana miltei jatkuvasti ja otan sillä pääosin kuvat.

      Poista
  2. Täytyypä käypä testaamassa paljon vuosi sitten keväällä ostamalla Sonylla on nyt napsittu. Minähän otan kuvia järjettömän paljon "sitä täydellistä" hakiessani. Poistan myös paljon kuvia ja ulkoiselle kovalevylle olen nykyään "hillonut kuvani".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen oppinut tyytymään vähän vähempään määrän kuin takavuosina jos teen itse asetelman ja haen tietyn tyyppistä kuvaa ja valaistusolosuhteetkin ovat optimaaliset. Välillä kyllä tulee otettua samasta tilanteestä vähän liikaakin kuvia.

      Valitsen sopivat kuvat, käsittelen ne, siirrän pilveen (ja tarvittaessa pienennän ja nimeän uudestaan kopiot blogia varten) ja sitten poistan kopiot muistikortilta. Koetan välillä myös tyhjentää muistikortin kokonaan ja alustaa sen, jotta kortti toimii moitteettomasti pitkäaikaisessa käytössä.

      Poista
  3. 21 213 kuvaa on tullut räpsittyä Olympus omd-em10:llä, jonka oon vieläpä käytettynä ostanut pari vuotta sitten, silloin siinä tais olla joku 7000 kuvaa otettuna. Kovasti on vuosien varrella vähentynyt kuvien turha räpsiminen ja nykyään otan enemmän vaan harkitusti. Vanhalla Canon 500D:llä ehti tulla varmaan lähemmäs 300 000 kuvaa räpsäistyä ja edelleen toimii, kamera voi kestää hyvin paljon enemmänkin kuin sen, mitä valmistaja lupaa. Säästän vain parhaat kuvat ja muokatessa karsin huonot pois.

    VastaaPoista
  4. Matkan varrella on oma kuvallinen näkejys kasvanut ja olen opinut millaisia kuvia tulee milläkin linssillä ja kameran säädöllä, "peruskuvat" syntuvät aika nopeaan muutamalla otoksella. Vieraissa paikoissa, vieraissa ja vaihtelevissa valaistusolosuhteissa täytyy miettiä ja kokeilla vähän enemmän, jotta saa sellaisen kuvan kuin haluaa.

    Kamera vpi kestää pidempään tai lyhyemmänkin ajan kuin oletus on, omastani on akun luukun lukitus hajonnut ja säätöpainikkeen kuorikin irronnut. Vaikka laukasin kestäisikin arvioidut 100000 kertaa, saattaa kamera olla palasina muuten.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoisia juttuja! Joskus alkuaikoina saatoin kuvata yhtä annosta tunnin ajan ja kuvia kertyi ainakin 300 : ) Nyt sujuu nopsempaan ja aika usien ihan puhelimella laiskuuden vuoksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kolmeasataa kuvaa en ole tainnut yhdestä annoksesta ottaa, mutta kyllä niitä vain kertyy😊

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.